Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Nästan hela vägen

Galaxy Note 10.1 2014 Edition är Samsungs bästa surfplatta hittills, men vi är ändå inte fullständigt övertygade.

Publicerad 2014-01-11 - 05:00
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Peter Gotschalk

Låt det vara sagt med en gång att nya Galaxy Note 10.1 är mycket bättre än tidigare surfplattor från Samsung. Det billiga plastmaterialet hart försvunnit, i stället är baksidan gjord av fuskläder – som till och med har stygn – som ska påminna om en exklusiv anteckningsbok. Designen är dessutom robust och stabil, även om själva surfplattan fortfarande är gjord av plast. Skärmen är också väldigt tjusig och har samma höga upplösning på 2560 x 1600 som Asus Transformer Pad. Den är mycket ljusstark och om de dynamiska färgerna blir lite för grälla kan man få till en mer naturlig färgton genom att rota runt lite bland inställningarna. Skärmen på Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition är faktiskt så bra att den är ett litet snäpp bättre än iPad Airs Retina-skärm.

Och så har den ju S-Pen, som ger användaren massor av funktioner som är unika för Samsungs Note-produkter. Det gäller till exempel Action Memo som gör att användaren kan ringa upp ett telefonnummer som man just har skrivit på skärmen. Eller Screen Write, som tar en bild av skärmen som användaren sedan kan skriva och rita på. Och Pen Windows som innebär att användaren kan rita en fyrkant på skärmen som öppnar ett nytt fönster med en app man väljer själv och som sedan lägger sig ovanpå andra appar som är igång. Urvalet av appar som kan köra i det ritade fönstret är dock begränsat.

Men trots enastående benchmark-resultat tycker vi att surfplattan blir slö, och ibland fryser den till och med helt. Den reagerar långsamt när vi bläddrar bland (eller zoomar i) stora bilder, och i tunga spel som Shadowgun märker vi små hackningar som visserligen inte är mycket att hänga upp sig på men som ändå inte borde finnas alls med tanke på Note 10.1:s toppspecifikationer. Det är symptomatiskt för detta problem att Note 10.1 bara får 2855 i Browsermark 2, trots att den borde ligga på samma nivå som Asus Transformer Pad och Apple iPad Air.

Ljudkvaliteten – eller bristen på densamma – är ett kapitel för sig. Note 10.1 har massor av möjligheter att fintrimma ljudet efter egna önskemål. Till exempel kan man låta ljudet passera en simulerad rörförstärkare, men alla effekterna har en sak gemensamt: de dämpar volymen och gör att det låter luddigt. Och de yttre högtalarna är rentav eländiga.

Slutsats
På papperet borde Galaxy Note 10.1 2014 Edition vara en given vinnare av detta test. Skärmen är fantastiskt fin, föregångarens förfärliga plastkänsla har försvunnit och S-Pen innebär massor av innovativa funktioner. Men när vi använder Samsung-plattan till vardags märker vi att den är seg och till och med att den fryser emellanåt. Ljudkvaliteten är inte heller något att hurra för. I slutändan måste vi sammanfatta med att Samsung – trots att de kommer närmare målet än någonsin – ännu en gång inte riktigt når hela vägen fram.

Home tycker

Testets högsta skärmupplösning (tillsammans med Asus Transformer Pad) och en fantastisk skärmkvalitet förtjänar stort beröm. Detsamma gör de innovativa S-Pen-funktionerna samt att surfplattan stöder blixtsnabbt wifi via 802.11ac. Ljudet i högtalarna är direkt pinsamt och det låter inte heller särskilt bra om man sätter på sig hörlurar. Största problemet är dock ostabila prestanda. Trots fina benchmark-poäng är Galaxy Note en besvikelse eftersom den emellanåt reagerar långsamt eller till och med fryser helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen