annons

Netflix klara med 4K HDR i år

CES 2016

4K-video med High Dynamic Range ger en klar förbättring av bildkvaliteten och Netflix tänker vara med från början när den nya videostandarden introduceras.

(Foto: Tillverkare)
annons

lehiidgJ2zs0mz8H6WPAMKnXBr4nkf3gK-CwByuKafs

I onsdags meddelade Netflix att de utökar sin streaming-tjänst till 130 nya länder. Det betyder att den lilla amerikanska streaming-tjänsten som startade i ett fåtal andra länder (inklusive Norden) för bara ett par år sedan, håller på att bli en världsomspännande TV-tjänst.

Netflix pressmonter på Venetian, Las Vegas. Foto: Audun Hage, Ljud & Bild

Netflix pressmonter på Venetian, Las Vegas. Foto: Audun Hage, Ljud & Bild

Vad betyder då detta för svenska Netflix-användare? Bara fördelar, enligt Netflix innovationsproduktchef Chris Jaffe. På sikt kan vi förvänta oss ett ännu mer varierat utbud av filmer och serier från hela världen. Netflix mål är att sluta med traditionella affärsmodellerna för film och TV, som är fulla av regionala begränsningar och byråkrati. Ett exempel var debutserien House of Cards, där hela säsongen blev tillgänglig samtidigt i alla länder. Det verkar som om Netflix siktar på att följa den här filosofin även i framtiden, både med egenproducerat och licensierat material. Det betyder att otåliga seriefantaster (kanske) kan slippa behöva ta till så kallade VPN-lösningar för att få tillgång till nya säsonger från USA tidigare.

HDR-material 2016
Netflix är ett av medlemsföretagen i UHD Alliance som har specificerat den nya Ultra HD Premium-standarden för 4K-material med HDR-kvalitet. Efter vad Ljud & Bild erfar har Netflix också haft en stor roll i att få alla parter att komma överens om en gemensam standard, med specifikationer som passar för vad både OLED och LCD-LED kan åstadkomma (kontrast, ljusstyrka, svärta och färgspektrum).

Andra säsongen av Marco Polo blir en av de första serierna som streamas i 4K HDR-kvalitet. Här syns den på en av årets nya OLED-TV-apparater från LG. Foto: Audun Hage, Ljud & Bild
Andra säsongen av Marco Polo blir en av de första serierna som streamas i 4K HDR-kvalitet. Här syns den på en av årets nya OLED-TV-apparater från LG. Foto: Audun Hage, Ljud & Bild
Neil Hunt, Netflix produktchef. Foto: Audun Hage, Ljud & Bild
Neil Hunt, Netflix produktchef. Foto: Audun Hage, Ljud & Bild

Netflix produktchef och ”teknik-guru”, Neil Hunt, berättar för Ljud & Bild att de i princip är redo för HDR, vilket han också demonstrerade genom att visa scener från kommande serier i HDR-kvalitet på en 2016 års OLED-TV från LG. Den officiella ”premiären” sker i samband med årets nya säsonger av Marco Polo och Daredevil, med några datum är inte bekräftade ännu. Detta innebär förmodligen att det kommer att dyka upp HDR-material lagom till de första 2016-TV-modellerna släpps. Och om våra intryck från mässgolvet på CES stämmer så innebär det ett markant lyft för bildkvaliteten!

annons

Vi arbetar på en ny/uppdaterad artikel som beskriver fördelarna och de tekniska svårigheterna med den nya HDR-standarden. Känner du inte till vad HDR är för något? Då kan du läsa vår HDR-artikel från förra årets CES-mässa. Observera dock att den artikeln inte omfattar den senaste utvecklingen.

annons
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Läs också

Microsofts halvhjärtade iPad Pro-dödare fortsätter med sin tradition och misslyckas

Sonos VD: Förlåt!

JBL släpper utmanare till Klipsch Reference

Öronproppar är fortfarande bäst med sladd

Premiärfest för Ragnarok – vi har bilderna, och video!

Bästa nybörjarkameran blir ännu bättre

Ambilight i alla Philips TV-nyheter

Flera modeller får dessutom ljud från B&W.

Fotoskrivare för hela familjen

Ljusstarka objektiv till mellanformatkameror

Sonos till arga användare: Lugna er!

Smartklocka med banguide för golfare

Nya super-grafikkort i sommar

Nödlösning från mellersta hyllan räddar Huawei från Google-blockad

Nya super-grafikkort i sommar

Grafikkrig: AMD har en ny generation klar till sommarens Computex. Men får vi se Nvidia RTX 3080 också?