TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

261 megapixlar!

RED Scarlet är en smärre kamerarevolution. Inte bara för att den kan ha imponerande 261 megapixlar utan för att du dessutom kan sätta ihop just den kamera du behöver. Scarlet är ett modulbaserat koncept som börjar på 4 000 dollar.

forfatter
Publicerad 2008-11-14 - 11:03


 
Det är nog inte många som har hört talas om RED. Det är resultatet av en stormrik fotoentusiasts dröm om den ultimata kameran. En kamera helt utan begränsningar och som man sätter ihop av moduler så att man kan få precis den kamera man vill ha. Jim Jannard – miljardären som äger Oakley – är mannen bakom RED, och hans ingenjörer har lyckats sätta ihop något som definitivt inte liknar något annan vi har skådat.

 
Modulkonstruktionen kan liknas vid en Alpa- eller Hasselblad-kamera i mellanformat. Men Scarlett är mycket mer än bara ett modulbaserat system. Eller DSMC, som det kallas: Digital Still and Motion Camera.

 
Här kan man nämligen ta stillbilder i den upplösning man vill, samt spela in video – inte bara i HD-kvalitet utan i allt från 3K till 28K. Dessa upplösningar ska jämföras med vanlig HD som är 1920 x 1080. 3K motsvarar en upplösning på 3072 x 1620 – och 28K är svindlande 28000 x 9334! Det är upplösningar man knappast hittar i kamerorna på stormarknaden …

Kameran bygger på ett digitalhus som man kan använda tillsammans med RED-optik eller spegelreflexobjektiv från Nikon eller Canon. RED har flera olika objektiv med fast optik och flera zoomobjektiv som passar till de olika bildsensorer man kan välja.
Sensorerna finns i åtta storlekar, från 2/3 tum (10,1×5,35 mm) med 4,9 Mp till 6×17-bredformat med 261 megapixlar (japp, hela 186 x 56 mm). Mellanformatsfotografer känner kanske igen 645-modulen som har 65 megapixlar, och det finns också en 35 mm-fullformatssensor med 24 megapixlar, precis som till Sony Alpha 900.

Samtliga Scarlet-versioner kan spela in video, i allt från 25 till 120 bilder per sekund, beroende på bildsensorns upplösning. Bildprocessorn arbetar med 12 eller 16 bitar, vilket ger ett dynamiskt omfång upp till 13 EV-steg.

 
 
Man kan också välja den större Epic-modulen som är ett digitalhus som liknar Scarlets, och någon gång i framtiden planerar RED att lansera en kamera med 3D. Men till skillnad från 3D-prototypen så går det att köpa Scarlet redan nästa år. Om man har råd.

www.red.com

 

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Proffskamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion och allt en flaggskeppskamera behöver, utom två saker.
Ljusstark och förbättrad zoom från Sony Lägre vikt och högre prestanda är nyckelorden för Sony FE 24-70mm F2.8 GM II.
5 tips: Så tar du bättre bilder i påsk Solens värmande strålar är inte alltid fotografens bästa vänner. Här får du lära dig hur du undviker dem – och fyra andra saker som förstör dina bilder.
Leica släpper svart Summicron 28mm f2 Kommer endast i få exemplar – med en förbättring man måste titta noga efter.
GH6: Värsting-videokamera som även tar stillbilder GH5 har äntligen fått en ersättare. Panasonic Lumix GH6 är en maxad videokamera förklädd som stillbildskamera.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend