Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Dyson 360 vis nav

Dyson 360 vis nav är den mest förvirrade städhjälpen

Massor av avancerad teknik hjälper inte om dammsugaren inte har någon plan för städningen.

Av / 2024-02-07 - 08:25
Dyson 360 vis nav
Jonas Ekelund

Dyson är en legendarisk dammsugartillverkare som sedan 90-talet har förespråkat påslösa dammsugare för att slippa förlora sugkraft, då damm täpper igen dammsugarpåsarna. De upprättstående dammsugarna har vi nog alla sett på tv och film, men det dröjde faktiskt tills för ett par år sedan innan de etablerade sig i Sverige. De har tidigare försökt sig på robotdammsugare men utan större framgång. Nu säger de sig dock ha knäckt koden och satsar stort på 360 Nav vis.

Design och konstruktion

En av de påtagliga nyheterna, och där 360 Nav vis synligt skiljer sig från konkurrenterna, är att dammsugaren är halvmåneformad i stället för rund. Det innebär att den kan ha en borste längst fram som kan komma åt ända in i hörnen, samt att den kan vara nästan lika bred som dammsugaren. På sidorna sitter två rejäla räfflade hjul som ska ge den grepp att ta sig över trösklar och mattkanter.

Utformningen är annorlunda och känns genomtänkt. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Där många konkurrenter numer använder LiDAR – ”ljusradar” – för att mäta upp rummet och se hinder, använder Dyson i stället en 360-graders kamera som sitter ovanpå. Den har även hela 26 sensorer som ska hjälpa den att förstå sig på omgivningen. På insidan sitter en specialutvecklad motor som Dyson menar ger den större sugkraft än någon konkurrent. Och för att avgöra hur mycket den måste gasa på har den en Piezo-sensor som mäter mängden partiklar, precis som i Dyson V15 detect Absolute.

360 Vis nav är verkligen fullproppad av teknik. (Foto: Dyson)

Till roboten hör också en laddstation som är så enkel den kan vara. Det har helt enkelt två exponerade elektroder som roboten kör fram till när den är törstig på ström. Man får alltså ingen automatisk dammtömning, vilket annars är standard i prisklassen. För att hjälpa kameran att avgöra var laddstationen är har den lila stationen två tydliga grafiska mönster. Ja du läste rätt, precis som roboten är stationen lila. Roboten har dessutom detaljer i rött och guld, en färgkombination vi aldrig sett i något skandinaviskt hem. Det här är något man vill gömma undan, vilket är ett problem med en laddstation som måste stå framme, och dessutom ha gott om plats runt sig för att roboten inte ska köra fast.

Läs också Städa med hjälp av laser Jag har sagt det förr, och jag säger det igen – det finns roligare saker än att städa. Men som tur väl är så finns det människor som faktiskt gör sitt yttersta för att göra det hela både enklare och skojigare.

Installation och mobil-app

Den enkla konstruktionen gör också att installationen är väldigt rakt på sak. Till skillnad från konkurrenter där tio olika delar måste monteras ihop är det här bara att ställa upp prylarna direkt ur kartongen. När roboten har laddat sig är det dags att ladda ner appen till mobiltelefonen och koppla ihop dem. Även det var en så smärtfri process att vi menar att de flesta borde klara det utan besvär.

Det är inte rimligt att det tar flera timmar att dammsuga en tredjedel av en lägenhet! (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Och skulle man undra över något finns både instruktioner, på skandinaviska språk, samt hjälpvideor tillgängliga i appen. Föredömligt bra! I appen kan vi be roboten ta en första runda och kartlägga hemmet. Från appen kan man sedan dela in kartan i zoner, lämpligen efter rummen, samt lägga till förbjudna zoner den ska undvika. Från appen kan man även schemalägga städning efter dag och tid, vilka rum som ska städas, och vilket av fyra städlägen som ska användas.

12 minuters noggrann dammsugning känns inte mycket. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Städning

Redan vid den inledande kartläggningen blev vi lite skeptiska när roboten verkade ha separationsångest från laddstationen och tvekade att ge sig ut i rummet. Den tillbringade sedan en längre stund i köket med att försöka komma mellan stolsbenen vid köksbordet innan den gav upp. Till sist gav den sig i väg till de andra rummen, eller försökte åtminstone. Den 30 mm höga tröskeln till sovrummet var ett oöverstigligt hinder, och det tog den ett par dagar att forcera den nästan lika höga tröskeln till arbetsrummet. En helt vanlig matta kunde den inte heller ta sig upp på, så den måste avlägsnas. Äldre lägenheter är uppenbarligen inte lämpliga för robotdammsugare.

En uppvisning i att vimsa omkring ologiskt. (Film: L&B Home)

Om vi tyckte att kartläggningen tog väldigt lång tid var det ingenting mot hur lång tid den första städningen tog. Den höll på i tre timmar, var tvungen att åka och ladda två gånger, och lyckades då städa en tredjedel av lägenheten innan den ansåg sig klar! Mycket av det beror på att den vimsar omkring som en blind galning, utan någon som helst logik i hur den betar av rummet på ett effektivt sätt. Det är nästan som om den gick på timpenning och försökte dra ut på städningen. Vad de 26 sensorerna gör kan man fråga sig, för den körde glatt rakt in i saker.

Mattor skrynklas ihop och blir till hinder. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vi var inte heller speciellt imponerade av städresultatet. Eftersom den inte logiskt betade av rummet missade den ibland och vi kunde hitta dammtussar som den helt enkelt blåst i väg och struntat i. Och även om sugkraften faktiskt är riktigt bra så blir det inte tillräckligt rent för petiga städare. Elakt nog använde vi lasermunstycket på Dyson V15 detect Absolute för att se vartenda missat dammkorn. Om vi ska säga något positivt så gör den påslösa designen det enkelt att tömma skräpet, och man behöver varken köpa några påsar eller filter till den. Borsten är också lätt att rensa och har inga större problem med att husdjurshår trasslar in sig i den.

Vad är poängen med en dammsensor om den anser att det är färdigstädat här? (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Slutsats

Dyson 360 Vis Nav är å ena sidan en avancerad apparat full av innovativa lösningar och sensorer som gör att man får väldigt höga förhoppningar. Å andra sidan är den en ganska enkel robotdammsugare, som alltså inte kan moppa golven, och vars station inte tömmer den på damm utan bara kan ladda den. Med tanke på att den kostar lika mycket som Årets Bästa Robotdammugare, som även moppar, måste den väl då vara enormt effektiv på att dammsuga? Nej, i stället får man en dammsugare som tar dubbelt så lång tid på sig, får slut på batteri även i små lägenheter, och inte ger ett bättre resultat. Tillbaka till ritbordet, Dyson.

Läs också Nu kan du pensionera din gamla dammsugare Roborocks flaggskepp är kanske den bästa och smartaste robotdammsugaren på hela marknaden.

 

Karakter
Dyson 360 vis nav
High End

Home tycker

Inga extrakostnader för filter eller påsar. Hög sugkraft. Bred borste. Enkel dammtömning. App och instruktioner på skandinaviska språk. Förvirrad navigering. Kort batteritid. Ingen automatiskt tömning. Få funktioner i appen. Alldeles för dyr.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Ljud & Bild
Rulla till toppen