TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Nya Nvidia-kort till stort och smått

Ny super-GPU för bärbara datorer – och äkta raytracing till lågpris.

forfatter
Publicerad 2022-01-05 - 09:59

Nu för tiden är Nvidia i stort set synonymt med gaming-grafik. Och Nvidia har naturligtvis med sig nyheter till datorspelarna på CES i Las Vegas. Mässan öppnar officiellt i dag, men de två dagarna som leder fram till invigningen har varit fullproppade av presentationer i den stora kapplöpningen som handlar om att komma först och få mest uppmärksamhet.

Nvidia har presenterat extra kraftfulla versioner av sina bästa grafikprocessorer för bärbara datorer, GeForce RTX 3080 Ti och GeFoorce RTX 3070 Ti (tidigare var GeForce RTX 3080/3070 Super den snabbaste modellen). De nya grafikprocessorerna har 16 GB GDDR6 RAM, vilket ska vara det snabbaste grafikminnet som någonsin har monterats i en bärbar dator.

Sådana här grafiska muskler är inte till för alla, en GeForce RTX 3080 Ti-utrustad bärbar dator kommer förmodligen att kosta lite drygt 30 000 kronor när den landar i Sverige (2 500 dollar).

Därför är det nog många som uppskattar att GeForce-familjen får en ny lillebror i form av GeForce RTX 3050. Det nya stationära PC-kortet har 8 GB GDDR6-minne och ska vara tillräckligt kraftfullt för att spela raytracing-spel med 60 bilder per sekund – Nvidia nämner dock inget specifikt om vilka spel, skärmupplösningar eller andra grafikinställningar som passar.

Nvidia GeForce RTX 3050 kommer att finnas tillgänglig från 27 januari, och priset blir från 250 dollar.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
Snabbaste MacBook Air hittills Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks. Men priset är därefter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend