Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Stänksäkert Leica-objektiv

Billigt är det inte, men första intrycket av Leica Summilux 12 mm/f1,4 är lovande.

Av / 2016-06-15 - 12:23
Stänksäkert Leica-objektiv

Du kanske tycker det ser konstigt ut att Leica-vidvinkeln sitter på en Panasonic-kamera, men det beror på att objektivet faktiskt är gjort av Panasonic till deras – och Olympus – systemkameror i microFourThirds-formatet. Vilket innebär att bildvinkeln motsvarar 24 mm vidvinkel. Perfekt för landskap, arkitektur, reportage och, tja, helt enkelt massor av motiv som kräver ett bra vidvinkelobjektiv.

Anledningen till att det heter Leica Summilux är att Panasonic har fått Leicas välsignelse att använda namnet, eftersom objektivet är gjord med samma höga krav som Leica själva ställer på optiskt konstruktion och prestanda.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Det märks på byggkvaliteten. Summiluxen är inte bara skyddad mot väder och vind, den är oerhört rejält konstruerad med bländar- och fokusring av lättmetall, och det ingår solskydd av samma material. Notera för övrigt att bländarringen av förståeliga skäl inte fungerar med Olympus-kameror. Bara med Panasonics egna Lumix-kameror.

Bakom filterfattningen på 62 mm sitter femton linselement i tolv grupper och nio avrundade bländarlameller. Den optiska konstruktionen är ganska så påkostad, med två asfäriska linselement, två UED-element med extra låg dispersion och ett ED-glas.

Sådant kostar. I det här fallet 15 000 kronor, alltså en hel del mer än Olympus kompakta 12 mm/f2,0, så vi får hoppas att det är betydligt bättre rent optiskt.

Ett mer ingående test av Leica Summilux 12 mm/f1,4 är i full gång.

Foto: Leica
Foto: Leica
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen