Search
Generic filters
 itemprop

Vi har provat OnePlus Concept One

OnePlus har i samarbete med McLaren presenterat en konceptmobil som använder elektrokromiskt glas för att skapa en osynlig kamera.

Den kinesiska mobiltillverkaren OnePlus har redan en tradition av att samarbeta med sportbilsföretaget McLaren. De två företagen ligger också bakom OnePlus 7T Pro McLaren, som vi testade för bara ett par månader sedan.

”Koncepttelefonen är ett innovativt experiment för framtidens smartmobiler. OnePlus startade initiativet med ambitionen att ta den oförstörda användarupplevelsen till nästa nivå. Den osynliga kameran är en helt ny kamerautformning som befriar användaren från de kompromisser som nuvarande kamerakonstruktioner medför. Kameralinserna på baksidan är dolda bakom det dynamiska, elektrokromiska glaset och blir bara synliga när kameran används. Det här är bara början på de möjligheter som vi kommer att utforska i framtiden”, sade Pete Lau, VD och grundare av OnePlus under presentationen av mobilen på CES 2020.

Glaset på OnePlus Concept One använder organiska partiklar som kan skapa förändringar i transparens vilket gör att glaset som täcker kameran kan gå från ogenomskinligt till helt klart. Detta gör att baksidan av telefonen är helt ren när kameran inte används. Glaset innebär också en praktisk fördel eftersom det fungerar som ett så kallat polfilter, som gör det lättare att ta skarpa, detaljrika bilder i starkt ljus. Det berättade PR Manager Valencia Hong från OnePlus när vi besökte deras monter på CES-mässan i Las Vegas.

OnePlus Concept One är ett samarbete med McLaren. Tyvärr kommer den knappast att dyka upp i butikerna. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Elektrokromiskt glas

En av de största utmaningarna har varit att glaset ska vara exceptionellt tunt och lätt, utan att vara bräckligt, förklarade Hong. Elektrokromiskt glas består vanligtvis av två glaspaneler med ett färgskiftande material mellan. I OnePlus Concept One är glaset mycket tunnare än normalt. Här är glaspanelerna 0,1 mm tunna vardera, vilket gör att hel glaskonstruktionen bara är 0,35 mm tjockt, vilket är lika tunt som skyddsfilmen på mobiltelefoner.

Ändrar färg på bara 0,7 sekunder

Den osynliga kameran i OnePlus Concept One har testats noggrant för att ge den snabbaste och bästa möjliga upplevelsen. Resultatet är att det bara tar 0,7 sekunder för glaset att växla från svart till genomskinligt, vilket är snabbare än tiden det tar att aktivera själva kameran. OnePlus har ägnat nästan åtta månader åt att testa fler än 100 olika inställningar innan de hittade den bästa lösningen, berättar OnePlus PR Manager.

Det tar bara 0,7 sekunder för glaset att byta från svart till genomskinligt. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Inte till salu

OnePlus Concept One-mobilen kommer inte att säljas inom någon snar framtid, men det kinesiska mobilmärket räknar starkt med att kunna använda den nya kameratekniken i framtida produkter.

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Les også

Prova  LB+ i 3 veckor
3 VECKOR FÖR 3 KR
Tillgång till alla tester och nyheter
PROVA LB+
Ingen bindningstid
Stäng
Scroll to Top