annons
annons

Teknik

Marknadens snabbaste slowmotion-kamera

Phantom v2511 stannar nästan tiden när den filmar med 25 600 bilder i sekunden.

Om du blinkar passar Phantom v2511 på att ta fler än 7 500 bildrutor video. På en sekund är den uppe i 25 600. Det är mer än hälften av CD-formatets samplingsfrekvens och 1 000 gånger mer än vad vi ser på vanlig TV.

Eller uttryckt på ett annat sätt: om ett jaktplan passerar förbi kameran i en hastighet av 1 000 kilometer i timmen så ser det ut som om det sitter fast i rusningstrafiken och åker i 1 km/h, och det är lätt som en plätt att få en perfekt bild när det bryter ljudvallen.

sound-barrier
25 600 bildrutor i sekunden räcker för att föreviga när ett flygplan spränger ljudvallen.

Den maximala upplösningen är ungefär 1 megapixel (1280 x 800). Men om en bildfrekvens på 25,6 kHz inte räcker så klarar kameran upp till en miljon bildrutor i sekunden genom att sänka upplösningen till 128 x 32 pixlar. Då kan man nästa ”stanna” en meteor som dundrar förbi i 60 000 mk/h, även om fenomenet sedan får studeras på en bild som är lika stor som ett frimärke.

http://www.youtube.com/watch?v=QPR3xNNMdl0
Presentation av Phantom v2511.  

Jämförelse
Även om en miljon bildrutor i sekunden är svindlande mycket så räcker det inte för att studera ljusstrålar (då skulle ljuset bara ”bromsas” ner till 27 000 km/h). Ljus behöver kraftigare doningar. Till exempel ”kameran” som Massachusetts Institute of Technology (MIT) byggt och som med hjälp av en biljon registreringar i sekunden kan göra slowmotion av ljuset och på så sätt studera enskilda fotoner när de rör sig genom luften.

Men till skillnad från MIT-instrumentet går det faktiskt att köpa Phantom v2511. Hur mycket den kostar vågar vi däremot inte tänka på. Se dessutom till att du har gott om lagringsplats, eftersom 40 gigabyte räcker till ungefär 1 sekunds film!

visionreach.com

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-