Recension: Ma Rainey’s Black Bottom

Bosemans skönt svängiga svanesång

En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Karakter
Drama
Ma Rainey’s Black Bottom
Annons
Annons
forfatter

Under mellankrigstiden intar blueslegenden och divan Ma Rainey (eldiga Viola Davis) Chicago med sitt entourage för att spela in sitt nästa album. Och som det svänger!

 

Den riktiga Ma Rainey var en av bluesmusikens första och största grand old ladies. En mäktig och eldig bluesdivadrottning som kunde sjunga byxorna av publiken. Hon fick smeknamnet ”Mother of Blues” och hade en imponerande röst och en unik närvaro på scen. Legendar och kändis, men ändå ”fast” i 1920-talets fördomar och uppenbara – och dolda – rasism.

Med vit manager och svarta bandmedlemmar ska livsbejakande bluesmusik förevigas på vinyl, men spänningarna mellan medlemmarna växer och trumpetaren Levee (Chadwick ”Black Panther” Boseman), bär på en uppdämd ilska efter all orättvisa och rasism.

Annons
Chadwick Boseman. Ma Rainey’s Black Bottom (Foto: Netflix)

Filmen är baserad på pjäsen med samma namn av August Wilson och själva handlingen utspelas främst inne i den lilla studion. Den underbara bluesdivan Rainey porträtteras med bravur av en lika färgstark Viola Davis. Davis är svettig, eldig, varm och avsminkad, med glänsande tänder och dinglande juveler som hänger tungt runt hennes fasta hals och mäktiga barm. En kvinna som har varit tvungen att kämpa sig fram till toppen, tagit mycket skit och som visserligen tänker låta sig utnyttjas men är fast besluten att behålla sin position.

Läs också
Black Panther Pantern vässar klorna mot samhällsförtryck i en film som är en visuell fest.

Rasism och fördomar mot svarta ligger hela tiden och pyr under ytan, som den stora elefanten i rummet, när managern ständigt måste släta över och mildra potentiella konflikter som beror på hans svarta klienter. Den enda som verkligen stretar emot är Levee. Han har fått nog av orättvisorna och den ständiga andra klassens behandling som afroamerikaner får, även i de liberala nordstaterna.

Ma Rainey's Black Bottom_2 Ma Rainey's Black Bottom_6 Meet Ma Rainey (VIOLA DAVIS). Ma Rainey's Black Bottom_3
<
>
Chadwick Boseman som Levee, Viola Davis som Ma Rainey, Colman Domingo as Cutler. Cr. David Lee / Netflix

Filmen bubblar av underbar bluesmusik, häftiga rytmer och suveränt skådespeleri från en förtrollande Davis och en intensiv och plågad Boseman. Ingen visste att detta skulle bli Bosemans sista film, men han ser verkligen inte frisk ut, svårt utmärglad och märkt – men en sådan karaktärsskådespelare han var! Han gnistrar av ambition, ungdomlig otålighet, hybris och ett starkt rättspatos.

Diskussionen hettar till sig i den trånga, varma studion, där de flesta är pragmatiskt uppgivna men där Levee orubbligt står på barrikaderna. Ackompanjerad av basrytmerna och den skummande ilskna trumpeten når argumentationen sitt oundvikliga och psykologiskt medryckande klimax.

Det enda vi ger minus i kanten för är att filmskaparna inte har frigjort sig mer från teaterns snäva ramar, kammarspelet (som bara utspelas en enda dag i studion), ger handlingen extra nerv, men vi hamnar lite för ofta i en känsla av att vi bevittnar en filmad pjäs. 5 stjärnor.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Netflix
  • Release: 18 december 2020
  • Regi: George C. Wolfe
  • Med: Viola Davis, Chadwick Boseman, Glynn Turman, Colman Domingo, Michael Potts, Jeremy Shamos
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:34
  • Betyg: 5
IMDB Rating
Summary:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.