Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia Tablet Z

Sony visar vägen

Xperia Tablet Z är inget annat än ett rent genidrag!

Skrivet av / 2014-01-11 - 05:00
Sony Xperia Tablet Z
Peter Gotschalk

Första gången man håller i Xperia Tablet Z lägger man märke till hur lätt den är, och i kombination med den smala designen och de robusta materialen (hela fronten är av glas och baksidan är gjord av soft-touch-plast) gör den låga vikten den här surfplattan till den bäst formgivna och mest användarvänliga Android-plattan vi har skådat! Det skadar inte heller att Xperia Tablet Z är skyddad mot både vatten och smuts.

Sonys egna streaming-tjänster, Music och Video Unlimited, (i speciella versioner för surfplattor) ingår i paketet, precis som tjänsten PlayStation Mobile, som gör det möjligt för användaren att spela specialversioner av äldre PlayStation-spel – och till och med att koppla in en DualShock3-kontroll till surfplattan.

Sonys egna appar för visning av bilder och avspelning av film och musik är bättre än Googles standardlösningar, och det inbyggda infraröda ögat och fjärrkontroll-appen innebär att Xperia Tablet Z fungerar som en avancerad multifjärr hemma i vardagsrummet. Läckert.

Skärmen på 10,1 tum får nöja sig med en upplösning av 1920 x 1200 pixlar, och är alltså inte riktigt i samma klass som iPad med Retina-skärm eller Google Nexus 10, men Sony kompenserar för detta genom att använda sin Mobile BRAVIA Engine 2, en skärmteknik de lånat från sina egna välrenommerade TV-apparater och som ska ge skärmen både bättre kontrast och färgkontroll samt göra bilden riktigt skarp.

Enda riktiga besvikelsen är kameran, som på papperet ska kunna mäta sig med marknadens bästa. Men den imponerade inte på oss med sina lite för mörka, platta och oskarpa bilder.

Ljudupplevelsen lämnar däremot inget att önska. Med ett par bra hörlurar kan Xperia Tablet Z utan att blinka ta upp kampen med de bästa musikspelarna på marknaden.

När det gäller rena prestanda så märks det att Xperia Tablet Z har mer än ett halvår på nacken. Så snabbt utvecklas faktiskt surfplattorna.

I Browsermark 2.0 får Xperia Tablet Z 1920 poäng, att jämföra med iPad Airs 3610, och i dagligt bruk bekräftas den markanta skillnaden.

Slutsats
Sony Xperia Tablet Z är den bästa Android-surfplattan vi har testat hittills! Sony har satsat på en läcker och lättanvänd design och har för länge sedan insett att de sitter på en guldgruva av media och innehåll, och om man investerar i en Xperia Tablet Z får man tillgång till mycket av det – i ett format som är skräddarsytt för surfplattor. Skärmen och den bakomliggande tekniken ger en behaglig och naturlig bildupplevelse och ljudet är så bra att det borde få många av konkurrenterna att skämmas!

Att surfplattan dessutom är vatten- och smutsskyddad skadar inte heller.

Home tycker

Med en läcker skärmbild och tunn och lätt design är Xperia Tablet Z ett givet köp om man föredrar Android som plattform. Och så skadar det ju inte att Sonys surfplatta är vatten- och dammtät. Prestanda tillhör inte längre marknaden högsta. Kameran tar mörka och tråkiga bilder.

Också i detta test:

Highend-surfplattor

ASUS Transformer Pad TF701T

Muskler utan finess

Med en extremt högupplöst skärm och den allra senaste processortekniken lovar Asus Transformer Pad dessvärre lite mer än den kan hålla.

Transformer Pad förtjänar beröm för testets högsta skärmupplösning (tillsammans med Samsung Galaxy Note 10.1), prestanda av högsta klass samt den medföljande tangentbordsdockan. Och så kan minnet utökas med ända upp till 128 GB.
Trots en på papperet enastående skärm så är bilden en aning för mörk. Vi är också lite trötta på den smått plastiga byggkvaliteten. Och så saknar Transformer Pad mobilt internet.
Läs hela testet

Apple iPad Air

Den obestridde mästaren

Apple har överträffat sig själva – och alla konkurrenter.

En säker vinnare tack vare testets obestritt bästa skärm i kombination med imponerande höga prestanda och marknadens klart största urval av appar.
Minnet kan inte utökas, så man måste veta från början hur mycket lagringsutrymme man behöver. Och så kostar den en smärre förmögenhet.
Läs hela testet

Microsoft Surface 2

Inte riktigt färdig

Microsoft Surface 2 är en av mycket få surfplattor som kör Windows RT 8.1. Och det är inte så konstigt.

Surface 2 är solitt byggd och ger bra valuta för pengarna – inte minst tack vare det kompletta Office-paketet som ingår. Skärmen är snygg och man kan köra två appar bredvid varandra i operativsystemet. Äkta multitasking alltså.
Operativsystemet är fortfarande ofärdigt – både som ekosystem och som gränssnitt. Det tar också för mycket lagringsplats. Ljudet är medelmåttigt och sist men inte minst saknar vi en möjlighet att använda mobilt internet.
Läs hela testet

Acer Iconia A3-A10

Halvbra är inte bra

Ska man konkurrera med priset måste man göra kompromisser. Men Acer har tagit lite för många genvägar och snålat in för mycket.

Riktigt enastående ljud om man lyssnar i hörlurar. Och ganska så praktiskt att man kan starta kamera-appen genom att bara peka på skärmen med två tummar.
Design, skärm, material och prestanda hör hemma 2011. Även för de här pengarna. Och så måste man nöja sig med wifi, det går inte att använda mobilt internet.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Nästan hela vägen

Galaxy Note 10.1 2014 Edition är Samsungs bästa surfplatta hittills, men vi är ändå inte fullständigt övertygade.

Testets högsta skärmupplösning (tillsammans med Asus Transformer Pad) och en fantastisk skärmkvalitet förtjänar stort beröm. Detsamma gör de innovativa S-Pen-funktionerna samt att surfplattan stöder blixtsnabbt wifi via 802.11ac.
Ljudet i högtalarna är direkt pinsamt och det låter inte heller särskilt bra om man sätter på sig hörlurar. Största problemet är dock ostabila prestanda. Trots fina benchmark-poäng är Galaxy Note en besvikelse eftersom den emellanåt reagerar långsamt eller till och med fryser helt.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen