Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Wi-Fi 6: Snabbare, billigare och bättre täckning

Den nya trådlösa nätverkstekniken är klar. Här är fyra skäl till att du bör köpa en ny router nu.

Av / 2020-03-28 - 10:54
Wi-Fi 6: Snabbare, billigare och bättre täckning

Framför allt i dessa tider med Coronavirus och karantäner, men egentligen i allt större utsträckning även före krisen, har vi fler och fler enheter i hemmet som är anslutna till internet via det trådlösa nätverket.

Förr i tiden var det kanske bara den bärbara datorn och ett par mobiler som behövde Wi-Fi. I dag har vi inte bara fler mobiler och datorer än någonsin tidigare – i många hushåll flera enheter per person – det har också tillkommit ett stort antal nya nätverksanslutna apparater som allihop behöver trådlös åtkomst för att kunna fungera. Det handlar om allt från smarta högtalare som används för musikströmning och interaktion med digitala assistenter, via smarta TV-apparater och TV-boxar med Apple TV+, Netflix och (snart) Disney+, till allsköns Smart Home-enheter som övervakningskameror, sensorer, intelligent belysning etc.

Så det är inte så konstigt att många har problem med det trådlösa nätverket hemma. Plötsligt har den ena eller den andra enheten ingen anslutning, eller så fryser hela nätverket helt enkelt och routern måste startas om – ibland flera gånger om dagen.

Den här guiden är för alla som är trötta på sådana problem.

Med Wi-Fi 6 är du bäst rustad för en arbetsdag där de vuxna jobbar hemifrån och resten av familjen spelar på iPad och tittar på Netflix, samtidigt som hela det smarta hemmet också är uppkopplat till det trådlösa nätverket. (Foto: Netgear)

Wi-Fi 6 löser problemen

Det har nämligen kommit en ny Wi-Fi-standard. Den heter Wi-Fi 6 och förutom att den är lite snabbare än den vanliga 802.11ac-standarden – numera även känd som Wi-Fi 5 – så har Wi-Fi 6 flera andra fördelar som gör det trådlösa lokala nätverket mer stabilt för de flesta.

Wi-Fi är den populära och kommersiella termen för trådlösa lokala nätverk som körs enligt IEEE 802.11-standarden. IEEE är en internationell organisation som bland annat fungerar som ett globalt standardiseringsorgan, förkortningen står för Institute of Electrical and Electronics Engineers.

802.11 är IEEE:s beteckning för ett antal trådlösa standarder för lokala nätverk, den första såg dagens ljus redan 1997. Sedan dess har det tillkommit många korrigeringar och utökningar av standarden, som betecknas med olika bokstäver. För närvarande används protokoll 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac och 802.11ax. Det är det senare – och det senaste, från 2019 – som nu kallas för Wi-Fi 6.

Produkter som bygger på det längst kommersiellt tillgängliga Wi-Fi-protokollet, 802.11b, överför uteslutande data på frekvensbandet 2,4 GHz och når teoretiska hastigheter upp till 11 Mbit/s.

Som jämförelse stöder de flesta produkter i dag nätverksprotokollet 802.11ac från 2014, numera kallat Wi-Fi 5, som når hastigheter upp till 6 933 Mbit/s via frekvensbandet 5 GHz.

Wi-Fi 6 fungerar på båda frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz och stöder en teoretisk hastighet på upp till 9 608 Mbit/s.

De viktigaste fördelarna

Högre hastighet. Om man föreställer sig att man bara har en enda enhet ansluten till sin Wi-Fi 6-router så är den teoretiska hastigheten mellan enhet och router numera 40 % högre än med den förra standarden.

Mindre fördröjning. Den så kallade latensen, alltså tiden det tar för de anslutna enheterna att vänta på svar från nätverket, är betydligt kortare med Wi-Fi 6. Den nya standarden använder ett par nya tekniker som heter OFDMA (orthogonal frequency division multiple access), som går ut på att bandbredden delas upp i flera kanaler, och MU-MIMO (Multi-user Multiple In/Multiple Out), som låter routerns antenner kommunicera med flera enheter samtidigt. Med 802.11ac (Wi-Fi 5) kunde routern också ”prata” med flera enheter åt gången, men enheterna kunde inte svara samtidigt. Det går med Wi-Fi 6. Sammantaget innebär de nya möjligheterna att svarstiden reduceras och att nätverksanslutningen blir mer stabil.

Täckningen blir betydligt bättre med Wi-Fi 6. Inte minst om den nya trådlösa nätverksstandarden konfigureras som ett Mesh-nätverk. (Foto: Netgear)

Bättre täckning. Wi-Fi 6-routrar använder så kallad beam forming för att avgöra placeringen av alla enheter som är anslutna till det trådlösa nätverket. Detta gör det möjligt för routern att förstärka signalen till enheter som finns på platser som annars skulle ha dålig täckning, vilket förbättrar anslutningen markant. Observera dock att Wi-Fi 6 i princip inte har längre räckvidd än Wi-Fi 5 (802.11ac).

Längre batteritid. Enheter som går på batteri – till exempel mobiltelefoner och surfplattor – drar mer ström när trådlösa signalera används. Men Wi-Fi 6-routrar kan använda en funktion som heter TWT (target wake time) som talar om för enheten när den ska stänga av och sätta på Wi-Fi-signalen. Eftersom enheten på så sätt befinner sig i viloläge under längre perioder åt gången så sjunker strömförbrukningen.

Intel har gjort den här grafiska översikten som visar skillnaderna mellan de trådlösa nätverksstandarderna, inklusive Wi-Fi 6. (Foto: Intel)

3 Wi-Fi 6-routrar du kan köpa nu

Många bärbara datorer, mobiltelefoner och andra produkter stöder Wi-Fi 6. Detta gäller en del apparater som vi redan har testat, till exempel Samsung Galaxy S20 Ultra, Dell XPS 13 2-i-1 och iPhone 11 Pro Max. Och du kan lugnt räkna med att det kommer många fler under 2020.

Leta efter den här loggan på kartongen så är du säker på att utrustningen stöder Wi-Fi 6. (Foto: IEEE)

Men det blir inget Wi-Fi 6 hemma utan en Wi-Fi 6-router. Sådana finns det inte så många av ännu, men vi har tre bra rekommendationer på routrar som redan nu går att köpa. Vi har inte testat dem, eftersom den här artikeln är mer tänkt som en guide än ett renodlat test, men vi har provat dem och här är en översikt över dem och dess specifikationer, priser samt för- och nackdelar:

TP-Link Archer AX6000

Även om TP-Links router är den billigaste vi har provat så är den inte dålig alls. Den har inte WAP3, fast det stöds inte av särskilt många enheter i dag heller. (Foto: TP-Link)

Specifikationer

  • Nätverksstandard: 802.11ax
  • Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
  • Trådlös hastighet: 1 148 Mbit/s på 2,4 GHz, 4 804 Mbit/s på 5 GHz
  • Antenner: 8 x High-Performance (externa)
  • Portar: 8 x 1G/100M/10M LAN, 1 x 2.5G/2G/1G/100M WAN, 1 x USB-A 3.0, 1 x USB-C
  • Säkerhet: 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK
  • Mått: 261,2 × 261,2 × 60,2 mm
  • Webb: https://www.tp-link.com/se/home-networking/wifi6-product/archer-ax6000/
  • Pris: 3 500 kr
  • Plus: Enkel att installera, massor av portar
  • Minus: Stöder inte WPA3

 

Netgear Nighthawk AX12 RAX120

Med Netgear Nighthawk AX12 RAX120 får man hela 12 dataströmmar och inbyggd WPA3-säkerhet. (Foto: Netgear)

 

Specifikationer

  • Nätverksstandard: 802.11ax
  • Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
  • Trådlös hastighet: 1 148 Mbit/s på 2,4 GHz, 4 804 Mbit/s på 5 GHz
  • Antenner: 12-Stream
  • Portar: 5 x 10/100/1000 Mbit/s Gigabit Ethernet, 1 x WAN, 4 x LAN, 1 x Multi-Gig 5G/2.5G/1G, 2 x USB-A 3.0
  • Säkerhet: WPA3
  • Mått: 310 x 190 x 45 mm
  • Webb: https://www.netgear.se/home/products/networking/wifi-routers/RAX120.aspx
  • Pris: 5 000 kr
  • Plus: LAN aggregation, inbyggt VPN
  • Minus: Dyr, inget inbyggt antivirus

 

Orbi WiFi 6 System AX6000 (RBK852)

Orbi WiFi 6 System AX6000 från Netgear är det dyraste Wi-Fi 6-alternativet vi har provat, fast då får man en lösning med router och satellit. (Foto: Netgear)

Specifikationer

  • Nätverksstandard: 802.11ax
  • Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
  • Trådlös hastighet: 1 200 Mbit/s på 2,4 GHz, 2 400 Mbit/s på 5 GHz
  • Antenner: 8 x High-Performance interna (router), 8 x High-Performance interna (satellit)
  • Portar: 4 x LAN Gigabit Ethernet, 1 x 2.5 Gbit/s WAN (router), 4 x LAN Gigabit Ethernet (satellit)
  • Säkerhet: WPA3
  • Mått: 254 x 190,5 x 71,12 mm (router + satellit)
  • Webb: https://www.netgear.se/orbi/rbk852.aspx
  • Pris: 9 500 kr
  • Plus: Extremt bra täckning, enkel installation
  • Minus: Mycket dyr, inga USB-portar
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Din Samsung Galaxy är en hel dator

Så skriver du med bruten arm

Sidecar räddar resan: Så blir en iPad en extra skärm till Mac

Ljud & Bild
Rulla till toppen