TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Samsung WB5000

Samsung WB5000

forfatter
Publicerad 2010-03-22 - 07:00
Ljud & Bild tycker
Hög bildkvalitet i bra ljud. God videokvalitet. Liten och lätt.
Brus över ISO 400. Begränsat RAW-format. Långsam autofokus. Saknar HDMI-utgång.
Specifikationer
Typ: Superzoom Bildsensor/upplösning: CCD/12,4 Mp Optik: 26–624 mm, f2,8–5,0 Zoom: 24x Minneskort: SD/SDHC Skärm: 3-tums LCD, 230 000 bildpunkter Pris: 3 500 kr

Många fotografer föredrar spegelreflexkameror, men inte ens med en sådan får man 24x zoom utan att släpa runt på minst tre olika zoomobjektiv. Vilket inte är särskilt kul, så de som hellre vill ha en liten och lätt kamera väljer bort spegelreflexen. Trots högre kvalitet är storleken, vikten och det högre priset inte så attraktivt.
Då kan en kamera som WB5000 vara ett lockande alternativ. Med hela 24x zoom, HD-video och till och med råfilslagring tycks Samsungs kamera ha det mesta. Mängden funktioner verkar onekligen imponerande, i kombination med en zoom som sträcker sig från 26 mm vidvinkel till extrem tele på 624 mm.
 
Användning
Det öppnar möjligheter som få andra kameror har. Vidvinkeln är guld värd om man turistar eftersom den breda bildvinkeln ser till att man får med hela motivet. Och med så extrem tele kan WB5000 zooma in detaljer på föremål långt borta som andra kameror bara kan glömma att föreviga. Vill man filma video så kan det göras med 1280 x 720p-kvalitet och 30 bilder i sekunden, med zoom och autofokus samtidigt som man filmar.
Fotografer som tycker om att efterbehandla sina bilder själva lär uppskatta att WB5000 kan lagra råfiler. Även i kombination med JPEG-kopior av samma bilder. Fast då begränsas de manuella inställningarna av ljuskänsligheten till mellan ISO 64 och 400. Lagrar man bilderna i JPEG-format kan man använda hela skalan ända upp till ISO 6400, fast då bara med 3 MP-upplösning från kamerans 12-megapixelsensor.
 
Bildkvalitet
Samsung har inte sparat på krutet när de satt ihop WB5000. Den har funktioner som Smart Album med bildlagring, Beauty Shot där kameran suddar ut rynkor och så kallad smart ansiktsigenkänning där kameran känner igen upp till 20 ansikten. Det finns också två alternativ för dynamisk kompensation där kameran kompenserar för kontrastskillnader i motivet, så att detaljer inte drunknar i mörka partier och högdager bränner ut.
Kameran har också Smart Auto, som helt enkelt är en analys av motivet för att välja korrekt exponeringsautomatik så att bilden blir så bra som möjligt.
Bilderna är inte dumma alls. Så länge man håller sig mellan ISO 64 och 400 får man fin färgmättnad, färgbalans och kontrast. Och lite brus. Men redan vid ISO 800 är bildstörningarna framträdande och från ISO 1600 är kornstörningarna påtagliga. Ändå lyckas WB5000 behålla en god detaljering utan att bilderna ser suddiga ut.
Videokvaliteten är inte heller dum, med ytterst lite hackningar när man panorerar, men bildstabilisatorn är inte lika effektiv på långa brännvidder som på korta.
Dessutom finns en betydande optisk förvrängning, samt en markerad förlust av skärpa på nästa alla brännvidder, i synnerhet på största och minsta bländaröppning. Det förstnämnda kan kameran kompensera delvis för, men skärpan blir aldrig optimal utanför centrum av bildytan. Autofokusen är inte särskilt snabb men förhållandevis exakt. Då är det värre att bilderna tar lång tid att lagra, fem sekunder för JPEG-bilder och åtta för råfiler.  
 
 

Tekniska data
 

Bildstorlek
4000 x 3000

Sensorstorlek
1/2,33 tum

Bildformat
RAW, JPEG, AVC

Färgrymd
sRGB

Känslighet
ISO 80–3200 (6400 med 3 Mp)

Seriefoto
Ja

Video
1280×720, 30/s

Slutartider
8–1/2000 s

Största bländaröppning
F2,8–5,0

Bildstabilisator
Optisk + elektronisk

Minsta fokusavstånd
1 cm

Sökare
LCD

Blixt
Max 6 m

Anslutning
USB 2.0

Batteri
Litiumjon 

Mått (B x H x D)
116 x 83 x 91 mm

Vikt
 398 g utan batteri

 
 

 

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend