Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ultra-HD-Blu-ray i år?

Nästa generations Blu-ray-format med 4K-upplösning förväntas komma mot slutet av 2015.

Av / 2015-01-27 - 09:40
Ultra-HD-Blu-ray i år?

Elektronikåret 2015 hade officiell avspark på CES-mässan i Las Vegas i början av januari. Men bortsett från en ny prototyp från Panasonic fanns det inte många nya rön om något kommande Blu-ray-format med 4K-upplösning.

Organisationen bakom skivformatet, Blu-ray Disc Association, har emellertid kungjort vissa av det kommande formatets – som fått den officiella beteckningen ”Ultra HD Blu-ray” – specifikationer.

Nytt fysiskt skivformat
Bortsett från en ny logga kommer UHD BD-skivorna att se ut precis som dagens 12-centimeters CD- och BD-skivor. Skillnaderna är innehållet och lagringskapaciteten. UHD BD-skivorna rymmer mellan 66 GB (dubbla lager) och 100 GB (tredubbla lager). UHD BD-spelarna blir bakåtkompatibla med vanliga BD-, DVD- och CD-skivor.

Upplösningen blir 3840 x 2160 pixlar med upp till 60 fps (frames per sekund). Med andra ord är allt klart för att filmer som Hobbit, som är inspelade med högre bildfrekvens (även kallat HFR), kan visas i ursprungligt format. Intressant nog tycks inte 3D finnas med i specifikationerna. Det skulle i så fall vara dåliga nyheter för Avatar-regissören James Cameron och andra anhängare av 3D.

UHD BD öppnar för att visa ett bredare färgspektrum än förut. Närmare bestämt 10 bitars färgdjup, med stöd för HDR (High Dynamic Range).

Specifikationerna är inte bekräftade, men det förväntas att ett eller flera objektbaserade ljudformat, till exempel Dolby Atmos, Auro 3D och DTS-X, blir en del av nya standarden.

HEVC-videokompression
För att få plats med en helaftonsfilm plus ljudspår och extramaterial på skivorna krävs effektiv komprimering. Standarden för videokomprimeringen kommer att vara HEVC, samma som Netflix i dag använder när de streamar sitt 4K-material. UHD BD utlovar dock en betydligt högre bithastighet (mer än 100 Mbit/s, att jämföra med streaming som har 15–20 Mbit/s), vilket kan översättas till högre bildkvalitet med mindre synlig komprimering.

De slutgiltiga specifikationerna för Ultra HD Blu-ray kommer att meddelas längre fram under 2015. De första spelarna förväntas kring jul i USA och får europeisk lansering i början av 2016. Av erfarenhet vet vi att det kan dröja ytterligare ett år, till 2016/2017, innan formatet får ordentligt fotfäste med ett bra urval av filmer.

Lanseringen äger rum i en tid när streaming-tjänster som Netflix och Amazon är på stark frammarsch och när det också kommer att gå att ladda ner 4K-filmer till hårddisken. Därför finns det de som hävdar att det är i senaste laget att lansera ännu ett fysiskt filmformat. UHD BD vänder sig dock till entusiaster som vill ha högsta möjliga ljud- och bildkvalitet och som föredrar att ha en fysisk filmsamling. Vilket åtminstone BDA tycks tro kommer att gälla även i framtiden.

Vad tycker du? Är nya filmer och spelare för Ultra HD Blu-ray värda att vänta på?

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

God knows who did it...

Prisbelönt kärleksdrama

Max med norska MILFs!

Gängkriget fortsätter

Vill tillbaka i sadeln!

Högerextrem valmanipulation!

Se Robert Downey Jr. i en ny spionserie!

Premiär igår!

Yellowstone lever!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen