TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension The Prom

Pretentiös praktmiss!

Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.

forfatter
Publicerad 2020-12-10 - 06:09
Karakter
Musikal
The Prom

För ett par månader serverade regissör Ryan Murphy oss den sagolika dramathrillerserien Ratched (som vi faktiskt utsåg till Årets bästa TV-serie) – hur samma man kan ligga bakom det här intellektuellt förolämpande skräpet är bortom vår fattningsförmåga.

 

Likgiltiga stjärnor

Ett gäng blasé, ytliga, egocentriska och ytterst pretentiösa Broadway-stjärnor letar desperat efter ”en god sak” de kan stödja, som kan få publiken och pressen att glömma den försmädliga kritiken mot deras senaste show. På Twitter hittar Nicole Kidman, Meryl Streep och James Corden en passande sak.

Föräldraföreningen på ett gymnasium i en liten småstad i Indiana har bestämt sig för att ställa in den traditionella examensbalen. Varför? För att undvika att skolans enda öppet lesbiska tjej, Emma (Jo E. Pellman), ska ”smutsa ner” balen och de präktiga ungdomarna.

Nu ska minsann de liberala gay-älskande kändisarna från New York sätta intoleranta Heartland på plats!

The Prom (Foto: Netflix)

Glitter och glamour!

Ja, vi vet att en musikal ska vara lite lätt ytlig, förenklad, småvulgär, full av glitter och glamour och att (naiva) personer helt plötsligt ska börja sjunga utan någon uppenbar anledning. Och det finns också flera strålande musikaler som har filmatiserats, till exempel Chicago, Moulin Rouge och La La Land (vi lät oss till och med charmas av Mamma Mia! och Jersey Boys) – men The Prom hamnar definitivt inte i denna kategori.

Ur en rent musikalisk synvinkel vill vi hävda att många av låtarna i The Prom (som är baserad på Broadway-uppsättningen) helt enkelt inte håller måttet. Flera av texterna är staccato och föga fängslande. Det bör dock sägas att Murphys läckra koreografi hjälper.

Betydligt värre är att själva premissen är fullständigt föråldrad (på stenåldersnivå) och bara spär på de fördomar som filmen försöker ta avstånd från. Visst, musikaler ska ha karaktärer förenklas en smula och har ofta en tendens att bli stereotyper – men det får finnas gränser.

Läs också Briljant! Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.

Gagball

Det likgiltiga, tidsriktigt politiskt korrekta, gänget från The Big Apple är så löjligt överdrivna att det faktiskt blir mer irriterande än roligt (vilket det säkert är tänkt att vara). Alla fyra är fullständigt egocentriska narcissister som bara tänker på sin egen image och gillar homosexuella eftersom det är ”rätt” värderingar.

De dricker för mycket (hela tiden), har nollkoll på ekonomin och tycker att folket i småstadsamerika är löjliga, konservativa bondtölpar (märkligt nog påpekas det inte att folket i Indiana förmodligen röstade på Trump). James Corden spelar en arketypisk gay dramaqueen, en person man förväntar sig att se i drag-kostym med gagball i munnen på den årliga Pride-paraden.

Fördomarna frodas. Emma (den lesbiska tjejen) klär sig som en pojke och kör pickup, medan samtliga av hennes klasskamrater hyllar Gud, goda kristna värderingar och inte ser det minsta fel i att Emma blir utfrusen och nekas gå på bal. Fast naturligtvis bara tills en liberal musikalartist från New York dyker upp och berättar för dem att Jesus viktigaste budskap var kärlek till din nästa – och vips! så blir de liberaliserade och blir av med sina föråldrade fördomar. Halle-fuckin’-luja!

The Prom (Foto: Netflix)

Björntjänst

Även om The Prom är skriven (och producerad) för att främja homosexuellas rättigheter så tror vi faktiskt att Murphy och co gör den hedervärdiga saken en björntjänst.

Berättelsen så korkad att vi faktisk blir förolämpade på det intellektuella planet. Visst finns det förmodligen några gay-hatande, kristna konservativa i USA:s Heartland, men så överdrivet enkelspåriga, enfaldiga och fördummade som The Prom skildrar dem och samhället blir vi faktiskt lite förnärmade av, i synnerhet som handlingen utspelas i nutid. Och som grädde på moset, i bästa feelgood-anda, blir allting bra till slut. Om bara sångnumren kunnat få oss att bli medryckta!

Skådespelarna levererar dock varorna, framför allt Kidman briljerar i sina sångnummer. Meryl Streep har tidigare imponerat på oss i Mamma Mia! men här tror jag att hon huvudsakligen har överlåtit sången åt mer professionella. De få låtar som verkligen sitter har Murphy dessutom kramat ut det mesta ur, men det här räcker ändå inte till mer än två ytterst sorgliga stjärnor.

The Prom tilltalar möjligtvis en del die hard-musikalfans (det finns gott om referenser och personer från den miljön). Alla andra bör hålla sig långt borta!

The Prom The Prom The Prom The Prom
<
>
The Prom (Foto: Netflix)

PS! Om du mitt i vintermörkret letar efter en musikalisk filmgodbit som det verkligen svänger om så ska du vänta in Netflix fantastiska Ma Raineys Black Bottom. Den är, till skillnad från den konstruerade och falska The Prom, genuint äkta vara.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 11 december 2020
 • Regi: Ryan Murphy
 • Med: Meryl Streep, Nicole Kidman, James Corden, Andrew Rannells, Jo E. Pellman, Keegan-Michael Key, Kerry Washington, Ariana DeBose, Logan Riley
 • Genre: Musikal
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Längd: 2:10
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild