TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Samsung ST550

Samsung ST550

forfatter
Publicerad 2010-03-01 - 07:00
Ljud & Bild tycker
Mycket god videokvalitet. Fantastisk pekskärm. Lättanvänd.
Medelmåttig bildkvalitet. Bildstörningar över ISO 400 Bara MicroSD-kort. Kort batteritid.
Specifikationer
Typ Kompakt Bildsensor/upplösning CCD/12,2 Mp effektivt Optik (motsv. 35 mm) 27–124 mm, f3,5–5,9 Zoom 4,6x Minneskort MicroSD/MicroSDHC Skärm 3,5-tum (1 152 000 punkter) + 1,5 tum

Det är nämligen inte bara narcissister som kan ha glädje av skärmen på framsidan av Samsungs kamera. Tänk bara hur glada de som blir fotograferade blir när de kan se sig själva på den lilla skärmen. Detta är faktiskt en gimmick som har en positiv effekt, folk ler nämligen omedelbart när de kan se sig själva på den 1,5 tum lilla skärmen som sitter bredvid objektivet. Och fotografen kan lyxa till det med en fantastisk pekskärm med mer än 1,1 megapixlars upplösning i 3,5-tums bredformat på baksidan. Att fånga barns uppmärksamhet med att de kan se sig själva – eller en liten animering – kan i många fall gör det enklare att ta bra bilder av småtingarna.
Samsung har lyckats med den största och bästa pekskärm vi sett på någon kompaktkamera, och de har passat på att ta bort nästan alla knappar man brukar hitta på en kamera. Nästan alla inställningar görs med pekfingret på skärmen. På ovansidan finns det bara strömbrytare, utlösarknapp och en alldeles för liten zoomknapp, plus en knapp för bildvisning. Skärmen på framsidan slås på och av genom att man knackar lätt på fronten.
 
Användning
När man tittar på bilder kan man byta bild genom att skaka på kameran. Eller så kan man flytta bilderna över skärmen genom att dra med fingret, precis som på en iPod. Om man tecknar ett kryss över en bild får man svara på om man vill ta bort bilden.
Kameran är för övrigt utrustad med allsköns hjälpmedel. Till exempel smart ansiktsigenkänning, där kameran kan lagra ansikten i minnet så att den känner igen dem nästa gång du ska föreviga dem. Den kan också reagera på när personerna i motivet ler eller vänta tills ingen blinkar.
16 motivprogram gör att man kan hitta en uppsättning automatiska inställningar som passar till olika motiv. Väljer man smart automatik så tar kameran hand om allting. Man kan också filma video med 720/30-HD-upplösning, med ljud och fullt fungerande 4,6x optisk zoom. Videsnuttarna kan man njuta av på den stora bredskärmen, eller titta på en TV med en HDMI-kabel (som för övrigt är extrautrustning).
 
Bildkvalitet
Samsung har lagt in många andra funktioner också. Till exempel Beauty Shot, som slätar ut rynkor, och en funktion som kallas Frameguide, där kameran lagrar inställningarna på en vald bild, till exempel brännvidd och avstånd, så att man kan smita framför kameran och vara med i motivet om någon annan tar bilden, och på så sätt vara med i bilder man har tagit av andra.
I normalt bra ljus är bildkvaliteten ganska hög. Kamerans automatiska vitbalans fungerar väl i de flesta situationer. Ljusmätningen klarar sig också fint, och autofokusen känns snabb och exakt i bra ljus. I dåligt ljus tänds en hjälpbelysning som förenklar för autofokusen att pricka rätt. Men det är i dåligt ljus man märker kamerans begränsningar. Bildstörningar blir ordentligt framträdande när kameran tvingas gå upp i ljuskänslighet. Från ISO 400 dyker synliga kornstörningar upp i bilderna och vid ISO 1600 och 3200 är bilderna snudd på oanvändbara eftersom kraftiga korn- och färgstörningar gör dem grumliga och oklara.
Håller man sig till maximalt ISO 400 är både färger och skärpa fullt i klass med mer påkostade kameror. Samsung-kamerans videokvalitet i HD är också mycket hög, fast kameran kräver förhållandevis mycket ljus även när den filmar om autofokusen ska kunna hänga med.
 
Teknik

Bildstorlek
4000 x 300 punkter

Sensorstorlek
1/2,33 tum

Bildformat
JPEG, AVC

Färgrymd
sRGB

Känslighet
ISO 80–3200

Seriefoto
Ja

Video
1280 x 720, 30/s

Slutartider
8–1/2000 s

Största bländaröppning
F3,5–5,9

Bildstabilisator
Optisk

Minsta fokusavstånd
5 cm

Sökare
Nej

Blixt
Max 3,4 m

Anslutning
USB 2.0, HDMI

Batteri
Litiumjon, 200 bilder

Mått (B x H x D)
100 x 60 x 19 mm

Vikt
166 g med batteri

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend