Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Så mycket bagage får du plats med

En del elbilar kan inte ha dragkrok, andra kan inte ha takräcke. Se vilka som kan vad här.

Skrivet av / Uppdaterad: 2022-06-27 - 14:40 // Först publicerad: 2021-05-13
Så mycket bagage får du plats med

Pris, räckvidd och storleken på bagageutrymmet kommer högt upp på listan över saker som elbilsköpare är intresserade av att veta mycket om.

Att ekonomi är viktig kommer inte som någon överraskning. Enligt en norsk undersökning säger 47 procent av de tillfrågade att inköpspriset är viktigast, följt av driftskostnader.

Intressant nog kommer körglädje på tredje plats över egenskaperna, tätt följt av plats och bagageutrymme.

Många elbilar kan inte ha dragkrok

Tesla Model X kan inte ha takräcke. Takbox är uteslutet, så då får man ha skidorna på dragkroken. Ill: Tesla

För elbilsägare är räckvidd och laddning minst lika viktigt, men också här är kunderna intresserade av bagageutrymme och hur mycket ett släp får väga. Om den över huvud taget kan levereras med dragkrok.

Många av elbilarna kan inte dra en släpvagn, och flera av de elbilar som kan levereras med dragkrok kan ta så lite vikt att man bara kan använda dragkroken till cykel- eller skidställ.

 

Tesla Model S kan inte ha dragkrok, men till skillnad från Model X kan den lasta på taket. Ill: Tesla

Vissa, men inte alla, e-bilar har möjlighet till taklast. Måsvingedörrarna på Tesla Model X gör att det inte går att montera takbox eller takräcke, men i gengäld kan den dra långt över 2 ton.

Vikt ökar förbrukningen

Det är välkänt bland bilägare att takboxar och husvagnar ökar bränsleförbrukningen. Högre vikt och mer luftmotstånd har samma effekt på elbilar, här straffas man ordentligt när farten ökar och man har en takbox på taket.

I ett test utfört av den norska elbilsföreningen upptäcktes att skillnaden mellan med och utan takbox kunde vara mer än 12 procent vid 110 km/h.

VW iD.4 med takbox. Ill: Volkswagen

Förbrukningen ökar med lasten också, en full bil med fullpackat bagageutrymme och fem personer ombord minskar räckvidden avsevärt, särskilt om man kör snabbare än 70–80 km/h.

Därför är det smart att komma ihåg att även om man väljer en bil med stort bagageutrymme så får man inte överstiga bilens tillåtna totalvikt. Det vill säga summan av bilen, passagerarna och lasten.

Tesla Model 3 kan dra ett ton. Ill: Tesla

Tabell: Bagagevolym, dragvikt och taklast på alla elbilar

Ska man dessutom dra ett släp eller en husvagn är det extra viktigt att tänka på totalvikten för hela ekipaget. Då måste man kanske ha ett körkort för en högre viktklass, vilket inkluderar rätten att köra bil med släp.

Bagageutrymmet i Volvo i XC40 Recharge. Foto: Lasse Svendsen

Men det är en helt annan guide. I den här listan har vi samlat de flesta av de nya elbilarna i en tabell, där det är enkelt att se tillåten drag- och taklast för olika bilmodeller.

Tabellen uppdateras kontinuerligt.

 

[table id=3 /]

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Så mycket bagage får du plats med”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Fem tips till bättre räckvidd på vintern

Ladda elbilen: Allt du behöver veta

Hjälp, vi ska semestra med elbil!

Ljud & Bild
Rulla till toppen