Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Toshiba Camileo SX900

Enkel och bra

Toshiba har satsat på en liten och lätt kamera som har få knappar.
Ljud & Bild tycker
Enkel och behändig.
Dålig bild i dämpad belysning. Dålig kvalitetskänsla.
Specifikationer
1920x1080, 30p/60i 9x optisk zoom 8 Mp-stillbilder Ansiktsigenkänning CMOS, 3 Lux ljuskänslighet SD-kort (upp till 64 GB SDXC) Vikt: 152 gram Pris: 3 500 kr

SX900 är kompakt och slinker lätt ner i fickan. För att komma undan med så få knappar som möjligt har Toshiba lagt alla inställningar i menysystemet. Vitbalans, ansiktsigenkänning och elektronisk bildstabilisator ställs alltså in i menyerna. Du kan dock välja genvägsfunktioner till fyra knappar, och välja mellan en del funktioner som knapparna styr.
Programvaran som ingår är ArcSoft MediaImpression 2 och en provversion av Magix Movie Edit Pro 15 – en av mina personliga favoriter för videoredigering.
 
Prestanda
Det tar inte lång tid att lära sig SX900. Det finns lagom med inställningar och de är överskådliga. Vi skulle däremot vilja att bildstabilisatorn hade en direktknapp. Vi är i stora drag överens med den automatiska vitbalansen, så i de flesta fall räcker det med att använda den. ISO-inställningar kan däremot med fördel göras manuellt
Vad vi inte gillar med Toshiba-kameran är att den uteslutande filmar med 30 eller 60 bilder i sekunden. Inte 25 eller 50, som är standarden i Europa. Ska du klippa ihop videosekvenser från olika kameror så kan det uppstå konflikter om du inte först konverterar till 25 eller 50 med hjälp av exempelvis OJOsoft HD Video Converter.
9x zoom är i minsta laget och zoomspaken känns lite bräcklig.
I dagsljus är bilden ganska så skarp. Färgerna är extremt starka, vilket ger ett spektakulärt intryck. Gräs är knallgrönt och alla bilar ser nytvättade ut. Om man däremot tittar efter noga är det tydligt att det saknas en del gråtoner, vilket gör att svart blir väldigt svart, utan särskilt mycket detaljer mörka i områden. Detsamma händer i ljusa områden. Vitt bränner ut, vilket gör övergångar grova och speciellt moln tappar nyanser. I många sammanhang kan bilden se extra skarp ut med Toshiba-kameran, men vi föredrar att göra sådant mer kontrollerat under efterbehandlingen.
I inomhusbelysning är det uppenbart att SX900 har en smula problem med störningar. Lite konstigt, eftersom det just är svag belysning som påstås vara kamerans stora styrka enligt reklamen. Det är det absolut inte. Flytande brus stör bilden som rent allmänt är oskarp och grynig. I kvällsljus är det ännu värre. Man kan få viss hjälp av LED-lampan om man är nära motivet, men den är inte direkt någon strålkastare så räkna inte med mirakel.

Också i detta test:

Billig 3D-bild

3D-videokamera Aiptek i2

Aiptek är marknadens billigaste 3D-videokamera. Fungerar den?

Väldigt lättanvänd. Kul med 3D.
Inte så skarp bild.

Panasonic HDC-SD700 och Panasonic HDC-SDT750 (3D)

3D-bild för seriösa?

Panasonic har en 3D-version av sin prisbelönade HDC-SD700. Är HDC-SDT750 värd 6 000 kronor mer?

Superb bild.
Inget.

Panasonic HDC-SDX1

Kompakt superkamera

HDC-SDX1 är liten och en av de allra lättaste HD-kamerorna. Och den är både enkel att använda och tar superbra videofilmer!

Briljant videokvalitet. Lättskött. Liten och lätt.
Röda ansikten inomhus (automatisk vitbalans).

Canon Legria HF R16

Stora möjligheter

Canons kamera har fina inställningsmöjligheter och låter dig lagra filmerna på minneskort och i internminnet.

Skarp, bra bild. Gott om inställningar.
Mycket brus i lite ljus.

Samsung HMX-H203

Rörande bra

HMX-H023 myllrar av användarvänlighet. Kameran har pekskärm och tack vare 8 GB internminne är den alltid redo att filma.

Lättanvänd. Bra bildkvalitet.
Aningen ljus bild i auto-läge. Ingen progressiv full-HD.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.