TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Pioneer SC-LX76 och Onkyo TX-NR1010

Tungviktare i hemmabion

Alla vet att en kraftigare motor betyder mer fart. Så är det i hemmabion också – det är aldrig fel med en receiver i tungviktsklassen.

forfatter
Publicerad 2012-10-31 - 00:00
Produkter i testet
 • Onkyo TX-NR1010
 • Pioneer SC-LX76
 • Ingenting kan blåsa liv i filmljudet lika bra som en potent förstärkare. Stora nätdelar krävs för att leverera tillräckligt med kraft till alla kanaler. Men kvantitet är inte nog, man behöver kvalitet också. Det får man definitivt i den här klassen – här är den nya generationen hemmabioreceivrar, med bättre ljudbehandlig, stöd för trådlös strömning av ljud och bild, och en hög potential för ljudkvalitet på en nivå som billigare receivrar inte orkar med.

  Duell
  Den här gången står slaget mellan tungviktarna Pioner SC-LX76 och Onkyo TX-NR1010. Med prislappen 20 000 kronor befinner de sig helt klart i den välutrustade och kraftfulla änden av skalan. Det betyder hög ljudkvalitet och flera hundra watt. Pioneer kan driva nio högtalare med 180 watt vardera, medan Onkyo lämnar 200 watt till sju högtalare. De extra kanalerna kan bland annat driva ytterligare ett par högtalare som placeras över fronthögtalarna för att skapa en äkta 3D-effekt.

  Streaming
  Hemmabioförstärkare har andra uppgifter än att bara spela upp filmljud. Musik i två och fler kanaler måste också låta bra, och i dag vill ingen köpa en så här lyxig receiver om den inte klarar streaming, alltså direkt avspelning av musik och film över nätverket.

  Men även om båda testdeltagarna kan allt detta måste jag för egen del erkänna att jag inte är så förtjust i att strömma musiksamlingen från datorn direkt via receiverns menysystem. Man måste kunna göra spellistor och söka snabbt i listorna. Då kan Pioneer locka med AirPlay, så att det bara är att fiska upp sin iPhone eller iPad och spela musik direkt från den. Eller använda iTunes på datorn.

  Onkyo har inbyggt Spotify. Om man har ett sådant konto har man den mesta musiken som har givits ut på världsmarknaden inom räckhåll. Allt styrs enkelt via en fjärrkontroll-app för Apple- eller Android-enheter. Pioneer är på gång med en uppdatering av programvaran som också ska innehålla Spotify.

  4K
  Båda duellanterna stöder det nya HD-videoformatet 4K (3840 x 2160 pixlar). Det har fyra gånger så många pixlar som dagens HD-kvalitet (1080p) och är helt enkelt grymt att beskåda! Medan Pioneer-receivern bara klarar att skicka vidare 4K-material till skärmen (”4K pass-through”) kan Onkyo-receivern dessutom skala upp lågupplöst material (”4K upscaling”).

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Onkyo TX-NR1010

  Komplett njutning

  Nya finesser gör Onkyos receiver mer användarvänlig och ljudkvaliteten finns också på plats. Detta är en snudd på helt komplett receiver.

  Kraftfull Finkornigt ljud Spotify
  Saknar AirPlay

  Pioneer SC-LX76

  D som i dynamik

  Med klass D-förstärkning satsar Pioneer på hög effektivitet och låg värmeutveckling. Här finns gott och anslutningar och ett potent och bra ljud.

  Snabb och dynamisk AirPlay
  Lite väl tunn i klangen
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend