Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Pioneer BDP-51FD blu-ray-spelare

Fyndet

Pioneers dyrare Blu-ray-spelare är testvinnare allihop. Nu kommer en som kostar mindre, håller den måttet?
Ljud & Bild tycker
Gnistrande bildkvalitet. Suverän lydkvalitet. Praktiska bildjusteringar.
Saknar nätverksanslutning. Saknar BD-profil 2.0.
Specifikationer
HDMI 1.3a, 1080p/24 Blu-ray-profil 1.1 Multikanals ljudutgång Pris: 5 000 kr

Vid första anblicken ser den ut som testvinnaren från vårt decembernummer, BDP-LX71. Den billigare BDP-51FD är nästan samma spelare, men man sparar 3 000 kronor – och man tappar inte mycket funktioner. Och ingenting när det gäller rena prestanda. Visst finns det spelare som är mer välutrustade och kostar mindre, men hittills har vi inte sett någon som är mer prisvärd än 51FD.

Närmaste rivalen är Denons enastående DVD-1800BD, som kostar 6 500 kronor och är nästan likadant utrustad. Båda saknar stöd för BD-Live med Blu-ray-profil 2.0. Pioneer BDP-51FD har inte heller någon intern avkodning av HD-ljudformatet DTS-HD Master Audio ännu (spelarens programvara måste uppdateras för att den ska ha stöd för detta ljudformat, mer information finns på Pioneers hemsida). Om man kan leva med sådana brister, och inte bryr sig om huruvida bild- och ljudkontakterna på baksidan är gulpläterade eller inte, är det bara att glädja sig över den strålande bild- och ljudkvaliteten.

Bild
Även om BDP-51FD har en enklare bildprocessor än den större modellen BDP-LX71, är det inte mycket som skiljer i bildkvalitet. Den dyrare spelarens processor är lite bättre på panoreringar av komplexa scener som kräver mycket processorkraft, men annars är det mesta likadant. Vilket betyder en klassledande bildkvalitet. Vi testade bilden på vår plasmareferens, Pioneer Kuro LX5090, samt Sonys strålande SXRD-projektor HW10.

Jämfört med Denons DVD-1800BD ser bilden omedelbart mindre skarp ut, men det är också mindre orenheter i Pioneers bild. Kontrastomfånget är synnerligen högt, fast naturligtvis inte fullt i klass med de många gånger dyrare BDP-LX91 eller Sony BDP-S5000ES. Men detaljeringen och färgmättnaden kommer så nära att BDP-51FD känns som rena rama fyndet.

Ljud
Vi har inte satt betyg på ljudkvaliteten ur HDMI-utgången, eftersom den står och faller med förstärkarens signalbehandling och förstärkning, men analogljudet testades på en referensanläggning bestående av förstärkaren McIntosh MA7000 och högtalarna Sonus faber Cremona M. Hopsnörat med Nordost Frey-kablar. Men spelaren testades också på en mindre anläggning med Rotel-förstärkare och stativhögtalare från Piega.

Annons

Imponerande nog klarade sig BDP-51FD över all förväntan. Den låter öppnare och skarpare fokuserad, och har ett tydligare stereoperspektiv än den i övrigt så enastående DVD-1800BD, som låter varmare och nog anses mer behaglig av många. Men Pioneer-spelaren låter friskare och mer potent på rock och pop, samtidigt som den har en finare detaljupplösning, vilket passar jazz och klassisk musik. Som CD-spelare betraktad är BDP-51FD förstklassig. Vilket vi knappast skulle ha sagt om någon DVD-spelares CD-kvaliteter för bara ett par år sedan.

Slutsats
Pioneer BDP-51FD är inte den bäst utrustade spelaren i prisklassen. Ur den synpunkten kan man få mer för pengarna med Panasonic BDP-DM55 eller Sony BDP-S550. Men på en bra TV ger Pioneer-spelaren en högre bildkvalitet, och den har mycket bättre ljud ur de analoga utgångarna. Närmaste konkurrenter är Denon DVD-1800BD, som får se sig besegrad på båda områden av BDP-51FD – vår nya referens i prisklassen.

Det enda spelaren saknar är nätverkskontakt och profil 2.0, och så hade det varit praktiskt med bakgrundsbelysta eller självlysande knappar på fjärrkontrollen. Vilket Sony BDP-S550 och Denon DVD-1800BD har. Sedan är det upp till var och en att avgöra hur mycket det betyder när man ska välja. Spelarens väsentliga kvaliteter talar däremot sitt tydliga språk.
 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.