TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Epson Perfection V300

Billig kvalitet

Trots sin blygsamma prislapp kan man få riktigt bra resultat från V300. Man bör däremot inte ha för bråttom.

forfatter
Publicerad 2010-04-09 - 11:06

Lillebror från Epson är en smidig sak i samma format som V200 med den lilla utseendemässiga skillnaden att locket är svart. V300 är relativt lätt och känns lite plastig men är ändå tillräckligt stadig. I fronten sitter fyra knappar för att kopiera till en skrivare, skicka bilden med e-post, skanna till PDF samt en strömbrytare. Att avlägsna skyddet från genomlysningslampan går ganska lätt men det känns väldigt tunt och sladdrigt. Gör man det allt för ofta och är lite oförsiktig kan man säkert ha sönder det. Ramen för att skanna film rymmer antingen en filmremsa eller fyra diabilder. Genom att rotera den väljer man vad som ska ligga under lampan. Av förklarliga skäl är ramen lite vekare än för de mer påkostade modellerna och speciellt locket till filmremsan måste man vara försiktig med. 
Bland tillbehörsprogrammen hittar vi Arcsoft Mediaimpression för effekter och hantering samt Abbyy Finereader för OCR-inläsning samt ett antal verktyg från Epson. För skanning är man hänvisad till Epson Scan. I denna upplaga har man förutom de vanliga auto-, home- och prolägena även ett officeläge. Det är av förklarliga skäl mer inriktat på att skanna dokument. Programvaran är överskådlig, det är enkelt att kontrollera skanningen även om de mest avancerade funktionerna man får med specialiserade program saknas.
 
Prestanda och kvalitet
En av de stora skillnaderna mot den mindre V200-modellen är att man har uppgraderat sensorn från en 6-linjers CCD till en 12-raders vilket åtminstone teoretiskt borde innebära bättre inläsningar. Däremot verkar det inte ha gjort underverk med hastigheten. En A4-bild som skannas i 300 dpi tog uppåt 30 sekunder i vår mätning. Än värre var det med diabilder där det tog flera minuter för skanningar i 1200 dpi. 
Däremot måste vi säga att bildkvaliteten är förvånansvärt hög för en så pass billig skanner. Skärpan är godkänd och detaljåtergivningen bra. Den lyckades till och med få till diabilderna på ett bra sätt även om den så klart inte har någon hantering av damm och repor. Det är inte samma stuns i bilderna som med de dubbelt så dyra konkurrenterna, men det kan man inte heller begära. 

Också i detta test:

HP Scanjet 8300

Dammkänslig jätte

Förutom sitt imponerande yttre har Scanjet 8300 ett omfattande programpaket. Men skannern brister tyvärr i funktionaliteten.

Förvaring av tillbehör Många extraprogram
Stor! Ingen dammsensor Bullrig

Epson Perfection V700

Ren perfektion

Tidigare test av en större modell gjorde att vi hade höga förväntningar på V700. Imponerande nog gjorde den oss inte besvikna.

Utmärkt bildkvalitet Många bilder åt gången Kalibreringsprogram medföljer
Ingen förvaring av tillbehör Få snabbknappar

Plustek OpticPro ST64+

En besvikelse

Opticpro har bra förutsättningar men mjukvaran och avsaknaden av dammhantering gör att den snubblar på mållinjen.

Klarar storformat Många extraprogram
Ingen dammsensor Bristande kontroll Medelmåttig bildkvalitet

HP Scanjet G3110

Budgetskannern

Mångsidig mjukvara och imponerande specifikationer till ett lågt pris kan verka lockande men resultatet blir också därefter.

Billig Snabb Pedagogisk mjukvara
Dålig filmskanning Bökig filmmontering

Canon CanoScan 8800F

Fullträff från Canon

Med imponerande funktioner för prislappen och utmärkt resultat kan vi inte annat än hylla Canons bästa skanner.

Dammsensor Många program Snabb
Få dia i taget

Canon CanoScan 5600F

Stilfull medelmåtta

Med den billigare skannern från Canon får man precis vad man väntar sig. Den är varken en besvikelse eller en glad överraskning.

Pedagogisk mjukvara Snabb uppvärmning
Skärpeproblem med dia

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend