Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Toy Story 5 tar form

Disney/Pixar anlitar animationslegend för prestigeprojektet.

Av / 2024-06-13 - 16:20
Toy Story 5 tar form

Det är få filmer vi ser fram emot mer än Pixar-filmerna från Disney-koncernen. Den tekniska kvaliteten är i en helt annan liga än alla andra i branschen och de lyckas (oftast) med den svåra kombinationen att underhålla både de yngsta och de äldsta i familjen.

De har gett oss mästerverk som Hitta Nemo, Ratatouille, WALL-E, Toy Story 3, Insidan ut, Coco och Soul. Alla filmer som underhåller hela familjen, som har så många lager och en djupare historia att både de små och familjens lite äldre garde kan glädja sig – samtidigt som de kombinerar teknisk överlägsenhet med en bra, engagerande och själfull historia.

Förra sommaren släpptes den 27:e filmen, Elemental, men allt började redan 1995 med en lite sliten cowboyleksak vid namn Woody (Tom Hanks) och en ultramodern rymdleksak, Buzz (Tim Allen).

Läs också Toy Story 1-3 3D

Sedan Toy Story har Pixar-studion bländat oss med den överlägsna kvaliteten på sina datoranimerade konstverk, och genombrottsfilmen har fått tre uppföljare (1999, 2010, 2019).

Något överraskande kommer den femte Toy Story-filmen att släppas om två år.

 

Disneys mäktige VD Bob Iger meddelade redan i början av förra året att man redan arbetade på en femte film i franchisen – trots att den fjärde filmen presenterades som seriens slutkapitel.

Nu är det bestämt att Toy Story 5 får sin globala biopremiär den 19 juli 2026.

Läs också Woody tackar för sig Tjugofyra år efter den banbrytande debutfilmen tackar Toy Story-gänget för sig, i en solid men ganska så överflödig fjärde film.

Den största nyheten är dock att Pixar har anlitat en av de mest erfarna animationslegenderna för att regissera filmen: Andrew Stanton.

Stanton har varit med i gamet så länge att han var ansvarig för manuset till den första Toy Story-filmen (1995). Han var också ansvarig för manuset till både Toy Story 2 och 3.

Toy Story 4 (Foto: Disney / Pixar)

Pixar-chefen Pete Docter har också bekräftat att Tim Allen kommer att återvända till rollen som Buzz Lightyear, medan de fortfarande förhandlar med Tom Hanks. Docter lovar oss en ”överraskande” femte film.

Läs också Vår nya själsfrände Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.

Stanton var också involverad i utvecklingen av Toy Story 3, som välförtjänt vann en Oscar för bästa animerade långfilm (2010) – en film som L&B också utsåg till Årets bästa film!

Toy Story 4 (Foto: Disney / Pixar)

Stantons regidebut kom med klassikern Hitta Nemo (2003), som är en av Disneys mest inkomstbringande filmer någonsin. Han har också regisserat både WALL-E och Finding Dory. För både WALL-E och Nemo vann Stanton en Oscar för bästa animerade film.

Läs också Hurra, en sådan remake! Med nyinspelningen av 1980-talsserien bjuder Disney+ på en av årets mest intressanta TV-upplevelser.

Vi håller tummarna för att Pixar-teamet inte bara gör en nostalgisk film för att fylla på Disneys kassakista, utan kommer med ännu en enastående, engagerande och rörande berättelse – värdig Toy Story-universumet. Med Stanton vid rodret borde filmen vara i de bästa av händer.

Toy Story 5 (Foto: Disney / Pixar)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Se trailern till Citadel

MCU var inte dött!

En välkommen återförening av två åldrande gentlemän

Mayday! Mayday!

Bäst att du skyndar dig och dödar henne!

Ytterligare maffiakomplikationer från Stallone & Co!

Nu kommer aporna hem till dig!

Hon är tillbaka!

Väntan är nästan över!

Väntan är snart över!

Snart är väntan över!

Släpp drakarna loss!

Rulla till toppen