: Nikon Coolpix S800c

Budgetvalet

En billig kompaktkamera med en gammal Android-mobil på baksidan.

Ljud & Bild tycker

Android Förhållandevis rimligt pris
Dålig batteritid Långsam Dålig integration

Fysiskt sett är S800c rejält mycket mindre än Samsungs Galaxy Camera. Det är verkligen en kompakt kamera som lätt slinker ner i fickan. Faktum är att allt utom baksidan ser ut, känns och fungerar som en vanlig kamera. Avtryckaren sitter lätt åtkomlig med en traditionell vippbrytare för zoomen och man får ett hyggligt bra grepp om kameran.

Baksidan är mer lik en äldre smartmobil med tre fysiska knappar för tillbaka, hem och meny.  Även på insidan är specifikationerna blygsamma med en långsam processor och sparsamt med minne. S800c levereras med en två år gammal Android-version som det är osäkert om det kommer att gå att uppgradera. Vissa appar går inte att använda eftersom de nu kräver en nyare Android-version. Det gör att den känns ungefär som en ett år gammal budgetmobil.

Att använda den känns verkligen som att ha två apparater i en. Har man Android uppe kan man inte trycka på avtryckaren för att ta en bild. Har man kameragränssnittet uppe måste man vara i rätt läge för att växla över till Android. Och man får inte full kontroll över kameran med de flesta appar. Det är så klart praktiskt att direkt kunna skicka upp bilder till sociala medier eller lagringstjänster på nätet. Men det kräver Wifi-täckning så det är fortfarande inte lika smidigt som med mobilkameran.

Med tanke på att det måste vara sådana som S800c tävlar emot så är bildkvaliteten bra. Den är klart bättre än även de bästa kameramobilerna, speciellt när belysningen är dålig. Därmed inte sagt att den är speciellt bra där utan man får fortfarande vara beredd på en hel del brus eller utsmetade detaljer.  Jämfört med kompaktkameror får man gå ner till modeller till halva priset för att hitta någonting jämförbart. Färgåtergivningen är bra och exponeringarna ofta okej även om den ibland har fokusproblem.

Slutsats
Coolpix S800c är en okej kompaktkamera där Nikon har slängt på en Android-lösning till så lågt pris som möjligt. Tyvärr innebär det att det känns framtvingat och många av de fördelar det hade kunnat innebära uteblir. Istället för att vara spännande och intressant blir man irriterad ju fler saker man upptäcker som inte går att göra. Och trots att man har lyckats hålla nere priset blir det ändå en ganska dyr leksak då man kan få en motsvarande Nikon S6300 utan Android till halva priset.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Samsung Galaxy Camera EK-GC100 - Lyxvalet
  En genomsnittlig kompaktkamera sammansmält med en modern smartmobil.

  Läs också

  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple Watch SE

  Riktpris: 3200 kr Apple Watch SE

  Sony PlayStation 5

  Riktpris: 6000 kr PS5: Framtiden är här

  Remarkable 2

  Riktpris: 4500 kr Digital anteckningsbok

  Huawei Watch GT2 Pro

  Riktpris: 3200 kr En mer användbar smartklocka
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.