Search
Generic filters

Panasonics OLED-flaggskepp

Det blir inget 8K i år, i stället satsar Panasonic på att 4K från sin allra bästa sida.

Panasonic HZ2000 är namnet på den nya OLED-modellen som försöker ta oss ännu närmare Hollywood-upplevelsen. Med 20 procent starkare HDR-belysning än andra OLED-TV-apparater får man förhoppningsvis ännu mer tryck och djup i bilden.

Filmmaker Mode

Ett bildläge som kallas Filmmaker Mode, utvecklat av UHD Alliance, ska bekämpa ett stort problem enligt Hollywood, nämligen att TV-apparaterna har mjukare rörelser genom att göra ”bilder mellan bilder”. En film med 25 bildrutor per sekund blir plötsligt 50, och man ser genast mycket jämnare rörelser på skärmen. Många gillar det, men det är inte så filmen är tänkt att se ut. Ska du ha äkta biokänsla i vardagsrummet måste det bort!

Du kan naturligtvis gå in i menysystemet, hitta funktionen och stänga av den. Men nu blir det lättare. Ställ bara in TV:n i Filmmaker Mode.

Filmmaker Mode ställer dessutom in TV:n på rätt kontrast och färgbalans, så den kopierar bildskärmarna som filmskaparna har använt vid bearbetningen av filmen.

Mer än HDR

TV stöder för alla HDR-format, och utöver de vanliga lägena finns det något som heter Dolby Vision IQ.

Förutom HDR ska Dolby Vision IQ på ett intelligent sätt optimera bildkvaliteten efter ljuset från omgivningen. Så oavsett om du har lamporna tända eller släckta i vardagsrummet, oavsett om solen skiner in genom fönstret eller det är mitt i den kolsvarta natten, kommer TV:n att justera ljusstyrkan därefter så att du alltid ser bilden med alla detaljer intakta.

Det verkar som att detta håller på att bli en bekant melodi i årets TV-apparater, Samsung har också lanserat liknande teknik.

Naturligtvis måste färgerna kunna kalibreras ordentligt, Panasonic har lagt till två extra kalibreringspunkter vid 0,5% och 1,3% i gråskalan. Alltså i de allra mörkaste skuggområdena, för att kunna eliminera ”black crush” som OLED-tekniken är känd för.

Panasonics lanseringar på CES brukar vara lite röriga. I år var inget undantag, allt började med en karate-mästare som representerade något i stil med att man kan åstadkomma allting här i livet. Och skapa en bättre värld. Lite Star Wars-grejer med utklädda troopers fick vi också se. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Calman-kalibrering

HZ2000 stöder CalMAN PatternGen-testmönster utöver AutoCal-funktionalitet. Vilket innebär att det är lättare än någonsin för kalibrerare att få perfekt färgåtergivning. ISF-kalibrering stöds också. Och för första gången kan man kalibrera TV:n för Dolby Vision-innehåll. Detta har tidigare varit omöjligt eftersom Dolby Vision har en inbyggd standard som ska förhindra användaren att förstör upplevelsen genom att villa bort sig bland inställningarna. Men de som vet vad de håller på med har saknat den här funktionen. Inte nu längre!

Ljud

HZ2000 har högtalare som pekar uppåt för att ge extra intryck av höjd i Dolby Atmos-ljudspår. Ljudet är dessutom fintrimmat av ingenjörerna på Panasonic-ägda Technics.

TV:n stöder röststyrning med både Amazon Alexa och Google Assistant

Storlekar

Panasonic har valt att vara lite återhållsamma i valet av storlek. HZ2000 finns i 55 och 65 tum, varken mer eller mindre.

Mer info: panasonic.com

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Riktpris: 30000 kr Kontrastkungen

  Samsung Q95T (QE65Q95T)

  Riktpris: 30000 kr Den bästa allround-TV:n?

  QLED vs OLED: TV-duell i tungsviktsklassen

  Riktpris: kr LG OLED möter Samsung QLED i TV-duell
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.