Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Reservation Dogs, säsong 1

Coola indianer, i modern och realistisk förpackning

Disney+ ger oss det osminkade ungdomslivet för Amerikas urinvånare - på deras villkor.

Av / 2021-10-14 - 16:24
Reservation Dogs, säsong 1
Tor Aavatsmark

I de flesta filmer och serier med Amerikanska urinvånare i rollistan har indianerna oftast antingen skildrats på ett ”klassiskt” sätt, stolt ridande på en häst med fjäderprydnader och krigsmålning i ansiktet (som bland annat i Dansar med vargar), eller, i nutid, som starkt alkoholiserade, desillusionerade socialfall i Indianreservat (Wind River, med flera).

Den innovativa ungdomsdramaserien Reservation Dogs, av Sterlin Harjo och Taika Waititi, ger oss en helt annan och mycket mer realistisk och modern vinkel. Här lär vi känna en grupp unga indianer, på landsbygden i Oklahoma, på deras villkor.

 

Det förflutnas orätt

För oss som växte upp på 1970- och 80 -talen var indianerna fascinerande, lite äventyrliga, stolta och mystiska människor. Otroligt fascinerande för en ung pojkes sinne som gärna fantiserade om att vara en del av Silverpilen.

Vi kommer inte gå igenom hela historieboken, om all orättvisa som den vite mannen har begått mot USAs urinvånare, men låt oss sammanfatta att de i korthet inte har haft en helt enkel och smärtfri resa.

Av USAs totala befolkning (över 331 miljoner) utgör indianer idag endast 1,3% (i jämförelse är 13,4 afroamerikaner). Cirka 30% av dem bor i reservat, där många lever av casinospel och bidrag från staten.

We gotta get out while we’re young

I den sömniga lilla staden Oklahoma bor de fyra indiantonåringarna Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai), Elora (Devery Jacobs), Cheese och Willie. 16-åringarna har bara ett mål i livet: Att spara ihop tillräckligt med pengar för att ta sig ur denna helveteshåla, och vidare till magiska Kalifornien.

 

För att uppnå drömmen ägnar de sig åt småbrott såsom stöld, bilstöld och snor koppartråd från kommunens lyktstolpar. Den sansade polisen, Big (Zahn McClarnon), har nog en relativt god uppfattning om vad som händer, men ser genom fingrarna så länge de unga inte tappar det helt.

Socialrealism varvat med svart humor

Här finns skilsmässobarn, fucked up (frånvarande) pappor i Kalifornien, fattigdom, kriminalitet, psykisk och fysisk ohälsa, hopplöshet och gängrivalitet – men också mängder av värme, hopp, svart humor och mänsklighet som definierar serien. Reservation Dogs är ingalunda en dystopisk fabel från det sociala skiktet längst ner på stegen, utan en subtil, opolerad spark uppåt i systemet.

Reservation Dogs, säsong 1 (Foto: Disney+)

Bear är (hävdar åtminstone han själv) ledaren för detta gäng och har huvudansvaret för ekonomin. De säljer stöldgodset till vita, ljusskygga langare i utkanten av staden, men när de säljer en lastbil som de kapat, ser de till att ta med alla lådor med ostbågar innan de lämnar över den.

En viss yrkeskodex och spirande socialt medvetande finns dock i de unga sinnena. När de får veta att lastbilschaufförens liv som de rånade går helt åt helvete, försöker de ställa allt tillrätta.

Reservation Dogs, säsong 1 (Foto: Disney+)

Jordnära och äkta

Alla ungdomar, med D’Pharaoh Woon-A-Tai och Devery Jacobs i spetsen, levererar mycket trovärdiga och realistiska rolltolkningar. Manuset är välskrivet, jordnära och autentiskt; det är som att vi ibland känner att det är en dokumentär vi tittar på.

Dialogen och humorn kan stundtals kännas bitter och lite hård, men framstår som befriande verklig, lite upprorisk och elegant samhällskritisk – utan att bli för påtaglig.

Läs också Det här kommer på Disney+ Blandad kompott i Disney+:s höstprogram, med något för alla familjemedlemmar – men inga aha-upplevelser.

Den sträcker sig från ungdomlig lekfullhet genom komplicerade föräldrar-barnrelationer till djupa känslor i unga sinnen som sörjer förlusten av en vän. Men den förlösande humorn är aldrig långt borta.

Definitivt en av höstens riktigt stora, opolerade, seriegodbitar, och utan en enda känd skådespelare. Med Reservation Dogs levererar Disney+ värdefull underhållning för både tonåringar och föräldrar. 5 stjärnor.

Reservation-Dogs-sesong-1_5-989x660 Reservation-Dogs-sesong-1_4-989x742
<
>
Reservation Dogs, säsong 1 (Foto: Disney+)

 

Nyskapande Disney+

Sedan etableringen av Disney+ för nästan två år sedan har streamingtjänsten successivt visat sig vara en av de ledande leverantörerna för spännande, innovativa serier.

Bara i år har de lanserat WandaVision, The Falcon and The Winter Soldier,, Star Wars: Visions, Y: The Last Man och nu Reservation Dogs. Senare i år kommer den efterlängtade Hawkeye och The Book of Boba Fett.

Läs också Världens mest eftertraktade man! Utan en enda man på jorden går samhället åt helvete i expressfart.

Vem skulle för ett år sedan ha trott att ärkekonservativa och traditionella, The Walt Disney Company skulle vara så vågade och innovativa? Detta lovar gott för serier och filmer i framtiden.

Recensionen är baserad på de första 4 (av 9) avsnitten.

De två första avsnitten av Reservation Dogs kunde streamas från Disney+ från och med igår – sedan följer ett nytt avsnitt varje onsdag.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Karakter
Reservation Dogs, säsong 1

Fakta:

  • Disney +
  • Release: 13 oktober 2021
  • Regissör: Sterlin Harjo
  • Med: D’Pharaoh Woon-A-Tai, Devery Jacobs, Lane Factor, Paulina Alexis, Zahn McClarnon, Sarah Podemski, Gary Farmer
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 4 timmar
  • Betyg: 5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen