Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Pam & Tommy

Chockfaktorn finns definitivt kvar fortfarande

Världens mest berömda kändis-sextape förvandlas till bra underhållning på Disney+, men efterlämnar en distinkt bismak.

Av / 2022-03-09 - 01:14
Pam & Tommy
Tor Aavatsmark

En före detta glamourmodell/TV-stjärnas skandalomsusade liv, med en legendarisk (läckt?) sexvideo, är förmodligen inte det första man förknippar med The Walt Disney Companys kärnfamiljvärderingar, men nu kan du titta på miniserien om det (milt uttryckt) stormiga förhållandet mellan Pamela Anderson och Tommy Lee på Disney+.

1995 var VHS-hyrfilmer det primära alternativet till fredagsunderhållningen på Sveriges Radios TV-kanaler, internet var bara något som unga höll på med. Om man däremot var en sådan pionjär att man hade skaffat sig en ny Compaq, ackompanjerad av ett 28 800-modem, så öppnade sig en ny värld – den nya världen (”world wide web”) hade visserligen inte särskilt mycket innehåll på den tiden, och allt gick väldigt långsamt. Men bland alla små entreprenörsprojekt med webbtidningar och annat liknande kunde man stöta på en hemsida där det gick att beställa en privatinspelad sexvideo från ett av världens mest kända kändispar.

Världen – och internet – blev aldrig sig likt igen!

 

Från Playboy, via Baywatch, till hemporr

Grannflickan Pamela Anderson, från en liten stad utanför Vancouver, gjorde kometkarriär efter att ha upptäckts av en modellscout på en hockeymatch. Efter lite lokal ölreklam dröjde det inte länge förrän Hugh Hefner ringde – och resten är, som man säger, historia.

Mjukporrposering i det världsberömda ”herrmagasinet”, följt av en liten bröstfixning, ledde till en av huvudrollerna i megasuccén Baywatch – och ett lyxliv i sus och dus, resor, fester och förlust av fotfästet.

Miniserien Pam & Tommy handlar om det turbulenta förhållandet mellan den före detta Playboy-modellen och Baywatch-stjärnan Pamela Anderson (Lily James, Mama Mia!, Cinderella) och Mötley Crüe-trummisen Tommy Lee (Sebastian Stan, The Falcon and the Winter Soldier).

1995, efter bara 4 dagars bekantskap, gifte sig den kanadensiska playboymodellen (med de stora implantaten) med rockrebellen Tommy Lee.

Förhållandet blev en enorm virvelvind redan från första dagen och paret befann sig konstant i en absurd mediestorm. Mest kända/ökända är de förmodligen för den läckta privata sexvideon. Efter den blev paret världens mest kända realitykändisar över en natt.

Läs också Pillerdöden! Disney+ ger oss en osminkad inblick i ”Big Pharmas” ruttna affärsmoral.

Det florerade länge rykten om att paret själva låg bakom läckan av videon, för att ”promota” sig själva, men sanningen är att det var en försmådd hantverkare som hade brutit sig in och (av en slump) stulit Hi8-videon.

Snickaren var den simpla Rand Gauthier (Seth Rogen), som, efter att ha kastats ut från Tommy Lees herrgård och sedan vägrats betalning, bestämde sig för att hämnas på den stenrika, arroganta skitstöveln. Föga anade han att kassaskåpet han stal skulle innehålla den berömda videon.

Pam Tommy 4
Pam & Tommy (Foto: Walt Disney)

Förlorad oskuld

Serien är regisserad av Craig Gillespie, med Robert Siegel som serieskapare och manusförfattare och Seth Rogen som exekutiv producent. Trion har gjort ett imponerande jobb med att återskapa 1990-talet och nästan gett serien en dokumentärkänsla. Det är som att vara en fluga på väggen under parets vågade eskapader.

Pam & Tommy är en serie om hybris, fåfänga, lust, girighet, mediecirkus och kränkning – djup, personlig kränkning som andra blev stenrika på.

I början av berättelsen framstår Pamela (i skepnad av en skrämmande lik, och sagolikt bra, Lily James) som rena rama klyschan av en blond-och-dum glamourmodell. Kokett, tafatt, naiv, osäker och med stor längtan efter acceptans och berömmelse.

Intressant nog har Tommy Lee stått bakom projektet, men det måste sägas att det inte är ett särskilt smickrande porträtt som målas av den ”excentriske” rockstjärnan.

När videon kommer på avvägar och hamnar hos distributionsapparaten med Uncle Milties (en avskyvärt bra Nick Offerman), Gauthier och Butchie Peraino (legendariske Andrew Dice Clay), tar han lätt på saken och rycker mest på axlarna. Till Pamelas stora förtvivlan.

Som hon mycket riktigt påpekar kan Lee nästan få hjältestatus genom att vara hingsten som legat med världens största sexsymbol, medan hon ses ned på, förödmjukas och förlöjligas. Och hur Baywatch-stjärnan behandlas av media och en samlad press och media efter läckan är verkligen talande.

Pam Tommy 6
Pam & Tommy (Foto: Walt Disney)

Etiskt dilemma

När vi sitter där i fåtöljen, med en påse godis och en kall öl, för att blir kungligt underhållna av parets misär för 27 år sedan är det inte utan att känslan av vara smygtittare tar överhanden. Man ska ha i åtanke att Pamela Anderson var emot att serien skulle se dagens ljus.

Åratal före #MeToo utsattes Anderson för ett uppenbart övergrepp och en uppenbar integritetskränkning – det gick till och med så långt att domstolen dömde till Penthouses favör och tillät att tidningen tryckte bilder från den stulna videon, i yttrandefrihetens namn!

Halvvägs tar serien också en ny vändning och Pamela framstår mer och mer som offret. Fortfarande i överkant naiv, men ändå ett offer som kastats ut i en virvelvind.

Pam Tommy 3
Pam & Tommy (Foto: Walt Disney)

Slående kolorit och historiskt intressant

Ur pressetisk synvinkel är historien otroligt fascinerande. Sedan dess har det kommit massor av privata sexvideor, några av dem har uppenbarligen läckts ut av paren bakom, så chockfaktorn av sådant material har förmodligen mildrats, parallellt med den oändliga tillgången på pornografiskt innehåll på webben.

Sexvideon med Anderson och Lee gav ett uppsving för internet i privata hem och var ett kraftfullt incitament för porrindustrin att gå från VHS till digital distribution.

Om man bortser från de etiska kvalen som serien medför så är underhållningsvärdet väldigt högt. Livliga Lily James gör Andersons gester, röst, ansiktsuttryck och rörelser fullständigt på pricken. Och med ett effektivt sminkjobb, samt fixade bröst, är hon också slående lik glamourmodellen.

James spelar henne med empati, hängivenhet och stolthet och ger personen, med alla sina uppenbara styrkor och svagheter, ömmande mänskliga drag. Anderson blir avklädd, men på ett sätt som faktiskt främjar hennes sak. James lämnar här in en mycket stark Emmy-ansökan.

Vi är övertygade om att Sebastian Stan har haft en enda lång fest under inspelningen. Han har fått porträttera en person utan gränser, och går verkligen all in i den ”galna” mannens egocentriska värld.

Rogens roll är att bevittna cirkusen utifrån, samt att vara skurken i historien. En roll Rogen bemästrar, vi får se honom som den självömkande stackaren som tycker att hela världen går emot honom, men som inte har förmågan/modet att själv ta tag i sina problem. Till en början får hans roll väl mycket skärmtid, men i takt med att historien utvecklas blir han ett viktigt element.

Läs också MeToo-drama från medelåldern Fascinerande historiskt Ridley Scott-drama, som dramaturgiskt dock känns något oförlöst.

30 år senare, fortfarande chockerande

Pam & Tommy är en av de bästa, och samtidigt mest absurda, serierna vi sett hittills i år. Den har ett oklanderligt underhållningsvärde, fångar tidsandan på pricken, har enastående skådespelare och ett färgstarkt persongalleri och berättar om en av de största kändisskandalerna de senaste 30 åren. Med det sagt så får vi allt, efter att ha snaskat oss igenom alla åtta avsnitten, en viss besk ”smygtittarkänsla”.

I efterhand är det mest chockerande hur paret behandlades efter att sexvideon hamnat på avvägar och historien avslöjats.

Recensionen är baserad på samtliga åtta avsnitt. Serien har en säsongsavslutning 9 mars på Disney+. 5 stjärnor.

PS! I Disneys ursprungliga pressmeddelande betonas att föräldrar kan lägga in ålderskontroll på Star-innehållet, så att unga hoppfulla tittare inte av misstag får se penisar, droger och inspelningar av hardcore-porrfilmer. Betrakta dig härmed som varnad …

Pam Tommy 5
Pam & Tommy (Foto: Walt Disney)
Karakter
Pam & Tommy

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 9 mars 2022
  • Regi: Craig Gillespie
  • Med: Lily James, Sebastian Stan, Seth Rogen, Nick Offerman, Richard Alden, Taylor Schilling, Larry Brown, Mike Seely, Chris Mann, Taylor Schilling Pepi Sonuga, Andrew Dice Clay
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Längd: 5:41
  • Betyg: 5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen