SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Årets bästa kameror 2020-2021

Vi har utsett årets bästa kameror och här ska vi göra det lite enklare för dig att hitta din nästa kamera.

Så väljer du rätt kamera

Utbudet av kameror har krympt påtagligt de senaste åren. Det tillverkas färre nya kameror och de få som lanseras lever längre i butikshyllorna innan de byts ut.

Utbudet av kameror har krympt påtagligt de senaste åren. Det tillverkas färre nya kameror och de få som lanseras lever längre i butikshyllorna innan de byts ut.

Man skulle alltså tro att det blev lättare att välja, men det minskande urvalet har gjort att det är ett fåtal kameratyper som dominerar marknaden. De har många liknande egenskaper, även om de kommer från olika tillverkare.

Bildkvaliteten, som de flesta hävdar är en de främsta anledningarna till att köpa en ny kamera, är mer än tillräckligt hög i nästan alla kameror som säljs i dag. Detta gäller särskilt systemkamerorna, både de spegellösa och spegelreflexerna, som oavsett märke levererar så hög bildkvalitet att kvalitetsskillnaderna i stora drag bara är av akademiskt intresse.

Då är andra egenskaper viktigare att ta reda på. Hur bra är autofokusen? Klarar kameran att hålla en hög bildhastighet i två sekunder eller två minuter? Är den vädertätad och tål regn? Finns det ljusstark teleoptik till kameran? Är videofunktionen bra? Och så kan man fortsätta.

Det enklaste sättet är att läsa tester och ta reda på om det finns kameror som passar bättre än andra för det som man ska använda den till mest. Fotografer som ligger i skogen och förevigar vilda djur har helt andra behov av utrustning än föräldrar som vill ta bilder av sina barns uppväxt.

Lika självklart är att sportfotografer och porträttfotografer inte har samma utrustning i kameraväskan.

Vilken kamera som passar just dig bäst beror till stor del på behovet. Som i mångt och mycket kan täckas av mobilkameran. Men den har så stora begränsningar att många ändå väljer att köpa en kamera. Som ger mycket högre bildkvalitet och har mycket större möjligheter.

På följande sidor hittar du de bästa kamerorna vi har testat det senaste året. Men innan du sätter igång ska du få ett par korta råd om vad du ska tänka på när du väljer utrustning.

 

Porträtt

Många människor blir förundrade när de hör termen porträttobjektiv, men oftast är det brännvidder från 80 till 135 mm som menas. Porträtt kan fortfarande tas med 28 eller 50 mm, men för porträtt med ett tätare utsnitt är 85 mm med ljusstyrka f2 eller bättre att föredra om man ska isolera motivet från bakgrunden. Porträttfoto kräver ingen speciell kamera och de flesta brännvidder fungerar. Med andra ord behövs inte världens snabbaste autofokus, extrem bildhastighet eller vertikalgrepp och vädertätning.

Vårt tips:
Nikon D780, Canon EOS 90D eller Fujifilm X-Pro3.

 

Allt möjligt

Det blir ofta svaret när vi frågar läsarna vad de ska använda kameran till. Någon sådan finns inte, men man kan komma väldigt nära med rätt kamera. Det kan vara en kompakt modell som är behändig att ha med sig, eller en med mycket zoom. Till exempel någon av de så kallade superzoomkamerorna, som har mer än 10x zoom. En systemkamera med kit-normalzoomen är också ett utmärkt val.

Vårt tips:
Sony a6600, Nikon Z50, Fujifilm X100V eller Canon EOS 90D.

 

Landskap och natur

Många älskar att ta naturbilder och många älskar att titta på naturbilder. För att de ska bli bättre än halvbra är det en fördel om kameran har hög upplösning, helst är vädertätad och har bra dynamikomfång. Då pratar vi nästan alltid systemkameror, vidvinkelobjektiv, måttlig telebrännvidd och ett stadigt stativ. Vissa kameror kan ta extra högupplösta bilder, vilket ger extremt detaljerade bilder. ND-filter, graderade filter och polarisationsfilter är användbara tillbehör för landskapsfotografen.

Vårt tips:
Fujifilm X-T4, Nikon D780, Canon EOS R5 eller Sony a7r IV.

 

Barn och familj

Här är det viktigt med en kamera som alla kan använda. Då är storlek, användarvänlighet och autofokus viktigare än upplösning och bildhastighet. Systemkameror med normalzoomen som ingår räcker för de flesta, men en telezoom kan vara ett bra komplement för de gånger man ska föreviga när barnen rusar runt på idrottsarenor, till exempel.

Vårt tips:
Sony a6600, Nikon Z50 eller Canon EOS 90D.

 

Resekamera

Storlek och vikt brukar betyda mycket. Detsamma gäller batteritid och användarvänlighet. De mest avancerade kamerorna är overkill för de flesta, så en riktigt bra kompaktkamera eller en kompakt systemkamera är att föredra. Då blir bilderna mycket bättre än vad mobilen klarar av och glädjen att fotografera blir större. En behändig bärväska, ett extra batteri och ett neutralt filter framför objektivet är praktiskt att man med sig på resan.

Våra tips:
Fujifilm X100V, Fujifilm X-Pro3, Sony a6600 eller Nikon Z50.

 

Sport, action och vilda djur

Pålitlig autofokus och hög bildhastighet trumfar alltid över upplösning för fotografer som vill fånga örnar som störtar efter byten, eller skidåkare som susar ur en skarp sväng. Då blir kamerorna mer specialiserade och bland dem vi har testat finns det några som passar bättre än andra. Bra batteritid, vädertätning och vertikalgrepp är bra att ha. Man vill naturligtvis ha skarpa bilder. Varje gång.

Våra tips:
Fujifilm X-T4, Canon EOS R6, Nikon D6, Nikon D780, Sony a9 II eller Canon EOS 1DX III.

 

Video

Nästan alla kameror kan filma video i bra 4K-kvalitet, alltså precis samma upplösning som på en 4K-TV. Men det betyder inte att man måste. Åtminstone inte om ambitionerna är högre än kaotiska videoklipp på sociala medier. Ska man göra video med riktigt hög kvalitet krävs det bra redskap och för sådant är vissa kameror bättre lämpade än andra. De har alla nödvändiga anslutningar, Log- och gamma-inställning och är så avancerade att fotografen har full frihet att välja sina inställningar själv. Och den tekniska kvaliteten är naturligtvis helt i topp för en systemkamera.

Vårt tips:
Canon EOS R5, Panasonic Lumix S1H, Fujifilm X-T4 eller Sony a6600.

VINNARNA AV Årets bästa kameror 2020-2021
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

    Läs också

    Aktuella erbjudanden

    Annons
    Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.