TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Lasses stereo

Less is more

Om man inte vill fylla hela tillvaron med stora stereoapparater, men ändå uppskattar musik, är detta en skräddarsydd lösning.

forfatter
Publicerad 2010-09-15 - 09:50

Lasses stereo

CD-spelare
Denon DCD-2010AE 
18 000 kr

Förstärkare
Denon PMA-2010AE  
18 000 kr

Högtalare
Sonus faber Liuto Monitor 
23 000 kr

Totalpris  
 
59 000 kr

Plus Denon DCD-2010AE
 Transparent ljudbild.
Superdetaljerad.
Exakt och välkontrollerad.
Två digitalingångar (en USB).

Minus Denon DCD-2010AE
 Ingenting.

Betyg Denon DCD-2010AE

Ljudkvalitet

Funktionalitet

Användning

Kvalitetsintryck

Produktinfo
Denon DCD-2010AE

Tillverkare
Denon

Kategori
CD-spelare  

Pris
18 000:-

Import
Hi-Fi Klubben

Plus PMA-2010AE
 Djup ljudbild.
Fyllig klang.
Skivspelaringång.
Gedigen.

Minus PMA-2010AE
 Basen hade kunnat vara tightare.

Betyg PMA-2010AE

Ljudkvalitet

Funktionalitet

Användning

Kvalitetsintryck

Produktinfo PMA-2010AE

Tillverkare
Denon

Kategori

Förstärkare

Pris
18 000:-

Import
Hi-Fi Klubben

Plus Sonus faber Liuto Monitor
 Varmt och öppet ljud.
Stor ljudbild.
Läcker kvalitet..

Minus Sonus faber Liuto Monitor
 Måste ha stabila stativ.

Betyg Sonus faber Liuto Monitor

Ljudkvalitet

Funktionalitet

Användning

Kvalitetsintryck

Produktinfo Sonus faber Liuto Monitor

Tillverkare
Sonus faber

Kategori
Högtalare

Pris
23 000:-

Import
Audionord

 
När man växer ifrån uppfattningen att bra ljud är samma sak som högt ljud, eller kanske inte har plats med en stor stereo, är det dags att se sig om efter mindre platskrävande hifi. Om man samtidigt är villig att göra avkall på förstärkare och högtalare som skulle kunna blåsa av tegelpannorna från taket, finns det mycket att välja på som inte dominerar i vardagsrummet men som ändå låter bra. Och då menar vi inte tråkiga småhögtalare i vit plast.
Fröet till den här anläggningen såddes när vi lyssnade på Denons nya 2010AE-elektronik och DALIs pyttesmå Menuet. Vi har valt CD-spelaren DCD-2010AE och den 80 watt kraftiga integrerade förstärkaren PMA-2010AE, som för övrig har skivspelaringång (MM och MC). Denon-spelaren har praktiskt nog en USB-port på fronten och en extra digital INGÅNG på baksidan, så att man kan använda den inbyggda D/A-omvandlaren till två externa ljudkällor.

Eftersom jag ville ha större högtalare föll valet på de smällvackra Liuto Monitor från italienska Sonus faber, eftersom de ser fantastiska ut och låter vackert.
Resultatet är en läcker, välljudande och engagerande anläggning som är mer potent än den ser ut.
 

Geirs kommentar
Lasses anläggning låter otroligt bra på musik där detaljer och rumskänsla är viktiga egenskaper. Alltså musik som är inspelad på akustiska instrument, gärna med en markerad rumsklang runtomkring.
Gitarranslag återges exemplariskt, med en snabbhet få kan matcha och vältempererade klangfärger. Att lyckas med detta utan att det låter fylligt i överkant – och därför odynamiskt – är det få som bemästrar. Högtalarna från Sonus faber har denna fina fyllighet i mellanregistret. Och där de kanske hade kunnat låta lite fattiga på bas med annan elektronik, har Denon en fyllighet och värme som får högtalarna att låta större än de är.
Övertonerna är vackra och upplösta, med en komplex tonstruktur som omfamnar varje instrument. Elvis Presleys ”Fever” är ett strålande exempel på detta. Kontrabasen har en stor kropp och det raspar fint i strängarna tack vare en strålande rapphet. Det låter som om musiken framförs live, inte att den kommer från en stereo.
Anläggningens svaghet visar sig när musiken blir intensiv och tättpackad. Då grötar det till sig en aning, särskilt om inspelningen innehåller mycket bas. För även om Denon och Sonus faber kan spela högre och mer kraftfullt än det ser ut, så finns det begränsat med slagkraft när Nine Inch Nails ”Fragile” dundrar för fulla muggar.

Auduns kommentar
Lasse har satt ihop en stereo med hög ”skinnfåtölj och cigarr”-faktor. Här är det bara att luta sig tillbaka och njuta av musiken, allra helst akustisk eller klassisk, med konjakskupan tryggt inom räckhåll.
Det som imponerar mest med Denon och Sonus faber är den enorma ljudbilden som målas upp. Instrument och musiker brer ut sig som en solfjäder mellan högtalarna och det går nästan att ta på realismen. Sonus faber borgar som vanligt för utsökt italienskt hantverk och de små Liuto Monitor levererar en djup och fyllig bas som det verkligen svänger om. Jag känner också enkelt igen den varma och fylliga Denon-karaktären som serveras med betydande kraft och kontroll av urstarka PMA-2010AE.
Anläggningen har ett gediget, stort och fylligt mellanregister som får alla röster att vara förförande naturtrogna, och akustisk musik och visor låter helt enkelt vackert. Men ingen är fullkomlig: med Nine Inch Nails på fullt ös tappar anläggningen lite balans, mest på grund av högtalarna som nog är fintrimmade för en smula mer ”civiliserad” musik, och kanske lite mer civiliserade ljudnivåer …

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Geirs stereo

Vägen mot sanningen

Möt stereon som är sammansatt av välbeprövad elektronik och nya, briljanta högtalare från en gammal favorit.

Auduns stereo

Old School Rock & Roll

Glöm lättplacerade småhögtalare och pluttig elektronik. Här stereon för dig som inte bryr dig så mycket om utseende och storlek, men desto mer om ljudet!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend