Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Trigger Warning

Oförlöst comeback med föråldrat western-tema

Japp! Den ojämförliga Jessica Alba är äntligen tillbaka, men vi hade mycket högre förväntningar på hennes återkomst till vita duken.

Av / 2024-06-28 - 13:15
Trigger Warning
Tor Aavatsmark

Jessica Albas efterlängtade comebackfilm toppar just nu Netflix globala streaminglistor – men det finns det tyvärr ingen anledning till.

Den eldiga och smått mångsidiga skådespelerskan från Kalifornien har hunnit fyllt 43 år och har i stort sett hållit sig borta från filmindustrin sedan hon härjade i Hollywood på 2010-talet. Sedan hon praktiskt taget lade filmkarriären på hyllan har Alba blivit småbarnsmamma och multimiljonär på kosmetika.

Med filmer som Sin City: A Dame to Kill For, Machete, Awake, Dark Angel, Stretch, Into the Blue och Fantastic Four-serien skaffade Alba sig ett stadigt fotfäste i filmindustrin. Både som en mer än kapabel actionhjältinna och också i flera roller i komedier och dramafilmer.

Jessica Alba, ”Trigger Warning” (Foto: Netflix)

Filmen som har gjort starkast intryck är nog Michael Winterbottoms The Killer Inside Me, där Alba gör en skrämmande bra insats som offret för Casey Afflecks raseri och våld.

Läs också Hur är det ens möjligt?! Hatten av för att det ens går att gör något så mördande tråkigt och intetsägande av ett så spännande ämne.

Förra fredagen gjorde Alba comeback med actionthrillern Trigger Warning – som gick direkt upp i toppen på listorna över det mest sedda på Netflix. Bortsett från den huvudpersonens drganingskraft och stjärnglans kan vi inte komma på någon annan anledning till topplaceringen, för det här är en generisk, tråkig historia med ett persongalleri som vi misstänker är AI-genererat.

 

Vi kastas omedelbart in i den actionvärld som omger adrenalinjunkien Parker (Alba). Hon är en specialutbildad kommandosoldat som reser runt i världen för att eliminera USA:s potentiella fiender. Men nu måste hon plötsligt möta dolda fiender i sin egen barndomsstad.

Under relativt mystiska omständigheter omkommer hennes pappa i ett gruvras. Parker anar ugglor i mossen, men slår sig till ro med tanken att det nog ändå var en olycka – men så dyker det upp allt fler bevis som pekar på sabotage och eventuellt mord. Men vem skulle kunna vilja ta livet av hennes sympatiske pappa?

Trigger Warning (Foto: Netflix)

I sann Extraction-stil måste hon avslöja konspirationen, hämnas sin far och utplåna stadens avskum från jordens yta.

Ingen lätt uppgift till att börja med, men då har inte de lokala bonnläpparna insett vilken formidabel enmansarmé Parker är.

TRIGGER WARNING TRIGGER WARNING TRIGGER WARNING TRIGGER WARNING TRIGGER WARNING TRIGGER WARNING TRIGGER WARNING TRIGGER WARNING TRIGGER WARNING
<
>
Trigger Warning (Foto: Netflix)

För all del, trots sin ålder är Alba fortfarande en mycket kapabel actionhjältinna. Även om hon inte har exakt samma smidighet som vi såg i Sin City-filmerna, dansar hon lätt runt med enfaldiga skurkar, studsar på deras axlar och sticker in kniven exakt där den dödar omedelbart.

Läs också Sin City: A Dame to Kill For Robert Rodriguez och Frank Millers filmiska visualisering av Millers tecknade serie var både nydanande och strålande vacker när Sin City kom för nio år sedan. Uppföljaren är också en fröjd för ögat, men vare sig estetiken eller historierna har fått ett lyft.

Men vi har sett grundhistorien hundra gånger tidigare, i otaliga västernfilmer – och den påminner till och med om Patrick Swayzes Road House, där han måste rädda den lilla staden från gangstrar och korrupta poliser. Trigger Warning har en våldsamt föråldrad intrig, med stereotypa, fullständigt ointressanta och klyschiga karaktärer.

Ett hedervärt undantag är Parkers ungdomskärlek Jesse (Mark Webber), som hamnar i korselden och kämpar med att välja den moraliska vägen.

Trigger Warning (Foto: Netflix)

En av de största besvikelserna med filmen är de många närstridsscenerna. De ser fruktansvärt arrangerade ut, med stuntmän uppradade på kö i väntan på att Parker ska dyka på dem och kasta dem in i väggen/bordet/taket. Det här är långt ifrån Netflix adrenalinpumpande Extraction, där Hemsworth kändes som en trovärdig (om än överdriven) enmansarmé och där det gnistrade om de många vackert koreograferade slagsmålsscenerna.

Läs också Hurra, en sådan remake! Med nyinspelningen av 1980-talsserien bjuder Disney+ på en av årets mest intressanta TV-upplevelser.

Regin står för indonesiska Mouly Surya för, men här finns det tyvärr inte mycket som påminner oss om originaliteten hon elegant visade upp i Marlina the Murderer in Four Acts (2017). Trigger Warning är inget annat än en enfaldig actionfilm som det går tretton på dussinet av och som uppenbarligen har fått grönt ljus på grund av Netflix algoritmer för användarbeteende.

Detta är ingen katastrofalt dålig film, men vi förväntade oss mycket mer än enfaldig, AI-genererad action av Albas comeback. 3 ynka, smått bortkastade, stjärnor.

Trigger Warning (Foto: Netflix)
Karakter
Trigger Warning

Fakta:

 • Netflix
 • Release: 21 juni 2024
 • Regi: Mouly Surya
 • Med: Jessica Alba, Mark Webber, Anthony M. Hall, Tone Bell, Gabriel Basso, Jake Weary
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2024
 • Längd: 1:46
 • Betyg: 3
 • IMDb

1 reaktion på ”Trigger Warning”

 1. Kjell Hedberg

  Otroligt kass film. Ett momentum är när Alba vevar med en Matarife (lång kniv) i motljus, hon orkar knappt svinga vapnet. Så fånigt!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen