Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nya Nvidia-kort till stort och smått

Ny super-GPU för bärbara datorer – och äkta raytracing till lågpris.

Av / 2022-01-05 - 09:59
Nya Nvidia-kort till stort och smått

Nu för tiden är Nvidia i stort set synonymt med gaming-grafik. Och Nvidia har naturligtvis med sig nyheter till datorspelarna på CES i Las Vegas. Mässan öppnar officiellt i dag, men de två dagarna som leder fram till invigningen har varit fullproppade av presentationer i den stora kapplöpningen som handlar om att komma först och få mest uppmärksamhet.

Nvidia har presenterat extra kraftfulla versioner av sina bästa grafikprocessorer för bärbara datorer, GeForce RTX 3080 Ti och GeFoorce RTX 3070 Ti (tidigare var GeForce RTX 3080/3070 Super den snabbaste modellen). De nya grafikprocessorerna har 16 GB GDDR6 RAM, vilket ska vara det snabbaste grafikminnet som någonsin har monterats i en bärbar dator.

Sådana här grafiska muskler är inte till för alla, en GeForce RTX 3080 Ti-utrustad bärbar dator kommer förmodligen att kosta lite drygt 30 000 kronor när den landar i Sverige (2 500 dollar).

Därför är det nog många som uppskattar att GeForce-familjen får en ny lillebror i form av GeForce RTX 3050. Det nya stationära PC-kortet har 8 GB GDDR6-minne och ska vara tillräckligt kraftfullt för att spela raytracing-spel med 60 bilder per sekund – Nvidia nämner dock inget specifikt om vilka spel, skärmupplösningar eller andra grafikinställningar som passar.

Nvidia GeForce RTX 3050 kommer att finnas tillgänglig från 27 januari, och priset blir från 250 dollar.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Rulla till toppen