Recension: Ma Rainey’s Black Bottom

Bosemans skönt svängiga svanesång

En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Karakter
Drama
Ma Rainey’s Black Bottom
Annons
Annons
forfatter

Under mellankrigstiden intar blueslegenden och divan Ma Rainey (eldiga Viola Davis) Chicago med sitt entourage för att spela in sitt nästa album. Och som det svänger!

 

Den riktiga Ma Rainey var en av bluesmusikens första och största grand old ladies. En mäktig och eldig bluesdivadrottning som kunde sjunga byxorna av publiken. Hon fick smeknamnet ”Mother of Blues” och hade en imponerande röst och en unik närvaro på scen. Legendar och kändis, men ändå ”fast” i 1920-talets fördomar och uppenbara – och dolda – rasism.

Med vit manager och svarta bandmedlemmar ska livsbejakande bluesmusik förevigas på vinyl, men spänningarna mellan medlemmarna växer och trumpetaren Levee (Chadwick ”Black Panther” Boseman), bär på en uppdämd ilska efter all orättvisa och rasism.

Chadwick Boseman. Ma Rainey’s Black Bottom (Foto: Netflix)

Filmen är baserad på pjäsen med samma namn av August Wilson och själva handlingen utspelas främst inne i den lilla studion. Den underbara bluesdivan Rainey porträtteras med bravur av en lika färgstark Viola Davis. Davis är svettig, eldig, varm och avsminkad, med glänsande tänder och dinglande juveler som hänger tungt runt hennes fasta hals och mäktiga barm. En kvinna som har varit tvungen att kämpa sig fram till toppen, tagit mycket skit och som visserligen tänker låta sig utnyttjas men är fast besluten att behålla sin position.

Läs också
Black Panther Pantern vässar klorna mot samhällsförtryck i en film som är en visuell fest.

Rasism och fördomar mot svarta ligger hela tiden och pyr under ytan, som den stora elefanten i rummet, när managern ständigt måste släta över och mildra potentiella konflikter som beror på hans svarta klienter. Den enda som verkligen stretar emot är Levee. Han har fått nog av orättvisorna och den ständiga andra klassens behandling som afroamerikaner får, även i de liberala nordstaterna.

Ma Rainey's Black Bottom_2 Ma Rainey's Black Bottom_6 Meet Ma Rainey (VIOLA DAVIS). Ma Rainey's Black Bottom_3
<
>
Chadwick Boseman som Levee, Viola Davis som Ma Rainey, Colman Domingo as Cutler. Cr. David Lee / Netflix

Filmen bubblar av underbar bluesmusik, häftiga rytmer och suveränt skådespeleri från en förtrollande Davis och en intensiv och plågad Boseman. Ingen visste att detta skulle bli Bosemans sista film, men han ser verkligen inte frisk ut, svårt utmärglad och märkt – men en sådan karaktärsskådespelare han var! Han gnistrar av ambition, ungdomlig otålighet, hybris och ett starkt rättspatos.

Diskussionen hettar till sig i den trånga, varma studion, där de flesta är pragmatiskt uppgivna men där Levee orubbligt står på barrikaderna. Ackompanjerad av basrytmerna och den skummande ilskna trumpeten når argumentationen sitt oundvikliga och psykologiskt medryckande klimax.

Det enda vi ger minus i kanten för är att filmskaparna inte har frigjort sig mer från teaterns snäva ramar, kammarspelet (som bara utspelas en enda dag i studion), ger handlingen extra nerv, men vi hamnar lite för ofta i en känsla av att vi bevittnar en filmad pjäs. 5 stjärnor.

Fakta
  • Netflix
  • Release: 18 december 2020
  • Regi: George C. Wolfe
  • Med: Viola Davis, Chadwick Boseman, Glynn Turman, Colman Domingo, Michael Potts, Jeremy Shamos
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:34
  • Betyg: 5
IMDB Rating
Summary:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.
Sedan HBO avslutade sin flaggskeppsserie Game of Thrones har tittarsiffrorna verkligen fått sig en knäck.
HBO har presenterat skådespelarna till andra säsongen av den norska serien Beforeigners. Och ett av ansiktena är en gammal bekant från Game of Thrones.
Netflix har släppt en trailer till seriemördar-serien Night Stalker.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.
Disney återskapar det amerikanska rymdäventyrets barndom.