Ultra HD

4K åt folket - sammanfattning

De koreanska bjässarna Samsung och LG har äntligen släppt var sin Ultra-HD-TV. Men vad är 4K/Ultra-HD egentligen och vad betyder det för vår TV-vardag?
forfatter

Bildetekst1
En 4K/UHD-TV passar till det mesta. LG har velat understryka detta och skickar med ett USB-minne fullt av högupplösta digitalfoton. Några av bilderna finns i flera upplösningar (SD, HD-ready, Full-HD och Ultra-HD) och skillnaden är otrolig. Steget från Full-HD till Ultra-HD är nästan lika stort som från SD till HD!

Bildetekst2
Här jämförs LG (längst upp till vänster) och Samsung (längst upp till höger) med en vanlig, bra Full-HD-LED (Philips 55PFL8008). Tack vare sin LED-bakbelysning har LG-skärmen en överlägsen svärta i de flesta fall, men Samsungs Micro Dimming-teknik måste också sägas fungera imponerande väl jämfört med konventionell kant-LED-teknik.

Bildetekst3
Skillnaden mellan 4K och vanlig Full-HD är inte enorm så länge de får samma Full-HD-material.

Bildetekst4
Det är först när vi förser dem med äkta 4K-material som de här TV-apparaterna verkligen kommer till sin rätt. Skillnaden är slående, med markant bättre djupkänsla och lugn i bilden. Mer sådant här, tack!

Också i detta test:

LG 55LA970W

Storslagen filmmästare

Med äkta LED-bakbelysning och inbyggd högtalarpanel bjuder 55LA970W upp till hård tvekamp!

Mycket bra svärta och kontrast Häftigt ljud
Inte lika bra uppskalning som de bästa

Samsung UE55F9005

Knivskarp multitalang

Samsungs UHD 9-serien är en stenhård – och uppgraderbar – utmanare i 4K-klassen.

Mycket bra uppskalning Praktisk kopplingsbox Bra smartportal
Begränsad svärta Tunt ljud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.