Recension: Soul

Soul bubblar över av själ!

Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Karakter
Familj
Soul
Annons
Annons
forfatter

Som ännu ett filmoffer för pandemin fick den nya Disney/Pixar-filmen Soul sin biopremiär inställd på grund av corona-stängda biografer. Alltså måste du skaffa ett abonnemang på den nya strömningstjänsten Disney+ för att kunna se filmen – och det är den definitivt värd!

Till skillnad från en annan Disney-film, Mulan, ingår dock Soul i månadspriset för alla prenumeranter redan från premiärdagen. Mulan släpptes först som betalfilm på Disney+ efter att Disney valt att hoppa över biopremiären.

 

Klassiker i långa rader

Ända sedan deras första helaftonsfilm, Toy Story (1995), har Pixar-studion bländat oss med överlägsen teknisk kvalitet i alla sina datoranimerade konstverk, på samma gång som de har lyckats kombinera teknisk överlägsenhet med bra, engagerande och själfulla historier.

Annons

De har serverat oss mästerverk som Hitta Nemo, Ratatouille, Wall-E, Toy Story 3, Insidan Ut och Coco. Alla är filmer som kan underhålla hela familjen, som har så många lager och en djupare historia att både de minsta och familjens något äldre garde får stor glädje.

Soul tar elegant plats i raden av Pixar-klassiker.

Vad är en själ?

Medelålders jazz-fantasten Joe Gardner (Jamie Foxx) brinner för musiken och drömmer om att försörja sig på att spela.

Livet har inte alltid gjort det lätt för honom, till och med hans åldrande mamma har tappat lite tron på sin son. Han livnär sig som gymnasielärare där han har till uppgift att undervisa milt sagt oinspirerade tonåringar som hellre skulle vilja sitta och pilla med mobiltelefonen eller zappa sig genom Netflix-katalogen.

Soul (Foto: Walt Disney)

Drömmen är att få ett riktigt stort gig tillsammans med en berömd jazzmusiker – men när han (i sitt livs lyckligaste ögonblick) äntligen får en viktig spelning blir han så euforisk och okoncentrerad att han ändar sina dagar längst ner i botten av ett öppet brunnsschakt.

Annons

Rakt till Pärleporten bär det av, men i sista sekunden lyckas han smyga sig undan och hamnar i ”själsfabriken”. Här ”utbildas” och formas själarna som ska utgöra grunden för nya människor på jorden.

Abstrakta, Picasso-liknande figurer styr och ställer i själsfabriken, där livets stora frågor tas upp – till exempel vad det är som formar en människa och vad som är en själ. Vad är inlärt, och vad är fri vilja?

Soul (Foto: Walt Disney)

Fascinerande självrannsakan till svängig jazz

Foxx är förträfflig som den balanserade, sympatiske drömmaren och smått naive jazzälskaren. Han har tidigare porträtterat jazzgeniet Ray Charles på film (2004), och i Soul får han gott om möjligheter att lyfta fram den underbara musiken han älskar.

Tillbaka på jorden uppstår komik när Joes gamla själ hamnar i en kattkropp (!) och den negativa och tungsinta ”22” (Tina Fey) har tagit över Joes gamla kropp.

Det är i de här i scenerna som familjens minsta blir mest roade, med klassisk slapstick-humor och pratande djur i absurda situationer. Men Soul bjuder på mycket, mycket mer än så.

Annons

En animerad film som marknadsför sig som en familjefilm, men som ändå vågar ställa de stora frågorna, är något man verkligen måste ta av sig hatten för. Samtalen i Soul är djupa, rannsakande och eftertänksamma, men tippar aldrig över och blir pompösa eller blasé. Filmen svämmar över av värme och är känslomässig så det räcker. Inte lika emotionellt gripande som Insidan ut, men nästintill.

Konversationen som ”22” har med Joes frisör är en av de bästa och mest välskrivna scenerna vi har sett på film under hela 2020.

Soul_3 Soul_6 Soul_5 Soul_4 Soul_2
<
>
Soul (Foto: Walt Disney)

Tekniskt briljant

Vi hoppas verkligen att du i ditt karantän-vardagsrum har en riktigt stor TV, komplett med en häftig soundbar, för Soul har så mycket tekniskt briljanta godsaker att den placerar Disney/Pixar i en klass för sig.

Datoranimationen, både fabelkaraktärer och vanliga människor, är helt enkelt i en helt annan liga än vad andra studior producerar. Gatulivet i New York ser så realistiskt ut att det är skrämmande och mardrömssekvenserna i själfabriken, med förlorade själar, är en fröjd för ögon och öron. Och ett sådant manus och en sådan fantasi Pete Doctor, Mike Jones och Kemp Powers uppvisar!

Lite för lite tid ägnas åt berättelsen om människan Joe, hans val i livet och varför han är den han är. Å andra sidan har de lyckats ge oväntat mycket själ och mänsklighet åt en liten vit gummiboll med likgiltig själ, i Tina Feys skepnad. Och Graham Norton som en navelskådande, anal, byråkrat är en fullträff!

Annons

En av Disney/Pixars bästa och starkaste filmer hittills. 5 solida stjärnor – och en solklar anledning att investera i ett abonnemang på Disney+.

Läs också
Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Disney+
  • Release: 25 december 2020
  • Regi: Pete Docter
  • Med: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House, Alica Braga, Phylicia Rashad, Angela Bassett
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:40
  • Betyg: 5
IMDB Rating
Soul (2020) 100min | Animation, Adventure, Comedy | 25 December 2020 (USA) Summary: A musician who has lost his passion for music is transported out of his body and must find his way back with the help of an infant soul learning about herself.
Countries: USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.