Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Y: The Last Man, säsong 1

Radikalfeministers våta dröm?

Utan en enda man på jorden går samhället åt helvete i expressfart.

Av / 2021-09-21 - 00:01
Y: The Last Man, säsong 1
Tor Aavatsmark

Disney+ fortsätter att erbjuda fler och fler nya filmer och serier för en vuxen publik under paraplyet ”Star”. Y: The Last Man är definitivt en av nykomlingarna från strömningsjättens omfattande hösttablå som vi har högst förväntningar på.

Under åren har vi sett otaliga versioner av en postapokalyptisk värld i filmer och serier, fast kanske aldrig lika dyster som handlingen i Y: The Last Man.

 

Den bygger på den tecknade serien (från DC-universumet) av Brian K. Vaughan och Pia Guerra och utspelas i USA i nutid. Det politiska klimatet präglas av misstro och oförmåga att samarbete mellan de två stora partierna (låter det bekant?). Den manliga presidenten jobbar på att ”städa upp” intern terrorism – då går plötsligt hela världen åt helvetet!

Av en eller annan anledning, helt oförklarligt, dör alla levande varelser på jorden som har Y-kromosom – alltså är av hankön. Det finns bara två undantag: den nye presidentens son Yorick (Ben Schnetzer) och hans husdjurs-apa.

Läs också Blade Runner: ENASTÅENDE! Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den är perfekt från början!

Efter presidentens död, och många andra dödsfall i administrationen och USA:s högsta ledning, är det senator Jennifer Brown (Diane Lane) som är först i ”tronföljden” till presidentskapet. Hon tvingas hantera en helt ny vardag där det mesta av landets expertis är död och begraven, ekonomin och den sociala strukturen är i kris, en chockad och desperat befolkning är i uppror och den politiska oppositionen främjar sin egen, konservativa, agenda.

Det blir inte lättare när hennes enda son, helt oväntat, dyker upp – livs levande! Hur kommer befolkningen och konspirationsteoretikerna att reagera när allmänheten får reda på att världens enda överlevande man är den nya presidentens son?!

Y: The Last Man, season 1
Yorick (Ben Schnetzer), ”Y: The Last Man, säsong 1” (Foto: Walt Disney)

Eliza Clarke (manus) och Louise Friedberg (regissör) har skapat en dyster och dystopisk framtidsfabel, där civilisationen så som vi känner den har vittrat sönder fullständigt på bara ett par minuter. Hela samhällets maskineri kollapsar när hälften av mänskligheten stryker med – kraftverk slutar fungera, flygplan faller till marken, laglöshet råder och maktapparaten går på knä.

New Yorks gator är fulla av lik i varierande grad av förruttnelse, krockade bilar och kaos. Den nya administrationen flyr från Vita huset och barrikaderar sig i en säkrare byggnad. Omgiven av rasande pöbel och intern opposition står president Brown inför en omöjlig uppgift – och det bli inte enklare av att en annan gör anspråk på presidentämbetet.

Diane Lane, ”Y: The Last Man, säsong 1” (Foto: Walt Disney)

Den kusliga atmosfären är påtaglig i Y: The Last Man. När institutionerna kollapsar går mänskligheten tillbaka till sina mest primitiva instinkter, alla bryr sig mest om sig själva och det blir en alla mot alla-kamp. Mitt i detta kaos försöker presidentens två barn, Hero (Olivia Thirlby) och Yorick, navigera sig fram. Presidenten själv sätter sin lit till den nyvärvade Secret Service-agenten ”Agent 355” (Ashley Romans) för sin och sin familjs säkerhet. Men vems order lyder den mystiska agenten egentligen?

Y: The Last Man drar växlar på apokalyptiska klassiker som The Road, Blade Runner och, inte minst, 28 Days Later. Dessutom kan vi dra dystra paralleller till vår egen tid, med nedstängda samhällen och en osynlig fiende som hotar våra liv. Exakt vad som tagit livet av alla män är oklart, men det spekuleras i ett slags pest. Nu står hela mänskligheten och stirrar ner i avgrunden – utan män, ingen reproduktion. Det gör Yorick till världens mest eftertraktade människa.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Den tecknade serien kom ut 2002 men i tidens anda (2021) har transpersoner och könsopererade män överlevt apokalypsen. Det är bara individer med Y-kromosom som har dukat under. Vilket bidrar till fascinerande reflektioner kring begreppet kön.

Recensenter har bara fått tillgång till de tre första avsnitten (av totalt tio) från säsong 1, så vi har bara sett ”inledningen” av dramat, men det vi har sett bådar gott för en spännande och intrikat fortsättning. Att serien är mer dyster, och mindre humoristisk, än det tecknade originalet betraktar vi bara som ett plus.

Nästan varje film/serie med Diane Lane är en njutning, inte heller här gör legendaren någon besviken, men den mest intressanta karaktären är faktiskt den gåtfulla ”Agent 355”. Ashley Romans gör en imponerande roll när hon skildrar den komplexa agenten som uppenbarligen har flera agendor. Betydligt mindre komplex, på gränsen till parodisk, är den före detta presidentens dotter (Amber Tamblyn) och hennes klan av lojalister. Här har serieskaparna tyvärr fallit för en alltför lättsam, populistisk, lösning.

Y: The Last Man, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Själva protagonisten, Yorick, som man skulle tro hade huvudrollen, är en ganska så ointressant karaktär – bortsett från det faktum att han är den enda överlevande mannen. Hans lite patetiska liv som ”den nya Houdini” ger honom varken någon nödvändig drivkraft i livet eller någon djupare mening med tillvaron.

Själva samhällets kollaps är dramatiserad och överdriven i mesta laget. Mänskligheten kastas nästan tillbaka till stenåldern på nolltid – dessutom hade vi kunnat tänka oss ett lite högre tempo och mer action i en serie med en så dramatisk berättelse. Det mest intressanta med serien är hur människor beter sig i existentiella kriser, när urininstinkten vaknar. 4 starka stjärnor till en serie vi ser fram emot att se fortsättningen på.

De tre första avsnitten av Y: The Last Man kan strömmas på Disney+ från 22 september. Sedan följer ett nytt avsnitt varje vecka.

 

Y - The Last Man_5 Y: The Last Man-- CR: Macall Polay/FX Y - The Last Man_6 Y - The Last Man_3 Y - The Last Man_4 Y - The Last Man_10
<
>
Y: The Last Man, säsong 1 (Foto: Walt Disney)
Läs också Det här kommer på Disney+ Blandad kompott i Disney+:s höstprogram, med något för alla familjemedlemmar – men inga aha-upplevelser.
Karakter
Y: The Last Man, säsong 1

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 22 september 2021
  • Regi: Louise Friedberg
  • Med: Diane Lane, Ben Schnetzer, Ashley Romans, Olivia Thirlby, Quincy Kirkwood, Amber Tamblyn, Laura de Cateret, Tara Nicodemo, Paris Jefferson, Sydney Meyer
  • Genre: Sci-fi
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Längd: 8:08
  • Betyg: 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen