Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Så får du bättre wifi-täckning hemma

Med smarta prylar och smarta hem är bra Wi-Fi-täckning viktigare än någonsin. Du behöver ett mesh-nätverk – och så här gör du.

Skrivet av / 2023-05-09 - 10:07
Så får du bättre wifi-täckning hemma

Har du köpt en trådlöst produkt någon gång, till exempel en smart högtalare eller en smart dörrklocka, bara för att upptäcka att den inte alls uppför sig stabilt? Det är inte säkert att det är något fel på produkten.

I takt med att våra prylar blir allt smartare och behovet uppstår för att koppla ihop allting i ett smart hem, är bra Wi-Fi-täckning viktigare än någonsin.

router-placement
För optimal Wi-Fi-täckning ska routern stå öppet, inte undangömd i en hylla eller ett skåp. (Illustration: Creative Commons)

Döda zoner – ett problem

”Döda zoner” är en av de största utmaningarna med ett hemnätverk. Om du bor i ett stort hus eller har många våningar – eller bor i ett tegelhus – är chansen stor att du har ”döda” Wi-Fi-zoner. Alltså områden utan internettäckning eller där det går mycket långsamt att surfa.

Läs också Det enklaste mesh-nätverket med Wi-Fi 6E Google Nest Wifi Pro är både billigt och superenkelt att installera. Och hastigheten kan vi inte klaga på.

Så här hittar du dina döda zoner

Att hitta hemmets döda internetzoner är en konst och det finns professionella, mycket dyra verktyg för att mäta det. Men det finns också enkla metoder som du kan använda själv.

Det som de flesta gör är att prova sig fram. Du ställer upp dina prylar där du vill ha dem och hoppas att allt går bra. Om en eller flera av dem med tiden beter sig instabilt så befinner de sig antagligen i en zon med dålig täckning. Flytta enheten närmare routern och försök igen.

Speedtest Wi-Fi SweetSpot WiFi Speed Test Pro
<
>
Skärmdump: Android

Men det finns en mer akademisk metod som inte kostar pengar. Du laddar ner en app till mobilen som mäter hastigheten. En av dem är Speedtest, som kan laddas ner gratis. Den mäter hastigheten på din internetanslutning och kommer aldrig att visa en högre hastighet än vad du abonnerar på. Alternativt kan iPhone-användare ladda ner Wi-Fi SweetSpots, och till Android finns WiFi Speed Test Pro. Dessa är mycket mer tillförlitliga eftersom de mäter hastigheten på nätverket och kan visa mycket högre interna hastigheter än internetabonnemanget du betalar för. De är inte heller beroende av stabiliteten hos en fjärrserver för att visa rätt hastighet.

Metoden är enkel. Gå runt i huset med mobilen i handen uppdatera med jämna mellanrum för att kontrollera hastigheten. Mät gärna tre gånger på varje ställe för att se till att du får konsekventa mätningar. Områden som har betydligt lägre hastigheter än de borde anses vara ”reducerade”, medan områden som nästan inte har någon hastighet eller är mycket instabila kan betecknas som ”döda”. Anteckna gärna hastigheterna du får på alla ställen i huset.

 

Slik-far-du-bedre-wifi-SPREAD
Illustration: AI-genererad

Mesh-nätverk: den bästa Wi-Fi-täckningen

Ett mesh-nätverk är det enklaste sättet att få bra trådlös Wi-Fi-täckning hemma. Det finns blixtsnabba traditionella routrar – de bästa används bland annat av professionella gamers – men för de flesta är det mesh som gäller.

Mesh-placeringen är viktig

Tidigare var mesh-nätverk så svaga och simpla att produkterna var tvungna att installeras med hjälp av stafettmetoden. Routern placerades på ena sidan av hemmet och hade trådlös täckning till bara en satellit.

Om det inte räckte med en satellit ställde man en till där räckvidden hos den första satelliten avtog. Detta var den normala uppställningen fram till WiFi 5, den första generationen med 5 GHz-bredband utöver 2,4 GHz.

wifi 6
Logo: Wi-Fi Alliance

Wi-Fi 6/6E

Problemet ändrades dock med Wi-Fi 6, även kallat ”ax”. Wi-Fi 6 har inte fler frekvensband än Wi-Fi 5, i stället är det hela strukturen i systemet som är avsevärt förbättrad. Varje ansluten produkt kan kommunicera med många fler enheter samtidigt, eftersom flera dataströmmar är tillåtna.

Wi-Fi 6E är en nyare variant av Wi-Fi 6, där man dessutom använder 6 GHz-bandet som har dubbelt så mycket bandbredd som 5 GHz. Har du ett sådant nätverk kan du med fördel ställa in dina 6E-kompatibla prylar att prioritera detta band, de kan då få snabbare internet samtidigt som ditt 5 GHz-band frigörs och får mindre brus. Detta gör även prylarna som är anslutna till 5 GHz mer stabila.

wifi 7 wi-fi 7
Illustration: Wi-Fi Alliance, iStock

Wi-Fi 7: turbonät!

Riktigt blixtsnabbt internet kommer dock med Wi-Fi 7. De första routrarna och mesh-nätverken är redan här och då pratar vi teoretiska hastigheter på upp till 46 Gbit/s. Det är nästan fem gånger snabbare än Wi-Fi 6!

Detta är i allra högsta grad relevant för de som jobbar mot molnet med video och bilder och andra stora filer. Det kan också vara lösningen när 8K-upplösning kommer till streaming-tjänsterna.

Observera att det för närvarande är svårt att hitta mobiltelefoner eller datorer som stöder Wi-Fi 7. Det kan vara bra att vänta tills tekniken är mer mogen och fler enheter har fått stöd för det. Då har nog tekniken blivit både billigare och bättre.

Asus-ZenWiFi-Pro-ET12
Bra täckning från två mesh-enheter är bättre än dålig täckning från flera. (Foto: Asus)

Placering av mesh-nätverket

Med WiFi 6, 6E och 7 rekommenderar vi faktiskt att placera huvudroutern mitt i hemmet, och sedan förgrena sig ut från den med satelliter. Bäst resultat får du om varje satellit har en bra signal till routern, men däremot till så få andra satelliter som möjligt.

Nu kommer också dina mätningar väl till pass. För där du har sämst wifi-täckning måste du ha en satellit i närheten. Om det till exempel är den innersta delen av en korridor, så får inte satelliten placeras allra innerst, eftersom den också får dålig täckning från routern. Placera den hellre där hallen utgår från vardagsrummet, så att den når både routern och den döda zonen.

Läs också Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.

När nätverket är installerat bör du ta samma vända med mobilen och mäta igen. Kom bara ihåg: Skulle du få låga hastigheter på vissa ställen så kan det bero på att mobilen försöker få tag i en mer avlägsen satellit, snarare än att haka på en ny som är närmare. Välj ”Glöm nätverk” i inställningarna, logga in igen och kontrollera hastigheten. Om allt går tillräckligt snabbt så är allt OK. Om det fortfarande är långsamt så se efter om det är något du kan ha gjort när du ställde ut nätverksenheterna.

Netgear Orbi RBK760_antennas
Netgear Orbi 760-serien är ett exempel på ett bra mesh-nätverk med fyra antenner i varje enhet. (Illustration: Netgear)

Hellre färre, ordentliga komponenter

Om det är något jag har lärt mig efter att ha testat min beskärda del av mesh-nätverk så är det att jag hellre lägger pengarna på ett fåtal dyrare och bättre komponenter än fler billiga. Minst fyra antenner bör sitta i varje enhet för att garantera bästa möjliga bandbredd och därmed internethastighet i hela huset.

Hemma i mitt trevåningshus får jag ett mycket snabbare och stabilare nätverk från en enda router och en satellit av riktig highend-kvalitet än vad jag får från tre eller fyra satelliter i budgetklassen.

Läs också Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.

Om du tänker lägga femtusen kronor på ett mesh-nätverk kan det därför vara smartare att köpa ett set med två enheter som vardera har mer effekt och fler antenner än ett set med fyra boxar där det bara sitter två antenner i varje enhet. Enda anledningen att välja fler men sämre satelliter är om du har ett par några riktigt undangömda zoner där du inte får någon Wi-Fi-täckning alls utan att sätta upp en separat box just där.

I praktiken kommer du knappast uppleva någon bättre täckning med de fyra billigare enheterna, annat än att du generellt sett får långsammare internet och du måste starta om nätverket oftare.

Wired mesh
Kabelansluten backhaul, det vill säga där satelliterna är anslutna till routern med en kabel, ger det bästa och mest stabila Wi-Fi-nätverket. (Foto: Netgear)

Trådbundet

Har du möjlighet till det är det alltid bäst om nätverkets olika komponenter kopplas ihop med en kabel. Detta kallas kablad backhaul. Det kan vara svårt om de ska stå långt ifrån varandra. Men i nyare hem installeras det ofta trådbundna nätverksuttag i vissa rum och där kan även satelliterna i ett mesh-nät anslutas. Se bara till att alla är anslutna till routern i andra änden. Om du har den här möjligheten kommer du att älska ditt mesh-nätverk!

Slik-far-du-bedre-wifi-SPREAD 2
Illustration: AI-genererad

Slutsats

Med allt smartare prylar är det ingen tvekan om att det är viktigare än någonsin att ha bra Wi-Fi-täckning i hela hemmet. ”Döda zoner” och långsamt internet är vanliga problem, speciellt om routern står undangömd i en garderob eller på en olämplig plats. Mesh-nätverk rekommenderas som det enklaste sättet att få bra täckning hemma. Använd en app för att mäta Wi-Fi-hastigheterna runtom huset med mobiltelefonen och använd mätningarna när du ska installera ditt nya mesh-nätverk.

Du bör definitivt överväga mesh med Wi-Fi 6- eller Wi-Fi 7-teknik, som är mycket snabbare och mer stabil än äldre tekniker. Men vad du än väljer så är hög kvalitet viktigt, så köp inte det billigaste.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Din Samsung Galaxy är en hel dator

Så skriver du med bruten arm

Sidecar räddar resan: Så blir en iPad en extra skärm till Mac

Ljud & Bild
Rulla till toppen