TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Innovativ gaming från Asus

En gaming-laptop med två skärmar – och en surfplatta som rymmer en speldator. Asus ROG lekte med formfaktorn på CES-mässan.

forfatter
Publicerad 2022-01-10 - 15:39

När man säger ”gaming-bärbar” så tänker nog de flesta på en dator som består av en skärm och ett tangentbord som sitter ihop i en enda hopfällbar enhet. Men de två intressantaste CES-nyheterna från Asus spelmärke, ROG, följde inte det receptet.

Asus ROG Zephyrus Duo 16 är en gaming-PC med dubbla skärmar. (Foto: Asus)

Asus Zephyrus Duo 16 har inte en utan två skärmar. Den följer samma recept som ZenBook Pro Duo UX582, som vi har testat, fast i gaming-version. Huvudskärmen är på 16 tum, men nu i det moderna 16:10-formatet. ScreenPad Plus-extraskärmen är på 14 tum, alltså lika bred som datorn, men bara hälften så hög som huvudskärmen. När maskinen öppnas lyfts extraskärmen upp i 13 graders vinkel så att den går i ett med huvudskärmen. Extraskärmen har 4K i horisontell upplösning medan huvudskärmen finns i upplösningarna Full HD (240 Hz), QHD (120 Hz) och 4K (120 Hz).

Asus Zephyrus Duo finns i en mängd olika konfigurationer. Med upp till AMD Ryzen 9-processor och upp till den nya Nvidia GeForce RTX 3080 Ti-grafiken.

Asus ROG Flow Z13 ser ut som Microsoft Surface, fast på steroider: en 13-tums surfplatta med ett löst tangentbord – och muskler i gaming-klassen! (Foto: Asus)

Enligt Asus själva är ROG Flow Z13 den starkaste surfplattan som världen någonsin har sett. Och vi tror dem! Den är nämligen en komplett speldator intryckt i en 13-tums surfplatta. Om man väljer den mest potenta konfigurationen har den en 12:e generationens Intel Core i9-processor och Nvidia GeForce RTX 3050 Ti-grafik. Plus 16 GB DDR5-minne, 1 TB SSD och 4K-skärm. Faktiskt riktigt imponerande.

För att fungera som en fullfjädrad PC är ett tangentbord fortfarande praktiskt. Och ett sådant följer lyckligtvis med i paketet. Det är ett ganska så tunt tangentbord som klickas fast med magneter och fungerar som skydd. Inte olikt Microsoft Surface. Och precis som på den har surfplattan en inbyggd fot på baksidan som kan fällas ut.

Om det behövs ännu mer muskler för spelen så är ROG Flow Z13 kompatibel med Asus XG Mobile grafikaccelerator, som vi tidigare testat med ROG Flow X13-laptopen. Och som naturligtvis finns i uppdaterade versioner med grafikkort av highend-klass.

Pris och leveranstid känner vi inte till, men vi gissar på att maskinerna dyker upp under våren. Och att man måste hosta upp åtminstone tjugofem tusenlappar om man vill vara med. För de billigaste modellerna.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.
En tvättäkta lättviktare Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är den lättaste bärbara datorn vi någonsin testat. Tyvärr medför den smala formfaktorn ett par obehagliga kompromisser.
Breda skärmar för smala budgetar Om du vill ha plats för flera fönster sida vid sida har Philips ett par prisvärda 40"-skärmar.
PC-regn från Acer Acer visade upp vårkollektionen av nya datorer på elektronikmässan i Las Vegas.
Följ Ljud & Bild