TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Stil och substans

Olympus Mju 1040

Man ska akta sig för att välja kamera efter utseendet. Men det gäller inte den här lilla piff­iga från Olympus.

forfatter
Publicerad 2009-09-23 - 13:57
L&B tycker
God bildkvalitet. Bra exponeringsautomatik. Kompakta mått. Bra pris.
Svag blixt. Kraftiga bildstörningar över ISO 800. Saknar bildstabilisator. Dålig batteritid.
Specifikationer
Typ: Kompakt Bildsensor/upplösning: CCD/10 Mp effektivt Optik: 38–114 mm f3,5–5,0 Zoom: 3x Minneskort: xD och microSD Skärm: 2,7-tums LCD, 230 000 bildpunkter Pris: 2 000 kr

Inte för att design inte kan gå hand i hand med kvalitet. Fast tyvärr gäller ofta raka motsatsen. Vilket gör det extra glädjande att kunna berätta att den här lilla Olympus-kameran klarar sig riktigt bra på båda fronter. Mju 1040 tillhör de allra minsta kompaktkamerorna och går att köpa för betydligt mindre än riktpriset 2 000 kronor. Trots detta är den långtifrån så hopplös som man kanske skulle kunna befara.

Mju 1040 är gjord för fotografer som vill att allting ska hanteras av kamerans automatik, och de fina bilderna ska helst komma från en kamera som ryms på små platser, till exempel en handväska eller innerficka. Olympus har klätt den lilla kameran i solid lättmetall och man kan välja mellan rött, gult och mer konservativa utföranden som silvergrått och svart. Linsskyddet på fronten fungerar som strömbrytare och på baksidan sitter en 2,7-tums skärm och ett knappfält som praktiskt nog har bakgrundsbelysning.

Användning och funktioner
Belysta knappar skulle vi vilja att fler tillverkare tog efter, men ännu så länge är det bara Olympus som har insett det praktiska med detta som många andra betraktar som en gimmick. I övrigt kan kameran inte skryta med så många tekniska möjligheter. 3x zoom från 38 till 114 mm är typiskt för den här sortens kameror, 10 megapixlar räcker och blir över, och målgruppens kunder uppskattar nog hellre att kameran tar bra bilder än mängder av obegripliga funktioner.

Därför har Olympus nöjt sig med det viktigaste. Kameran har helautomatik, fast man kan överstyra exponeringen och göra bilderna ljusare eller mörkare. Då delas skärmen upp i fyra rutor som visar motivet, och så väljer man den exponeringskompensation som ser ut att ge snyggast bild. Enkelt och bra. Åtta förprogrammerade motivprogram och en hjälpmeny förenklar också att anpassa kamerans automatik efter motivet. Och om inte det är nog så har Mju 1040 ansiktsigenkänning och intelligent automatik som fokuserar på ansikten och väljer det motivprogram som ser ut att passa aktuell situation bäst.

Bildkvalitet
En annan praktisk detalj är snabbknappen som direkt visar inställningar för vitbalans, ljuskänslighet, serie­foto – fast bara med 3 megapixlars upplösning –, ljusmätning, upplösning och bildkomprimering.

Man kan inte förvänta sig mirakler från en liten kamera i den här prisklassen, men Mju 1040 övertygade stort med en fräsch och korrekt färg­återgivning. Samt relativt begränsad optisk förvrängning, fin skärpa i hela zoomomfånget och lite brus. Under ISO 800 i ljuskänslighet, för över detta blir bilderna väldigt gryniga och färgerna blir bleka, skärpan faller som en sten och detaljer drunknar i brus. Men det är faktiskt inte värre än vi ser med en del dyrare och mer avancerade kameror.

Slutsats
Blixten räcker inte så väldigt långt och längsta slutar­tiden är ofta för kort. Och en längre batteritid hade varit en fördel. Men Olympus Mju 1040 är en prisvärd kamera som bör tillfredsställa de allra flesta i målgruppen. Den är gediget konstruerad, tar bra bilder – i synnerhet utomhus i vanligt bra ljus – och är framför allt enkel att ta bra bilder med.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend