Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Panasonic Lumix DMC-ZX1

Panasonic Lumix DMC-ZX1

Ljud & Bild tycker
Kompakt och lättanvänd. Skarp optik och fina färger. HD-video med zoom. Bara måttliga störningar.
Begränsad dynamik. Överexponerar i starkt ljus.
Specifikationer
Typ: Kompakt Bildsensor/upplösning: CCD/12,1 Mp effektivt Optik (motsv. 35 mm): 25–200 mm, f3,3–5,9 Zoom: 8x Minneskort: SD/SDHC Skärm: 2,7-tums LCD, 230 000 punkter

Kameran är nämligen inte bara liten och lätt och har generös 8x zoom från 25 till 200 mm brännvidd, den har också en särskild reseinställning. Den märker alla bilder som man tar mellan vissa datum med information om resmålet. Kameran filmar också video med 720-HD-kvalitet. Med zoomning när man filmar, monoljud och autofokus. Med andra ord det mesta man behöver och kan förvänta sig av en kamera som är så kompakt. Panasonic har använt sig av extra tunna linselement i ZX1 för att få den så kompakt som möjligt. Zoomobjektivet har fått en förbättrad utgåva av Panasonics optiska bildstabilisator, som sägs vara dubbelt så effektiv som föregångaren.
Sikta och fyra av
För att ZX1 ska vara så enkel att använda som möjligt har Panasonic givit den Intelligent Auto, så att kameran själv tar reda på vilket motivprogram som passar varje situation bäst. Man kan också välja själv bland 29 motivprogram. Utöver detta finns det inte särskilt många inställningar som påverkar exponeringen. Exponeringsförskjutning i +/–2 steg, som kan ge mörkare eller ljusare bilder, är enda möjligheten, tillsammans med en funktion som tar tre bilder i snabb följd – en normalt exponerad samt en under- och en överexponerad. De flesta andra inställningar gör man snabbt med en tryckning på knappen som är märkt ”Q menu”. Den ger fotografen tillgång till alternativ för bildstabilisator, autofokusområde, vitbalans, ljuskänslighet upp till ISO 1600, bildstorlek, seriefoto med upp till 3 bilder per sekund samt på- eller avslagen intelligent kontrast. Som ger fler detaljer i mörka bilder. Samtliga funktioner är både praktiska och värdefulla, vilket gör att ZX1 uppskattas av alla som åtminstone vill ha en smula fotografisk kontroll över kameran.
Bildkvalitet
Panasonic har också lagt in vad de kallar för High Dynamic bland motivprogrammen. Den gör skuggiga partier ljusare och ljusare partier mörkare, för att få fram ännu fler detaljer i bilderna. Färgåtergivningen är tilltalande spänstig, färgmättnaden och kontrasten är mycket bra. Den automatiska vitbalansen fungerar felfritt, till och med inomhus där det bara syns måttliga färgstick i bilder som tas i blandljus. Bildstörningar är inget tema i ZX1, som till och med vid ISO 1600 bara har obetydligt brus i bilderna. Som knappt ens syns i A4-utskrifter. Optiska prestanda är också fina: måttlig förvrängning på alla brännvidder och mycket fin skärpa på hela bildytan bortsett från på allra kortaste och längsta brännvidd (25 och 200 mm), där sjunker skärpan påtagligt i hörnen med största bländare. Men brist på dynamik i bilderna orsakar ofta utbrända partier i exempelvis en ljus himmel. Detaljer drunknar i vita ytor och kameran har en tendens att överexponera i starkt ljus, vilket inte underlättar för bilddynamiken.

forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.