TEST AV Panasonic DMC-FT4

Veteranen

Varför Àndra pÄ ett vinnande koncept? FT4 Àr snarlik föregÄende testsegraren FT3.

Ljud & Bild tycker:
GPS med karta Mycket tÄlig Bra bildkvalitet
LÄgupplöst skÀrm FÄ nyheter

FT-kamerorna frÄn Panasonic har vunnit vÄra tester av tuffa kompaktkameror tre Är i rad. NÀr vi nu hunnit till FT4 noterar vi lite missnöjt att inte sÄ mycket verkar ha hÀnt sedan föregÄende Är. Faktum Àr att bÄde utsidan och specifikationerna ser identiska ut. Men i mjukvaran har det tillkommit funktioner. Man kan skjuta time-lapse-sekvenser, 360 graders panoraman och i helt manuellt lÀge. GPS-funktionen kan kompletteras med riktiga kartor och enligt Panasonics reklam kan man anvÀnda barometern för att förutsÀga vÀdret, fast det kÀnns lite krystat.

SjÀlva kameran Àr fortfarande en av de tÄligaste man kan skaffa. Trots att knapparna Àr ganska smÄ sitter de bra till och Àr tillrÀckligt distinkta för att det ÀndÄ ska gÄ smidigt att navigera i menyerna. Vi Àr som vanligt förtjusta i snabbmenyn dÀr man enkelt kommer Ät de vanligaste instÀllningarna. De 30 scenlÀgena kompletteras av ett mycket vÀl fungerande automatiskt scenlÀge, programautomatik och som sagt för ovanlighetens skull ett helt manuellt lÀge.

Bildkvaliteten var redan bra sedan tidigare och om den har blivit Ă€nnu bĂ€ttre sĂ„ Ă€r det i sĂ„ fall gradskillnader. SkĂ€rpan Ă€r bra frĂ„n kant till kant men man kan notera en viss ljusförlust. Även geometrin Ă€r utan anmĂ€rkning genom hela zoomomfĂ„nget. FĂ€rgerna Ă„terges bra och tonomfĂ„nget Ă€r vĂ€l godkĂ€nt. I dĂ„ligt ljus gör kameran ett bra jobb med att bevara detaljer och man mĂ„ste gĂ„ upp till ISO 1600 innan bruset stör. Undervattensbilderna blir ocksĂ„ bra Ă€ven om vitbalansen blir lite fel.

Slutsats
Trots fÄ nyheter Àr FT4 fortfarande vÄr vinnare. Ironiskt nog Àr dess största konkurrent den föregÄende FT3 om man hittar den till utförsÀljning. De fÄ nya funktionerna Àr inte avgörande sÄvida man inte absolut mÄste ha manuella instÀllningar. FT4 Àr en mycket tÄlig kamera som för ovanlighetens skull Àven gör ett bra jobb pÄ landbacken. De automatiska funktionerna gör ett bra jobb med att förbÀttra bildkvaliteten och hjÀlpa den ovane fotografen ta bÀttre bilder.

Fakta & Betyg:
  • Upplösning: 12,1 Mp CCD
  • Optik: 4,6x (28–128 mm) F3,3–5,9
  • Filmning: 1080p, 25 bps
  • SkĂ€rm: 2,7 tum 0,23 Mpixel
  • Finesser: GPS, 3D
  • VattentĂ€t: 12 m
  • StötsĂ€ker: 2 m
  • Temperatur: -10 grader
  • Batteri: 310 bilder
  Pris: 4,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×