TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Recension Toy Story 4

Sista vändan i barnrummet

Tjugofyra år efter den banbrytande debutfilmen tackar Toy Story-gänget för sig, i en solid men ganska så överflödig fjärde film.

forfatter
Publicerad 2019-12-17 - 07:15
Karakter
Familj
Toy Story 4

Det närmar sig ett kvart århundrade sedan Pixar fascinerade en hel värld med sin banbrytande datoranimerade magi, samtidigt som de gav riktigt liv åt enkla leksaker. Sedan dess har Disney köpt företaget, de har producerat klassiker på rad (Hitta Nemo, Råttatouille, Wall-E, Insidan ut, Coco) och släpper nu den fjärde filmen från Toy Story-världen.

För att ta det mest uppenbara först: animeringen i Toy Story 4 är helt överlägsen, helt enkelt chockerande naturtrogen och snyggt detaljerad, den här gången är det handlingen som inte riktigt håller.

Premissen för alla filmerna har varit barnens hängivenhet till sina leksaker, och framför allt hur leksakerna är beroende av sina ”herrar”, barnen. Med denna relativt enkla grundprincip har skaparna av framgångssagan gett karaktärerna djup och resonans långt bortom små barns begränsade världsbild. Vi utsåg till och med Toy Story 2 till Årets bästa film 1999.

Den här gången är Woody (Tom Hanks) en av Bonnies många leksaker och han plockas allt mer sällan ut ur garderoben. När Bonnie sedan faller pladask för sin nya leksak Forky (gjord av en plastsked och annat avfall), gör han det till sin livsuppgift att se till att Forky och Bonnie förblir oskiljaktiga – men Forky vill bara fly tillbaka till tryggheten i soptunnan …

Vår cowboyvän och hans sedvanliga bundsförvanter Buzz Lightyear (Tim Allen) och Bo (Annie Potts) måste få tillbaka Forky, rädda dagen och till slut rädda sig själva. På vägen får vi se ett par actionfyllda scener, skrämmande sekvenser (med härliga The Shining-referenser) och rörande ögonblick – det mesta med en djupare mening. Men den fjärde filmen bjuder på ovanligt lite nytt, vi har en bestämd känsla av att vi har sett allting här förut, även om det är bättre gjort nu.

Toy Story 4 är ett tekniskt felfritt hantverk och en fin hyllning till leksakerna som startade hela Pixar-äventyret, men det känns helt okej att det här är det avslutande kapitlet i Toy Story-sagan. 4 stjärnor.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
blank
Alla nya streaming-titlar i oktober Här alla nya serier och filmer som du kan streama i oktober – och nu får vi återse den härligt frispråkiga Tanya McQuoid!
Baldwin ingår förlikning Knappt ett år efter skjutskandalen i Texas är ärendet nu avslutat.
Så Black Panther var inte död! Eller? Marvel blåser nytt liv i Black Panther-serien.
blank
Grovt utnyttjad? Svärtar regissör Andrew Dominik ner den mest kända sexbomben genom tiderna?
Senaste nytt från Montana! Kevin Costner & Co sadlar hästarna för ytterligare en omgång cowboyintriger.
Så järven var inte död! Hugh Jackmans Wolverine är inte död! År 2024 återuppstår hjälten med knivbladen i Deadpool 3.
Följ Ljud & Bild