Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: LG 55LA970W

Storslagen filmmästare

Med äkta LED-bakbelysning och inbyggd högtalarpanel bjuder 55LA970W upp till hård tvekamp!

Av / 2013-12-18 - 05:00
LG 55LA970W
Audun Hage

Ilikhet med Samsung har LG satt till alla klutar på 4K/UHD-området i vinter. På IFA-mässan lanserade de hela 4 nya UHD-modeller. Inklusive 970W som är deras bästa 4K-LED-TV. Rent designmässigt skiljer sig LG:s TV från den stora massan genom att ha ett läckert böjt bordsstativ samt en integrerad ljudlimpa som ger ett extra potent ljud. Ljudlimpan sänks ner när du sätter på TV:n och är dold när du stänger av den.

Användning och finesser
Precis som andra LG-skärmar är 970W utrustad med Magic Remote, en gyrostyrd fjärrkontroll (à la Nintendo Wii) som du styr en muspekare på skärmen med. Den är väldigt praktisk för det mesta och förenklar särskilt navigering i smartmenyerna. Vi föredrar helt klart denna framför många av konkurrenternas försök att göra smarta fjärrkontroller. Rent innehållsmässigt har LG obligatoriska appar som Netflix men saknar ännu så länge HBO.

Bildkvalitet
Fram tills nu har 4K/UHD-skärmarna vi testat varit av kant-LED-typen. Både Samsung, Philips och Sony använder denna förhållandevis ”ordinära” teknik som ger en utmärkt kontrast och ljusstyrka men som saknar det allra sista i form av kolsvart svärta och detaljer i mörka scener.

LG är ett av de första märkena som använt sig av den överlägsna bak-LED-tekniken i en UHD-TV i en någorlunda förnuftig prisklass. 55LA970W är utrustad med hundratals lysdioder på baksidan av bilpanelen, arrangerade i grupper som gör det möjligt att styra ljuset i individuella zoner (en teknik som också kallas för ”Local Dimming”).

Det tar inte långt tid att se att detta gör underverk för bildkvaliteten, i synnerhet när vi bänkar oss framför science fiction i vår mörklagda hemmabio. LG-skärmen målar upp en riktigt beckmörk svärta som påminner mer om plasma än om LCD! Mörka scener som yttre rymden i Star Trek: Into Darkness, får ett helt annat djup och LG har märkbart bättre kontrast i praktiken när vi jämför med Samsungs utmanare 55F9005. Hur bra Samsungen än är med sin Micro Dimming så finns det inget som kan mäta sig med äkta Local Dimming och av de två är det definitivt LG som är ”filmmästaren”.

232450583alt1

I mer normalt ljusa omgivningar är läget lite annorlunda. Där är det uppenbart att LG har valt en tämligen blank skärmyta som reflekterar mycket av omgivningen. Den kräver med andra ord att du har kontroll på ljuset för att inte orsaka speglingar av rummet. Samsung har däremot ett mörkare skärmfilter som ger en lite bättre och mer ”glossy” svärta i ljusa omgivningar – ungefär som när du häller vatten på en svart bil.

LG verkar ha valt en annan strategi än Samsung när det gäller uppskalning. Samsung använder sig av en kreativ process som lägger till detaljer och konstlad skärpa genom att analysera bildmaterialet, medan LG går mer varsamt tillväga och har mindre synlig bildbehandling. Det ser inte nödvändigt lika imponerande ut vid en direkt jämförelse utan är mer neutralt. Resultatet är att skillnaden mellan HD och Ultra-HD är om möjligt ännu större på LG:s TV. Tvättäkta UHD-material ser otroligt bra ut, med god hjälp av LG-skärmens överlägsna kontrast och svärta, men utan samma imponatoreffekt i uppskalad Full HD.

LG-skärmen har passiva, polariserande 3D-glasögon och utnyttjar därmed fördelen att kunna visa 3D i Full-HD-upplösning utan aktiv slutarteknik i glasögonen. Detta är samma teknik som används på bio och ger i många fall en behagligare 3D-bild än Samsungs aktiva variant, där glasögonen har elektronik som stänger och öppnar för varje öga med hög frekvens.

232450583alt5

Ljudkvalitet
LG har verkligen ansträngt sig med ljudsystemet i den här TV:n, det är något man hör klart och tydligt. Rymdskurken Benedict Cumberbatchs mörka och hotande röst nästan skälver genom rummet och träffar oss rakt i magen. Här finns auktoritet i dialogen, det är ett som är säkert! LG-TV:n har dessutom en fin klarhet och spänst i musik och ljudeffekter. Här behövs ingen ljudlimpa – ska du förbättra ljudet nämnvärt får du skaffa en 2.1- eller 5.1-anläggning.

Slutsats
LG 55LA970W är en stenhård utmanare i 4K-klassen, med något av den skarpaste kontrasten och djupaste svärtan vi har sett hittills. Uppskalningen från Full-HD till 4K är inte lika banbrytande men sammantaget har LG-skärmen väldigt höga prestanda. Ljudkvaliteten är också sörjd för på ett seriöst sätt med hjälp av ett potent inbyggd ljudsystem. För entusiaster som vill gotta sig med äkta 4K-material är detta en av de bästa skärmarna som finns, även om det kanske finns bättre ”allroundare” där ute.

Ljud & Bild tycker

Mycket bra svärta och kontrast Häftigt ljud Inte lika bra uppskalning som de bästa

Också i detta test:

Ultra HD

Samsung UE55F9005

Knivskarp multitalang

Samsungs UHD 9-serien är en stenhård – och uppgraderbar – utmanare i 4K-klassen.

Mycket bra uppskalning Praktisk kopplingsbox Bra smartportal
Begränsad svärta Tunt ljud
Läs hela testet

Ultra HD

4K åt folket - sammanfattning

De koreanska bjässarna Samsung och LG har äntligen släppt var sin Ultra-HD-TV. Men vad är 4K/Ultra-HD egentligen och vad betyder det för vår TV-vardag?

Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen