Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon S1100pj

Kameraprojektorn

Förra modellen övertygade inte. Med fler pixlar, högre skärmupplösning och framför allt mer ljus i projektorn försöker Nikon en gång till.

Publicerad 2011-03-30 - 12:37
Nikon S1100pj
Lasse Svendsen

A tt hitta rätt i djungeln av kompaktkameror är inte så lätt. Urvalet är enormt och det kryllar av kameror som ser likadana ut, kostar lika mycket och har likadana specifikationer. Då krävs det mycket för att någon ska skilja sig från mängden och bli en storsäljare. En bra recension är naturligtvis en god hjälp på vägen. Kunderna brukar välja den enklaste vägen när pengarna ska investeras i något nytt. Därför testar vi förhållandevis många kameror varje år, så att vi prickar in de bästa köpen. Nikons bästa köp är till exempel proffskompakten P7000, spegelreflexen D7000 och drömkameran D3s. Alla tre tillhör de bästa i sin klass och har fått fina betyg i våra tester.

Föregångaren till S8100 tilltalade oss direkt när vi såg den. Läckra linjer och en fräck, böjd front som sträckte sig ut runt objektivet var attraktivt vid första anblicken. Bildkvaliteten var tyvärr inte lika övertygande i S8000, även om den aldrig var direkt dålig. I nya S8100 har Nikon behållit 10x zoom från 30 till 300 mm och optisk bildstabilisator, men kastat ut den gamla bildsensorn med 14 megapixlar och stoppat i en ny och bättre (bakbelyst CMOS) med 12. Det har också bytt ut HD-video med 720-linjers upplösning mot full-HD med 1080 linjer – och stereoljud.

Bildkvalitet
Allt har gjorts för att ge fotografen bättre bilder. Den nya bildsensorn ska ge mindre brus i dåligt ljus och videofilmerna får högre upplösning. Man kan också ta korta bildserier med 240 bilder/s, fast då bara med 1 Mp-upplösning.

Upplösningen är fortfarande bra, trots färre pixlar, och det är relativt lite brus upp till ISO 1600. Inte oväntat sjunker färgmättnaden något från ISO 800, och vid 1600 och 3200 är färgerna helt enkelt matta och kornbruset förhållandevis grovt. Den optiska kvaliteten varierar, på 300 mm tele sjunker skärpan och upplösningen markant, medan 30 mm ”vidvinkel” orsakar en markerad tunnformig förvrängning med avtagande skärpa ut mot hörnen. Videofilmerna är en klar förbättring jämfört med föregångaren S8000. I riktig full-HD är kvaliteten hög för att komma från en kompaktkamera, och S8100 kan använda optisk zoom under tiden man filmar.

Slutsats
Om S8100 hade haft högre optisk kvalitet så skulle den ha varit en vinnare. Nu lyckas Nikon bara nästan. Kameran är väldigt enkel att sköta och blixtsnabb, även i seriefoto, och bild- och video­kvaliteten är hög för att vara en kompakt. Men det är alltså optiken som hindrar Nikons i övrigt så lyckade S8100 från att få toppbetyg.

Ljud & Bild tycker

Bra upplösning. Festlig projektor. Praktisk pekskärm. Matt projektorbild. Dålig optisk skärpa i hörn. Svag blixt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen