Nyheter

Fullformatkameror kostar mer, men de här objektiven till Sonys kameror är förhållandevis billiga.
forfatter

Med en aggressiv satsning på systemkameror med bildsensorer i fullformat (24 x 36 mm) har Sony skaffat sig respektabla marknadsandelar – och konkurrenternas respekt.

De har fortfarande fler fullformatkameror än exempelvis Canon, men betydligt färre objektiv. Därför är det glädjande att se att de sakta men säkert släpper nya objektiv till E-fattningen som alpha 7-serien har.

Senaste tillskottet är telezoomen FE 70–300 mm/4,5–5,6 G OSS och det kompakta 50 mm/f1,8.

FE 70–300 mm har inbyggd optisk bildstabilisator och en programmerbar funktionsknapp på sidan. Ljusstyrkan är kanske inte så våldsamt imponerande men den optiska konstruktionen är påkostad: fyra asfäriska linselement, två ED-element (Extra-low Dispersion) samt Nano AR-skikt för att minimera sfärisk och kromatisk aberration.

Den lilla 50-millimeteraren verkar väldigt intressant, speciellt som priset anges till 325 euro. Cirkulära bländarlameller och bländare f1,8 lär innebära att den åstadkommer fina diffusa bakgrunder som passar till bland annat porträtt.

Annons

Båda objektiven kommer i april. Telezoomen ska kosta ungefär 1 500 euro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Läs också: