Search
Generic filters

Recension : Toy Story 4

Sista vändan i barnrummet

Tjugofyra år efter den banbrytande debutfilmen tackar Toy Story-gänget för sig, i en solid men ganska så överflödig fjärde film.

Karakter
Familj
Toy Story 4

Det närmar sig ett kvart århundrade sedan Pixar fascinerade en hel värld med sin banbrytande datoranimerade magi, samtidigt som de gav riktigt liv åt enkla leksaker. Sedan dess har Disney köpt företaget, de har producerat klassiker på rad (Hitta Nemo, Råttatouille, Wall-E, Insidan ut, Coco) och släpper nu den fjärde filmen från Toy Story-världen.

För att ta det mest uppenbara först: animeringen i Toy Story 4 är helt överlägsen, helt enkelt chockerande naturtrogen och snyggt detaljerad, den här gången är det handlingen som inte riktigt håller.

Premissen för alla filmerna har varit barnens hängivenhet till sina leksaker, och framför allt hur leksakerna är beroende av sina ”herrar”, barnen. Med denna relativt enkla grundprincip har skaparna av framgångssagan gett karaktärerna djup och resonans långt bortom små barns begränsade världsbild. Vi utsåg till och med Toy Story 2 till Årets bästa film 1999.

Den här gången är Woody (Tom Hanks) en av Bonnies många leksaker och han plockas allt mer sällan ut ur garderoben. När Bonnie sedan faller pladask för sin nya leksak Forky (gjord av en plastsked och annat avfall), gör han det till sin livsuppgift att se till att Forky och Bonnie förblir oskiljaktiga – men Forky vill bara fly tillbaka till tryggheten i soptunnan …

Vår cowboyvän och hans sedvanliga bundsförvanter Buzz Lightyear (Tim Allen) och Bo (Annie Potts) måste få tillbaka Forky, rädda dagen och till slut rädda sig själva. På vägen får vi se ett par actionfyllda scener, skrämmande sekvenser (med härliga The Shining-referenser) och rörande ögonblick – det mesta med en djupare mening. Men den fjärde filmen bjuder på ovanligt lite nytt, vi har en bestämd känsla av att vi har sett allting här förut, även om det är bättre gjort nu.

Toy Story 4 är ett tekniskt felfritt hantverk och en fin hyllning till leksakerna som startade hela Pixar-äventyret, men det känns helt okej att det här är det avslutande kapitlet i Toy Story-sagan. 4 stjärnor.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.
  Stenhård socialrealism mixas med intressanta karaktärer och en rörig, halvdan handling i Netflix senaste storfilm.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.