Även om Huawei för närvarande är hårt pressade av den amerikanska bojkotten som innebär att den kinesiska mobilproducenten inte längre får tillgång till Googles appar och tjänster – inklusive nya versioner av den kommersiella versionen av Android-operativsystemet – är märket fortfarande dominerande över hela världen. I skrivande stund är Huawei världens näst största mobilproducent efter Samsung och den senaste toppmodellen, Huawei P30 Pro, är av marknadens allra bästa.
OnePlus är en annan kinesisk mobiltillverkare, som växer snabbt. Inte bara i Kina, utan också på den globala marknaden. Inte minst i Indien, där OnePlus är det största mobilmärket med en marknadsandel på 40 %. Det senaste flaggskeppet, OnePlus 7 Pro, är minst lika bra som konkurrerande toppmodeller, till exempel Samsung Galaxy S10+ och ovan nämnda Huawei P30 Pro. Men den kostar betydligt mindre.
Just nu kan du alltså välja mellan två extremt bra kinesiska mobiler, som båda kostar mindre än motsvarande modeller från Apple och Samsung. Så vilken ska du välja? Det är upplagt för en gammal hederlig kung fu-fight mellan Huawei P30 Pro och OnePlus 7 Pro. Vi går igenom och jämför duellanterna punkt för punkt, och jag vågar lova att det delas ut en hel del snytingar!
Fakta och Prestanda
Operativsystem: Android 9 Pie (+ Huawei EMUI 9.1)
Skärm: 6,47-tums OLED, Full HD+ (2340 x 1080), 399 ppi
Processor: 2,6 + 1,92 + 1,8 GHz Kirin 980 octacore
Minne: 8 GB RAM/256 GB lagring (+Nano Memory Card upp till 256 GB)
Kamera: 40 Mp f/1,6 + 20 Mp ultravidvinkel f/2,2 + 8 Mp tele f/3,4 + Time-
of-Flight (baksida). 32 Mp f/2,0 (framsida)
Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS,
GLONASS, Galileo, Beidou
Mått/vikt: 158 x 73,4 x 8,41 mm/192 g
Batteri: 4200 mAh, 40 W SuperCharge + 15 W Wireless Quick Charge
Webb: consumer.huawei.com/se/
Geekbench 4: 3.197 (single-core) / 9.690 (multi-core)
AnTuTu 7: 252.024
PCMark Work 2.0: 7.877
Basemark Web 3.0: 365
Batteritest: 10:29 timer
Operativsystem: Android 9 Pie (+ OxygenOS 9)
Skärm: 6,67-tums Fluid AMOLED 90 Hz, QHD+ (3120 x 1440), 516 ppi
Processor: Qualcomm Snapdragon 855
Minne: 12 GB RAM, 256 GB lagring UFS 3.0
Kamera: 48 Mp f/1,6 + 16 Mp 117° ultravidvinkel f/2,2 + 8 Mp 78 mm tele
f/2,4 (baksida) / 16 Mp f/2,0 (framsida)
Trådlöst: 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS,
GLONASS, Galileo, Beidou
Mått/vikt: 162,6 x 75,9 x 8,8 mm/206 g
Batteri: 4000 mAh, 30 W Warp Charge
Webb: oneplus.com/se
Geekbench 4: 3.373 (single-core) / 10.619 (multi-core)
AnTuTu 7: 366.743
PCMark Work 2.0: 9.993
Basemark Web 3.0: 434,49
Batteritest: 6:05 timer
Utseende och konstruktion
Huawei P30 Pro
Som sig bör för en toppmodell i P30 Pros prisklass har Huawei hämtat design och byggkvalitet från översta hyllan. Mobilen är robust tillverkad med Gorilla Glass på fram- och baksidan, omgärdat av en aluminiumram. Trots en vikt på nästan 200 gram känns P30 Pro lätt och smidig att hantera.
Det är inte alla som kommer att älska att både fram- och baksidan böjs in mot kanten, vilket kan göra det lite ansträngande att hålla mobilen i handflatan längre stunder, men mitt största problem med telefonen var faktiskt att den är extremt hal. Så hal att den får eget liv och börjar glida om man lägger den på en yta som inte är 100 % plan.
OnePlus 7 Pro
Den absoluta toppmodellen i Nebula Blue-färg är gjord av flera lager glas som är inpackade i solitt Gorilla Glass 5 som yttre skikt, med matt yta på mobilens baksida. Tillsammans med de djupare glasskikten skapar den matta ytan ett läckert färgspel mellan olika blå nyanser när man vrider och vrider mobilen. Väldigt snarlikt Huawei P30 Pro.
Till skillnad från Huaweis nyaste toppmodell börjar inte OnePlus 7 Pro glida som en hal tvål om man lägger den på en yta som inte är helt plan. Det ser den matta baksidan till, och innebär också att OnePlus 7 Pro ligger säkrare i handen. Även säkrare än Samsung Galaxy S10+ som är nästan lika glatt som Huawei P30 Pro. Skärmen är böjd längs kanterna, men inte så mycket att telefonen är jobbig att hålla i längre stunder.
Vinnare: OnePlus 7 Pro
Skärm
Huawei P30 Pro
Full HD+-upplösning på 2340 x 1080 pixlar fördelade på 6,47 tum (formatet är 19,5:9), men OLED-skärmen inte lika skarp som den i OnePlus 7.
OnePlus 7 Pro
Upplösningen är hög (3120×1440 pixlar fördelade på 6,67 tum, alltså 516 ppi), ljusstyrkan likaså. Och AMOLED-tekniken ger en knivskarp bild med dynamiska färger. Men det är uppdateringsfrekvensen 90 Hz som verkligen gör skillnad. I praktiken innebär den att hela gränssnittet i OnePlus 7 Pro – alla menyer, ikoner och animationer – visas med fler bilder per sekund än i konkurrerande mobiler.
Vinnare: OnePlus 7 Pro
Kamera
Huawei P30 Pro
Huawei kallar sitt nya kamerasystem, som är utvecklat i samarbete med Leica, för en ”quad-kamera” med fyra linser. Den kan naturligtvis lagra bilder som råfilerna men dessutom ger de fyra objektiven ett par spännande nya funktioner.
Huawei P30 Pro den enda smartmobilen på marknaden som har ett teleobjektiv med 5x optisk zoom. För att få plats med detta har Huawei en periskopliknande optik med ett prisma som vinklar in ljuset.
I kombination med en mer ljusstark optik och bättre bildbehandling, som drar upp kurvorna för att göra bilderna ljusare samtidigt som den kompenserar för brus från mörker, klarar P30 Pro i praktiken att ta bilder när det är becksvart. Av saker som man knappt kan se med det mänskliga ögat och som ingen annan smartmobil på marknaden kan fotografera.
OnePlus 7 Pro
Huvudkameran har tre objektiv. Kameran har 3x optisk zoom och både optisk och elektronisk bildstabilisering. Tillsammans med OnePlus nya så kallade UltraShot-programvara ska kameran med hjälp av fyrdubbel exponering och HDR+ kunna ta knivskarpa och rena bilder med perfekt balans mellan ljus och skugga, lovar OnePlus.
Det är en sanning med viss modifikation. För när det gäller just kameran så kan jag inte med rent samvete påstå att OnePlus 7 Pro slår kamerakungen P30 Pro från Huawei.
Vinnare: Huawei P30 Pro
Ljud
Huawei P30 Pro
Huawei har ersatt den övre högtalaren, som vanligtvis sitter vid örat när man pratar, med en så kallad Huawei Acoustic Screen. I praktiken innebär det att ljudet överförs till örat genom vibrationer i skärmens översta del, men även om det kan verka både smart och högteknologiskt så är talkvaliteten helt enkelt för dålig.
Avsaknaden av högtalare betyder till och med att P30 Pro inte har stereoljud när du spelar spel eller tittar på video på telefonen, så du måste faktiskt koppla in ett par bra hörlurar till mobilen för att bara få någorlunda bra ljud ur den.
OnePlus 7 Pro
OnePlus 7 Pro har ett ljud som – precis som skärmen – är helt enastående. Medan Huawei P30 Pro inte ens har två externa högtalare och därför inte spelar i stereo, har OnePlus nästan byggt in en ghettoblaster från 80-talet i sin 7 Pro. Så bra låter det när man spelar spel eller tittar på video utan att använda hörlurar.
Även med hörlurar (som måste anslutas trådlöst eftersom OnePlus 7 Pro inte har någon 3,5 mm-kontakt), blir öronen bortskämda. Den inbyggda Dolby Atmos-tekniken gör ett bra jobb och mobiltelefonen levererar en bred ljudbild med massor av detaljer och där både höga toner och basen framträder knivskarpt.
Vinnare: OnePlus 7 Pro
Prestanda och funktioner
Huawei P30 Pro
I benchmark-testet ligger Huawei P30 Pro lite efter både Samsung Galaxy S10+ och Apple iPhone Xs Max men i praktiken är den blixtsnabb och lägger man till exempel den senaste iPhone-modellen bredvid P30 Pro och startar lite olika appar samtidigt så öppnas de fortare på Huawei-mobilen. Varje gång. Stora appar och spel startar omedelbart och körs utan hackningar eller pauser. Helt klart godkänt.
P30 Pro stöder både trådlös laddning och blixtsnabb 40-watts SuperCharge. Mobilen kan till och med användas som laddare genom den så kallat ”omvända trådlösa laddningen” så att du kan rädda dina vänner om deras mobiler får slut på ström.
OnePlus 7 Pro
Både i Geekbench 4, som mäter allmänna prestanda, AnTuTu, som fokuserar på grafik, och PC Mark 2.0, som utgår från kontorsuppgifter som videosamtal och dokumenthantering, klarar sig OnePlus 7 Pro bättre än de närmaste rivalerna Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+.
Så häftiga prestanda sliter dock på batteriet. Och även om OnePlus har gjort vad de kunnat för att förhindra att batteriet överhettas, inklusive utrustat mobiltelefonen med vätskekylning, tyckte jag att det var svårt att komma igenom en hel dag utan att batterimätaren nådde ner till 5–10 %.
Lyckligtvis har OnePlus 7 Pro så kallad Warp Charge, som översatt till svenska är en 30-watts snabbladdning som laddar batteriet till 100 % på mindre än en timme. Trådlös laddning och andra mer exotiska funktioner får man å andra sidan klara sig utan med OnePlus 7 Pro.
Vinnare: oavgjort
Slutsats
Huawei P30 Pro är marknadens överlägset bästa kameramobil, så om kamera har högsta prioritet så ska du välja mobilen från världens näst största mobilproducent. Men var medveten om att Huawei pressas hårt av den amerikanska regeringen, som i skrivande stund just har satt upp företaget på svarta listan.
I dagsläget betyder det att Huawei inte kommer att kunna uppdatera P30 Pro med officiella Android-uppgraderingar efter 19 augusti. På längre sikt kan det vara en stor nackdel för P30 Pro-ägare, om inte Huawei kan komma överens med de amerikanska myndigheterna.
Om allt annat än kameran är viktigt så är OnePlus 7 Pro den klara vinnaren av denna kung fu-duellen. Huawei är inte knockad av en rundspark från OnePlus, men den lilla uppstickaren vinner på poäng. Du sparar en tusenlapp på att köpa OnePlus 7 Pro och när det gäller skärm, ljud och prestanda klarar sig 7 Pro bäst av de två mobilerna.
Och till de läsare som kanske är oroliga för att OnePlus, som ju också är ett kinesiskt företag, ska råka ut för en bojkott som påminner om Huaweis, så har jag ett par lugnande ord. Striden mellan Huawei och de amerikanska myndigheterna handlar egentligen inte om mobiltelefoner, utan om nätverksteknik.
USA sätter press på Huawei eftersom de är ledande inom 5G-nätverk och därmed mobil infrastruktur. Amerikanerna är rädda för att 5G-nät från Huawei kan användas för spionage mot USA och andra västländer, därför pressar de företaget så hårt.
OnePlus tillverkar däremot enbart mobiltelefoner, så risken för att de ska drabbas av ett liknande förbud är försumbar.
Vinnare: OnePlus 7 Pro
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser