Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Ultra HD

4K åt folket

De koreanska bjässarna Samsung och LG har äntligen släppt var sin Ultra-HD-TV. Men vad är 4K/Ultra-HD egentligen och vad betyder det för vår TV-vardag?

Av / 2013-12-18 - 06:00
Ultra HD
Audun Hage

Produkter i detta test

4K-formatet kommer ursprungligen från biobranschen och är ett resultat av övergången från analoga till digitala biografer. I dag är de flesta digitala biosalonger runtom i världen utrustade med bildvisare som stöder 4K. Stora episka filmer som Avatar och The Hobbit produceras efter 4K-standarden, medan andra och billigare produktioner använder sig av 2K-standarden.

4K UHD är en förkortning av Ultra High Definition och ett skärmformat som enligt definitionen ska ha minst 3840 x 2160 pixlars upplösning. En Ultra-HD-TV kan alltså visa hela 8 miljoner bildpunkter – fyra gånger mer än en vanlig TV med Full-HD (1920 x 1080)! Därav beteckningen 4K.

Ultra-HD hemma?
Biobranschens anammande av 4K har alltså lett till att många nya filmer produceras i det ultra-högupplösta formatet. Och sakta men säkert håller tekniken på att göra sitt intåg även på konsumentmarknaden. Den internationella teleunionen ITU kom förra året överens om Ultra-HD-standarden som inbegriper upplösningar från 3840 x 2160 (4K) ända upp till 7680 x 4320 (8K).

Tekniken måste ses i ett sammanhang med större TV-skärmar och biodukar, där dagens HD-standard har sina begränsningar. När man visar en full-HD-bild som är 80–100 tum eller ännu större så går det att se synliga bildpunkter och ”rutmönster”. Tanken med 4K är att bli av med rutmönstret och få en skarpare och mer sömlös bild som innehåller mer information.

Brist på material
Ultra-HD-skärmarna har börjat bli tillgängliga på marknaden och de flesta stora elektronikmärken har släppt kompatibla modeller. Ännu så länge råder däremot stor brist på material att titta på i ultrahög upplösning.

Även om blu-ray rent teoretiskt har plats för filmer i Ultra-HD så stöder inte dagens BD-standard så hög upplösning i dagsläget. Om det blir aktuellt krävs det nya, uppdaterade BD-spelare precis som när 3D-blu-ray introducerades. Frågan är alltså om vi kunder är villiga att byta ut våra spelare en gång till eller om den snurrande skivans dagar är räknade.

En annan lösning kan vara streaming- eller nedladdningsbaserade mediespelare. Det mesta av dagens Ultra-HD-material som går att få tag på levereras på hårddiskar, samtidigt som streaming-tjänster som Netflix och HBO håller på att bli mäktiga aktörer i mediebilden. Flera innehållsleverantörer, inklusive Sony, håller på att utveckla distributionsplattformar för Ultra-HD via nätet. Den traditionella TV-utsändningsbranschen låter dock vänta på sig och har i många fall tillräckliga problem med att anpassa sig till vanlig HD.

Snabb utveckling
UHD/4K-tekniken är fortfarande väldigt ung och utvecklas snabbt. I dagsläget råder det fortfarande en viss osäkerhet om hur det slutgiltiga UHD-formatet kommer att se ut. DigitalEurope, organisationen bakom den ursprungliga ”HD-ready”-logotypen, har till exempel meddelat att kraven för att använda deras UHD-logga är att TV:n har HDMI 2.0 samt 4K-upplösning (3840 x 2160) med 60 bildramar per sekund. Det innebär att i stort sett alla dagens Ultra-HD-TV-apparater kan använda logotypen under förutsättning att de stöder den nya HDMI 2.0-standarden, vilket kan kräva uppgraderingar för vissa modeller.

Panasonic tycks bli först med att få ut en TV som stöder HDMI 2.0 direkt från fabrik. Sony har meddelat att deras nuvarande 4K-skärmar kommer att stödja HDMI 2.0 efter en firmware-uppdatering. Samsung kommer däremot att erbjuda en uppgraderingsbox till sina F9005-modeller när det blir aktuellt.

Sista ordet är dock inte sagt: på sikt kan det bli aktuellt med en ”True UHD”-logga som lägger ribban ännu högre, med bland annat krav på större färgrymd (Rec 2020) som utnyttjar de nya OLED-skärmarnas stora möjligheter.

Produkter i detta test

LG 55LA970W

Storslagen filmmästare

Med äkta LED-bakbelysning och inbyggd högtalarpanel bjuder 55LA970W upp till hård tvekamp!

Mycket bra svärta och kontrast Häftigt ljud
Inte lika bra uppskalning som de bästa
Läs hela testet

Samsung UE55F9005

Knivskarp multitalang

Samsungs UHD 9-serien är en stenhård – och uppgraderbar – utmanare i 4K-klassen.

Mycket bra uppskalning Praktisk kopplingsbox Bra smartportal
Begränsad svärta Tunt ljud
Läs hela testet

Ultra HD

4K åt folket - sammanfattning

De koreanska bjässarna Samsung och LG har äntligen släppt var sin Ultra-HD-TV. Men vad är 4K/Ultra-HD egentligen och vad betyder det för vår TV-vardag?

Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen