TESTAsus ZenBook Pro Duo UX582 LR-H2002R

Plats för kreativ entusiasm

Ingen annan bärbar dator har lika stor skärmyta som Asus ZenBook Duo Pro. Men det har sitt pris – och det är högt.
Karakter
Asus ZenBook Pro Duo UX582 LR-H2002R
Ljud & Bild tycker
Två fina skärmar i ultrahög upplösning, processor från översta hyllan och ett bra grafikkort. Den här datorn har allt!
Priset är i den allra högsta änden! Prestanda är bra, men inte extrema.
Specifikationer
  • Processor: 2,4 GHz Intel Core i9-10980HK octacore (16 trådar)
  • Skärm 1: 15,6-tums OLED UHD (3840 x 2160) touch 440 nits, DCI-P3
  • Skärm 2: 14-tums IPS UHD (3840 x 1100) touch
  • Minne: 32 GB DDR4
  • Hårddisk: 1 TB SSD
  • Grafik: Nvidia GeForce RTX 3070 med 8 GB GDDR6
  • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64 bit
  • Mått/vikt: 36,0 x 2,2 x 25,0 cm/2,3 kg
  • Anslutning: WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, HDMI 2.1, 2 x USB-C (med Thunderbolt, DisplayPort), USB 3.2 Gen 2, 3,5 mm minijack (ljud)
  • Webb: asus.com
Prestanda

Riktpris: 40 000 Produktsida
forfatter

Bärbara datorer är praktiska att ha i väskan, men utrymmet på skärmen är hopplöst om man ska göra något annat än vanlig ordbehandling eller svara på mejl. För kreativt arbete, som bild- och videoredigering, behövs mer plats!

Asus ZenBook Pro Duo UX581 var ett sant nöje när vi testade den första versionen. Dess mycket speciella partytrick var att ha en extra skärm ovanför tangentbordet, som kompletterade den vanliga OLED-skärmen i fullstorlek.

Nya ZenBook Pro Duo, som har modellnummer UX582, har behållit den dubbla skärmen men är naturligtvis uppgraderad med en starkare processor och ett grafikkort av senaste generation. Den extra skärmen har också fått ett lyft, bokstavligt talat. Den lutas uppåt när locket öppnas, vilket ger en bättre arbetsvinkel – och lite bättre kylning. Det senare är välbehövligt eftersom processorn och grafikkortet blir ordentligt varma när datorn börjar jobba. Även om fläktarna kör för fullt så blir datorn väldigt varm – och detsamma gäller saker som står i närheten.

Drömdatorn för digitalt kreativa ProArt StudioBook 16 är en tunn och lätt tungviktsdator för grafiker och videofolk. Sådant kostar en hel del!

132 procent skärm

Det så kallade screen-to-body-ratio, alltså förhållandet mellan storleken på skärmen och datorn, är något som PC-tillverkare gillar att skryta med. 85 procent brukar vara en fin siffra. Men den dubbla skärmen gör ZenBook Pro Duo till den absoluta vinnaren i den här disciplinen tack vare en screen-to-body-ratio på 132 procent!

Ingen annan bärbar dator har en skärmyta som kommer i närheten av ZenBook Pro Duos! (Foto: Asus)

Huvudskärmen är en OLED i 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar). Den är nästan, men bara nästan, lika färgrik och strålande som skärmen på Asus Pro Art StudioBook 16, som vi just har testat. Å andra sidan har den touch.

Detsamma gäller extraskärmen, som kallas för SceenPad Plus. Den har också 4K-upplösning i det vågräta planet, men bara 1100 pixlar på höjden eftersom skärmen är i 3:1-format. Extraskärmen är av typen IPS. Den dubbla bildskärmen fungerar på samma sätt som att arbeta med två separata bildskärmar på en stationär dator eller en extra bildskärm på en bärbar dator. Windows-skrivbordet kan utökas till att det omfatta båda skärmarna, så att ikoner och fönster kan dras mellan de dem.

Den dubbla skärmen ger plats för verktygsfält och tidslinjer. (Foto: Asus)

Verktygsfält

Men extraskärmen kommer verkligen till sin rätt i program som Photoshop, Premiere Pro och Audition, där verktygsfält och tidslinjer kan ligga framme hela tiden utan att ta plats på huvudskärmen.

Som vi har sett på andra lyxmaskiner i ZenBook-serien är skalet gjort av borstad marinblå aluminium. Det här är ingen supertunn eller superlätt dator, men den har ansat bort ett par millimeter och ett par hundra gram jämfört med den föregående modellen.

Tangentbordet är utmärkt (det bör det vara med tanke på prislappen!) och det är smart att pekplattan kan fungera som ett numeriskt tangentbord. Tyvärr sitter både tangentbordet och pekplattan lite krångligt. För att få plats med den extra skärmen är tangenterna flyttade ända ner till kanten av datorn och pekplattan sitter till höger om tangentbordet. Det är ganska så oergonomiskt – fast när det ska jobbas seriöst kommer de flesta förmodligen ändå att koppla in en mus och kanske till och med ett externt tangentbord.

Asus ZenBook Pro Duo UX582 back
Utförandet är exklusivt och datorn är slimmad. Men prislappen är inte för alla. (Foto: Asus)

Fler portar, tack!

Men det kan bli lite besvärligt, eftersom antalet portar är svårt nedbantat. Det finns visserligen tre USB-C-portar, men bara en i gammaldags USB-A-format. Storleken som fortfarande är normen för möss, tangentbord och externa hårddiskar.

Seriöst kreativt arbete kräver seriös hårdvara och testversionen av ZenBook Pro Duo UX582 var rikligt utrustad med en åttakärnig Intel Core i9 och ett Nvidia GeForce RTX 2070-grafikkort, samt 32 GB RAM och 1 TB SSD.

Benchmarks

Intel Core i9-10980HP är en tionde generationens processor med åtta kärnor, sexton trådar och 2,4 GHz i arbetsfrekvens. Det är inte den allra senaste generationen, men trots allt en toppmodell. I det ljuset är Geekbench-resultatet 6 709 poäng multicore och 1234 poäng singlecore snygg men inte överväldigande. PC Mark 10-kontorstestet slutar på 5 770, vilket är i stort sett samma som vi fick med föregångaren, även om den hade en billigare i7-processor med sex kärnor.

Grafik bör vara en kreativ maskins favoritsysselsättning och ett 3DMark TimeSpy-resultat på 8 910 är snyggt. Men det är lite långsammare än exempelvis Asus Zephyrus M16, som har liknande hårdvara, bortsett från skärmen, men som kostar en tredjedel mindre. Samma resultat gäller i 3DMark Fire Strike (18 003).

Pekplattan fungerar som en numerisk knappsats. Tyvärr är det ganska opraktiskt placerat. (Foto: Asus)

Asus har fått ordning på batteritiden i ZenBook Pro Duo UX582. PCMark-testet körde i nästan två och en halv timme innan batteriet laddades ur. Det är fortfarande inte våldsamt länge, men nästan dubbelt så lång tid som sin föregångare.

Asus ZenBook Pro Duo är en makalös dator. Ingen annan bärbar dator har så stor skärmyta. Och verkligen inte i ett 15-tums chassi! Men det finns fler märken som slåss om det professionella segmentet – inte minst Apple, som är starka på det området. Apple har dock inga modeller med OLED-skärm. Och naturligtvis inte heller med dubbla skärmar.

Slutsats

Asus ZenBook Pro Duo UX582 är precis som sin föregångare en unik dator för kreativa proffs. Den extra skärmen är perfekt för verktygspaletter och för småprogram som annars tar plats på skärmen medan man jobbar med sitt riktiga program. Den stora OLED-pekskärmen är superläcker och det finns gott om datorkraft och grafiska muskler. Tyvärr är priset motsvarande högt. Om du inte behöver den extrema skärmytan så är Asus egen ProArt StudioBook 16 ett intressant och mindre kostsamt alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.