RecensionToy Story 4

Sista vändan i barnrummet

Tjugofyra år efter den banbrytande debutfilmen tackar Toy Story-gänget för sig, i en solid men ganska så överflödig fjärde film.
Karakter
Familj
Toy Story 4
forfatter

Det närmar sig ett kvart århundrade sedan Pixar fascinerade en hel värld med sin banbrytande datoranimerade magi, samtidigt som de gav riktigt liv åt enkla leksaker. Sedan dess har Disney köpt företaget, de har producerat klassiker på rad (Hitta Nemo, Råttatouille, Wall-E, Insidan ut, Coco) och släpper nu den fjärde filmen från Toy Story-världen.

För att ta det mest uppenbara först: animeringen i Toy Story 4 är helt överlägsen, helt enkelt chockerande naturtrogen och snyggt detaljerad, den här gången är det handlingen som inte riktigt håller.

Premissen för alla filmerna har varit barnens hängivenhet till sina leksaker, och framför allt hur leksakerna är beroende av sina ”herrar”, barnen. Med denna relativt enkla grundprincip har skaparna av framgångssagan gett karaktärerna djup och resonans långt bortom små barns begränsade världsbild. Vi utsåg till och med Toy Story 2 till Årets bästa film 1999.

Den här gången är Woody (Tom Hanks) en av Bonnies många leksaker och han plockas allt mer sällan ut ur garderoben. När Bonnie sedan faller pladask för sin nya leksak Forky (gjord av en plastsked och annat avfall), gör han det till sin livsuppgift att se till att Forky och Bonnie förblir oskiljaktiga – men Forky vill bara fly tillbaka till tryggheten i soptunnan …

Vår cowboyvän och hans sedvanliga bundsförvanter Buzz Lightyear (Tim Allen) och Bo (Annie Potts) måste få tillbaka Forky, rädda dagen och till slut rädda sig själva. På vägen får vi se ett par actionfyllda scener, skrämmande sekvenser (med härliga The Shining-referenser) och rörande ögonblick – det mesta med en djupare mening. Men den fjärde filmen bjuder på ovanligt lite nytt, vi har en bestämd känsla av att vi har sett allting här förut, även om det är bättre gjort nu.

Toy Story 4 är ett tekniskt felfritt hantverk och en fin hyllning till leksakerna som startade hela Pixar-äventyret, men det känns helt okej att det här är det avslutande kapitlet i Toy Story-sagan. 4 stjärnor.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.