Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Nikon S8100

Billigare och bättre

Trots sitta attraktiva yttre lyckades inte föregångaren till S8100 övertyga oss.
Ljud & Bild tycker
God bildkvalitet. Blixtsnabb reaktion. Strålande skärm.
Saknar riktig vidvinkel. Grovt brus från ISO 800.
Specifikationer
  • Bildsensor/upplösning: CMOS/12,1 Mp
  • Optik: 30–300 mm f3,5–5,6
  • Zoom: 10x
  • Skärm: 3-tums LCD, 921 000 bildpunkter
  • Video: 1920 x 1080p
  • Minneskort: SDHC

A tt hitta rätt i djungeln av kompaktkameror är inte så lätt. Urvalet är enormt och det kryllar av kameror som ser likadana ut, kostar lika mycket och har likadana specifikationer. Då krävs det mycket för att någon ska skilja sig från mängden och bli en storsäljare. En bra recension är naturligtvis en god hjälp på vägen. Kunderna brukar välja den enklaste vägen när pengarna ska investeras i något nytt. Därför testar vi förhållandevis många kameror varje år, så att vi prickar in de bästa köpen. Nikons bästa köp är till exempel proffskompakten P7000, spegelreflexen D7000 och drömkameran D3s. Alla tre tillhör de bästa i sin klass och har fått fina betyg i våra tester.

Föregångaren till S8100 tilltalade oss direkt när vi såg den. Läckra linjer och en fräck, böjd front som sträckte sig ut runt objektivet var attraktivt vid första anblicken. Bildkvaliteten var tyvärr inte lika övertygande i S8000, även om den aldrig var direkt dålig. I nya S8100 har Nikon behållit 10x zoom från 30 till 300 mm och optisk bildstabilisator, men kastat ut den gamla bildsensorn med 14 megapixlar och stoppat i en ny och bättre (bakbelyst CMOS) med 12. Det har också bytt ut HD-video med 720-linjers upplösning mot full-HD med 1080 linjer – och stereoljud.

Bildkvalitet
Allt har gjorts för att ge fotografen bättre bilder. Den nya bildsensorn ska ge mindre brus i dåligt ljus och videofilmerna får högre upplösning. Man kan också ta korta bildserier med 240 bilder/s, fast då bara med 1 Mp-upplösning.

Upplösningen är fortfarande bra, trots färre pixlar, och det är relativt lite brus upp till ISO 1600. Inte oväntat sjunker färgmättnaden något från ISO 800, och vid 1600 och 3200 är färgerna helt enkelt matta och kornbruset förhållandevis grovt. Den optiska kvaliteten varierar, på 300 mm tele sjunker skärpan och upplösningen markant, medan 30 mm ”vidvinkel” orsakar en markerad tunnformig förvrängning med avtagande skärpa ut mot hörnen. Videofilmerna är en klar förbättring jämfört med föregångaren S8000. I riktig full-HD är kvaliteten hög för att komma från en kompaktkamera, och S8100 kan använda optisk zoom under tiden man filmar.

Slutsats
Om S8100 hade haft högre optisk kvalitet så skulle den ha varit en vinnare. Nu lyckas Nikon bara nästan. Kameran är väldigt enkel att sköta och blixtsnabb, även i seriefoto, och bild- och video­kvaliteten är hög för att vara en kompakt. Men det är alltså optiken som hindrar Nikons i övrigt så lyckade S8100 från att få toppbetyg.

Annons
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.