Iconia A3 är det taiwanesiska märkets absoluta toppmodell, och det är också det enda skälet till att Acers surfplatta är med i det här testet, där den egentligen inte hör hemma. I själva verket handlar det om en klassisk budgetprodukt som har snålat in på design, material, skärm och processor. Mätt med vårt benchmark-program Geekbench 3 är prestanda lägst i testet, något man också märker i vardagligt bruk, där apparna alltid öppnas lite för långsamt och vi märker små pauser i större spel som exempelvis Shadowgun. Benchmark-mätningen av webbläsningen med Browsermark 2.0 uppvisar samma tendens med ett resultat på 2186, vilket dock går att leva med. Det är främst när tunga appar kör eller ska öppnas som vi känner av en viss tröghet.
Ingen av de andra surfplattorna i testet hade problem med vårt vridtest, men Acer Iconia A3 knakar och ger efter lite mer än vi gillar när vi klämmer hårt på den. Fast så är den ju också hundraprocentigt byggd av den plastigaste plast vi haft mellan fingrarna på länge.
Acer har snålat in på skärmen också, som bara har en upplösning på 1280 x 800 pixlar och inte är vare sig speciellt ljusstark eller speciellt skarp. Video kan bara visas i vanligt HD-format och bilder i hög upplösning ser rentav eländiga ut på den billiga skärmen. Det är vi lite konfunderade över eftersom Acer faktiskt lanserar Iconia A3 som en surfplatta som passar särskilt bra till media och framför allt filmtittning. Den har yttre stereohögtalare på ömse sidor av skärmen, och med hörlurar blir det inbyggda Dolby Digital Plus-ljudet en virtuell 5.1-upplevelse. Och även om ljudet ur högtalarna inte är särskilt fantastiskt, trots stereohögtalarna, så är det ett nöje att lyssna på musik och film i ett par ordentliga hörlurar. Då är ljudet fylligt och det finns bra kontroll i alla frekvensregister.
Acer förtjänar också beröm för de få men praktiska extrafunktioner som Iconia A3 har utrustats med. Till exempel Touch Wake-funktionen som gör att du kan starta surfplattan och en viss app bara genom att sätta fem fingrar på skärmen när den är i viloläge. Eller sätta på kameran på samma sätt med två tummar.
Slutsats
En surfplatta för lite drygt 2 000 kronor behöver inte vara ett resultat av lika många kompromisser som Acer Iconia A3. Design, material, skärm och prestanda hade inte varit imponerande ens om vi befunnit oss i budgetklassen, men även om Acers surfplatta inte kostar en förmögenhet så är den faktiskt deras toppmodell. Och det är inte särskilt ambitiöst. Det är egentligen lite synd, för bara med en lite större ansträngning så kunde Acer Iconia A3 – i synnerhet med tanke på det fina ljudet – helt klart ha lagt beslag på utmärkelsen Bäst i test.
Home tycker
Riktigt enastående ljud om man lyssnar i hörlurar. Och ganska så praktiskt att man kan starta kamera-appen genom att bara peka på skärmen med två tummar. Design, skärm, material och prestanda hör hemma 2011. Även för de här pengarna. Och så måste man nöja sig med wifi, det går inte att använda mobilt internet.
Riktpris: 2400 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
- Skärm: 10,1-tums IPS, 1280 x 800, 149 ppi
- Processor: 1,2 GHz MediaTek quad-core
- Internminne: 1 GB RAM
- Minne: 32 GB + microSD (max 32 GB)
- Kamera: 5 Mp (baksida), 0,3 Mp (front)
- Trådlöst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
- Anslutning: Micro USB, Micro HDMI
- Mått: 260 x 175 x 10,2 mm
- Vikt: 560 g
- Batteri: 7300 mAh
- Pris: 2 400 kr
Också i detta test:
Highend-surfplattor
Sony Xperia Tablet Z
Sony visar vägen
Xperia Tablet Z är inget annat än ett rent genidrag!
ASUS Transformer Pad TF701T
Muskler utan finess
Med en extremt högupplöst skärm och den allra senaste processortekniken lovar Asus Transformer Pad dessvärre lite mer än den kan hålla.
Apple iPad Air
Den obestridde mästaren
Apple har överträffat sig själva – och alla konkurrenter.
Microsoft Surface 2
Inte riktigt färdig
Microsoft Surface 2 är en av mycket få surfplattor som kör Windows RT 8.1. Och det är inte så konstigt.
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Nästan hela vägen
Galaxy Note 10.1 2014 Edition är Samsungs bästa surfplatta hittills, men vi är ändå inte fullständigt övertygade.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser