TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

NAD T587

Snabb rackare

NAD har ett gott rykte att leva upp till, så deras första Blu-ray-spelare bör låta bättre än de flesta.

forfatter
Publicerad 2009-07-15 - 19:19
L&B tycker
Välutrustad. Blixtsnabb. Bra ljud.
Matt bild. Inga bildjusteringar. Högt pris.
Specifikationer
NAD T587 HDMI 1.3a, 1080p/24 Blu-ray-profil 2.0 USB-port Pris: 7 998 kr

Åtminstone i den här prisklassen. T587 är inte bara NAD:s första egenkonstruerade Blu-ray-spelare, den sällar sig till den allt större skaran av NAD-produkter i de högre prisklasserna, trots att NAD håller fast vid en design som andas lågpris. Och det är inget fel med det, många av NAD:s mer påkostade apparater låter verkligen bra, även om kvalitetsintrycket inte alltid är lika högt som priset.

T587 kostar 8 000 kronor och lägger sig mitt mellan Denons enastående DVD-1800BD och drivverket DVD-2500BT i pris. Den senare är tillsammans med Pioneers BDP-51FD och BDP-LX71 de bästa Blu-ray-spelarna vi har testat under 15 000 kronor, så NAD-spelaren stöter på tufft motstånd från flera håll. Den är dessutom i tufft sällskap, med avsaknad av stöd för intern avkodning av HD-ljudformatet DTS-HD Master Audio och DTS-HD, och den saknar analog multikanalsutgång. Vilket man behöver om förstärkaren inte har någon HDMI-ingång. Men spelaren har Blu-ray-profil 2.0 med BD-Live och en USB-port på fronten som man kan använda för att visa stillbilder och spela MP3-filer.

Bildkvalitet
NAD:s spelare är snabb som bara den. Start, navigering och scenval tar bara en bråkdel av tiden som exempelvis Denon DVD-1800BD tar. T587 tog knappt 20 sekunder på sig att slås på, ladda in filmen och visa bilden på skärmen när jag testade med ”Casino Royale” på Blu-ray.

Tyvärr har bildkvaliteten sina brister. Färg­återgivningen är matt jämfört med Pioneer BDP-51FD, och NAD-spelaren har inte heller samma knivskarpa fokus. Oavsett om man väljer 24 eller 50 bilder per sekund som uppdateringsfrekvens har bilden en tendens att hacka på vår referensskärm Pioneer Kuro LX-5090. Vilket varken DVD-1800BD eller BDP-51FD gör.

Brusnivån är också något som absolut borde vara bättre på en spelare för de här pengarna. Kontrasten och svärtan är bra, men vi har testat Sony- och Panasonic-spelare för halva priset som mosar T587 när det gäller kontrastgraderingar. Det går inte heller att rätta till något av detta i spelarens menysystem.

Ljudkvalitet
Då står det bättre till med ljudkvaliteten. Via HDMI är musiken detaljerad och tydligt fokuserad. CD-avspelning via analogutgångarna låter friskt, rikt på detaljer och både genomskinligt och luftigt. Det låter riktigt bra, även om det saknas lite fyllighet så att många instrument får en lite väl tunn klang i ljudbilden. Och när basen, som i övrigt är bastant kontrollerad och stram, saknar lite snärt och kraft, är detta lite för trist för dem som hoppas på en bra CD-spelare i kombination med Blu-ray.

Jämfört med BDP-51FD saknar NAD-spelaren musikaliskt engagemang, och vi anser också att DVD-1800BD är ett mycket bättre val för den som vill ha bra CD-ljud. För även om NAD T587 låter tillräckligt övertygande tack vare sin precisa detaljering och tydliga fokus, saknar den fylligheten och dynamiken hos en del billigare spelare.

Slutsats
Priset är NAD-spelarens akilleshäl. Låt gå för att det finns bättre bild på DVD och Blu-ray för mindre pengar, men att en NAD-spelare inte skulle lyckas med en ljudkvalitet av toppklass, hade jag inte väntat mig. T587 är långtifrån dålig, i synnerhet från analogutgångarna är ljudet riktigt bra, och den har både USB-port och BD-Live som bonus, men för ­8 000 kronor kan man hitta bättre spelare på andra håll. Oavsett om man tycker att bildkvaliteten går före ljudkvaliteten eller tvärtom.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend