: Pinell iConnect

Pinell iConnect

Norska Pinell har tidigare firat framgångar med billiga och bra internetradioapparater. Vi gav till exempel deras Supersound iRadio utmärkelsen Bästa köp förra året. Sådana apparater gör sig bra i köket men i vardagsrummet vill man nog hellre använda sin vanliga stereoanläggning för att lyssna på musik. Så hur får man samma funktioner i stereon utan att köpa en ny, modern receiver för en mindre förmögenhet?
Svaret är helt enkelt iConnect, som lättast kan beskrivas som en internetradio utan högtalare. Istället finns det RCA-utgång och optisk utgång på baksidan så att man kan plugga in den i förstärkaren. Apparaten är därför ganska nätt och bara så stor som behövs för skärmen på framsidan. Den är ganska plastig men på lite avstånd skäms den inte för sig utseendemässigt där den står bland elektroniken i stereohyllan.
 
Radio från hela världen
Vill man lyssna på FM- eller DAB-radio är det bara att köra igång när man väl pluggat in iConnect i förstärkaren. Man kan lagra favoritstationer och får upp textmeddelanden på skärmen.  Mottagningen är bra så länge man har bra mottagningsförhållanden. Bor man illa till så hade det inte skadat om man kunnat stoppa i en bättre antenn än den lilla antennstumpen.
Alternativet är att koppla upp iConnect på det trådlösa nätverket för internetradio. Värt att notera är dock att den bara stöder WEP eller WPA-kryptering, så har man ökat på säkerheten till WPA2 får man vackert sänka den igen. Även om vårt testexemplar saknade ethernetport så sägs det att det kommer att finnas på de apparater som säljs när du väl läser detta test.
Via nätet kan man välja mellan över 13 000 radiostationer från hela världen. Det kräver förstås ett väldigt knappande för att bläddra runt bland dem på den lilla skärmen. Då är ett bättre alternativ att använda webbtjänsten där man i lugn och ro kan sitta vid datorn och provlyssna stationerna och sedan lägga till dem som favoriter. Då räcker det att välja station i favoritlistan vid stereon.
 
Musik i nätverket
Mer intressant för många av oss är att kunna spela upp musikfilerna vi har lagrade i datorn eller i en medieserver. iConnect klarar både att spela direkt från delade mappar i nätverket och från uPnP-medieservrar. Det kan antingen vara en nätverksdisk med inbyggt stöd eller så kan man köra program på datorn som exempelvis Windows Media Player 11. Det här fungerar bra men som vanligt är det lite jobbigt att bläddra bland tusentals filer på en så liten skärm. Om vi får önska något av nästa modell så är det en TV-utgång så att man kan få en stor skärm att se innehållet på.
 
Under testandet fick vi ett tips om att man faktiskt även kan spela upp musik från Spotify och iTunes på iConnect. Det kräver dock att man kör Windows, är lite datorvan och inte räds att installera filer och öppna portar i brandväggen. Helt plötsligt blev apparaten om möjligt ännu intressantare att använda. Att kunna sitta vid datorn och göra spellistor för festen eller till och med att låta gästerna påverka musikvalet är betydligt enklare och roligare än standardlösningen.
 
Fjärrkontrollen är nämligen inte den allra bästa. Framför allt saknas de knappar vi är vana vid från musikspelare, alltså för att starta, pausa, stoppa musiken eller byta låt. Istället måste man backa i menyn och välja nästa låt vilket innebär att man måste gå fram till apparaten och titta på skärmen. Har man valt en spellista och bara vill hoppa över en låt känns det irriterande krångligt.

Ljudkvaliteten
Till en sådan här låg prislapp och med så många funktioner så har man givetvis inte lagt några stora pengar på ljudkretsarna. Men med förväntningarna på en rimlig nivå så blir man inte besviken. Man begränsas också något av att det bara går att spela upp musikfiler i MP3-, WMA- och RA-format. Okomprimerade filer klarar den alltså inte men å andra sidan är detta ingen audiofilprodukt. Frågan är också om det hade gjort någon större skillnad med tanke på apparatens enkla konstruktion.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Annons
Annons

Läs också

Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.