Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

261 megapixlar!

RED Scarlet är en smärre kamerarevolution. Inte bara för att den kan ha imponerande 261 megapixlar utan för att du dessutom kan sätta ihop just den kamera du behöver. Scarlet är ett modulbaserat koncept som börjar på 4 000 dollar.

Av / 2008-11-14 - 11:03
261 megapixlar!


 
Det är nog inte många som har hört talas om RED. Det är resultatet av en stormrik fotoentusiasts dröm om den ultimata kameran. En kamera helt utan begränsningar och som man sätter ihop av moduler så att man kan få precis den kamera man vill ha. Jim Jannard – miljardären som äger Oakley – är mannen bakom RED, och hans ingenjörer har lyckats sätta ihop något som definitivt inte liknar något annan vi har skådat.

 
Modulkonstruktionen kan liknas vid en Alpa- eller Hasselblad-kamera i mellanformat. Men Scarlett är mycket mer än bara ett modulbaserat system. Eller DSMC, som det kallas: Digital Still and Motion Camera.

 
Här kan man nämligen ta stillbilder i den upplösning man vill, samt spela in video – inte bara i HD-kvalitet utan i allt från 3K till 28K. Dessa upplösningar ska jämföras med vanlig HD som är 1920 x 1080. 3K motsvarar en upplösning på 3072 x 1620 – och 28K är svindlande 28000 x 9334! Det är upplösningar man knappast hittar i kamerorna på stormarknaden …

Kameran bygger på ett digitalhus som man kan använda tillsammans med RED-optik eller spegelreflexobjektiv från Nikon eller Canon. RED har flera olika objektiv med fast optik och flera zoomobjektiv som passar till de olika bildsensorer man kan välja.
Sensorerna finns i åtta storlekar, från 2/3 tum (10,1×5,35 mm) med 4,9 Mp till 6×17-bredformat med 261 megapixlar (japp, hela 186 x 56 mm). Mellanformatsfotografer känner kanske igen 645-modulen som har 65 megapixlar, och det finns också en 35 mm-fullformatssensor med 24 megapixlar, precis som till Sony Alpha 900.

Samtliga Scarlet-versioner kan spela in video, i allt från 25 till 120 bilder per sekund, beroende på bildsensorns upplösning. Bildprocessorn arbetar med 12 eller 16 bitar, vilket ger ett dynamiskt omfång upp till 13 EV-steg.

 
 
Man kan också välja den större Epic-modulen som är ett digitalhus som liknar Scarlets, och någon gång i framtiden planerar RED att lansera en kamera med 3D. Men till skillnad från 3D-prototypen så går det att köpa Scarlet redan nästa år. Om man har råd.

www.red.com

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen