: 7 mobiltelefoner

Sommarens bästa mobil för dig

Vi summerar intrycken av årets nya mobiler och hittar deras unika fördelar så att du kan välja rätt.

Ända sedan alla nya mobiler visades upp på mobilmässan MWC i februari har det undan för undan dykt upp testexemplar på kontoret. Och vi har så snart vi kunnat utsatt dem för plågsamma tester under vårt kritiskt granskande öga. Dessa tester hittar du redan samma dag vi är klara på vår webbsajt. Nu har lanseringarna lugnat ned sig och det är dags att se tillbaka, reflektera och summera. Om man ska köpa en ny mobil till semestern, vilken ska man ha? För enkelhetens skull har vi jämfört dem åt dig.

 

Liten och tålig till semestern

En av aspekterna som är extra viktig till semestern är att mobilen man har med sig inte får vara för stor och klumpig. Man vill ju gärna köra ned den i fickan på shortsen utan att behöva ha med sig en väska eller jacka. Mobilerna idag har ju väldigt stora skärmar vilket gör att de inte riktigt uppfyller det kriteriet. Av dem med stor skärm är Samsung Galaxy S7 den smidigaste. Även Xperia X med sin lite mindre skärm är praktisk. Men vill man ha en riktigt liten mobil så är det iPhone SE som gäller.

 

Man vill nog gärna att den ska vara tålig också. Där har ju Xperia varit det självklara valet de senaste åren efter att Samsung Galaxy plötsligt blev av med sin tålighet. Men nu är det omvända världen. Nya Xperia X är faktiskt inte vattentät utan då får man köpa toppmodellen X Performance. Däremot är Galaxy S7 faktiskt vattentät vilket plötsligt gör att den är med i matchen om det bästa valet för båtliv och soliga stränder.

Bra bilder hela dagen

Sällan tar vi så många bilder som under semestern. Och allt färre av oss orkar ha med en riktig kamera till vardags, utan det får duga med mobilkameran. Lyckligtvis är bra kamera årets tema bland mobilerna. Samsung Galaxy S7 har en alldeles fantastisk kamera, speciellt i dåligt ljus där den är oslagbar. LG bjuder på bra bildkvalitet, extra vidvinkellins och har ett kameragrepp som extra tillbehör. Huawei har förvånande nog samarbetat med Leica och har unika kreativa möjligheter.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Men inget av detta spelar någon roll om batterimätaren blinkar rött redan till middagen. Mobilerna som inte bara håller hela dagen utan hela natten också kommer från Samsung och Sony. Galaxy S7 Edge har ett extra stort batteri och strömspartekniken i Xperia X gör att den håller längre än man kunde tro. LG, Huawei och HTC håller genomsnittligt länge. Har man någon av de övriga kan det vara en idé att ha med sig ett nödbatteri som vi skriver om på annan plats i sommarnumret.

 

Sammanfattning

Smidigast i fickan är iPhone SE men Galaxy S7 Edge är nättast av de med stor skärm.

Bäst batteritid har Galaxy S7 Edge och Sony Xperia X.

Den enda som tål regn och bad är Samsung Galaxy S7 Edge.

Bästa kameran har Galaxy S7 Edge, tätt följd av HTC 10, Huawei P9 och LG G5.

Ljudmässigt är det HTC 10 och Sony Xperia X som står ut från mängden.

Mest mobil för pengarna får man med Honor 5X.

 

Testkriterier

Vi har samlat ihop testerna av de senaste modellerna från de största tillverkarna, samt kompletterat med nya tester av de som saknades. Vi har bedömt hur tåliga mobilerna är, hur de är att använda och vilka praktiska finesser som finns. Skärmarna har jämförts sida vid sida och vi har lyssnat på musik i bra hörlurar. Prestanda har mätts med flera benchmark-appar. Foton har tagits under svåra förhållanden och detaljgranskats på en kalibrerad skärm. Slutligen har vi satt ett totalbetyg där vi summerat intrycken och tagit hänsyn till priset. Det är alltså inte en summa av delbetygen.

Kompromissande mellanmodell

Lägre pris med alla fördelar och nästan inga nackdelar, säger Sony. Men var är vattentätheten?

Ljud & Bild tycker

Läcker design och snygga färger. Utmärkt batteritid. Rimligt pris och acceptabla prestanda. Bra kamera och stöd för högupplöst ljud.
Inte längre vattentät. Känns väl bantad för den måttliga prisskillnaden till toppmodellen.
 • Operativsystem: Android 6.0
 • Skärm: 5,0 tum IPS 1920 x 1080 (441 ppi)
 • Processor: 1,8 GHz hexacore Snapdragon 650
 • Minne: 3 GB / 32 GB + 200 GB micro SD
 • Kameror: 23 Mp F2.0 + 13 Mp F2.0
 • Trådlöst: Wifi ac, BT 4.2, NFC
 • Mått: 143 x 69 x 7,7 mm, 152 gram
 • Batteri: 2620 mAh, ”2 dagar” batteritid
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5800 kr

Först ut i den nya X-serien är denna mellanmodell som ska ge oss allt som är viktigt men till ett bättre pris. Som vanligt får vi lite ovanliga färgval med Xperia vilket gör att den sticker ut från mängden på ett kul sätt. Mobilen är mer avrundad än tidigare Z-serien vilket gör den skönare att hålla i. Däremot är den faktiskt inte längre vattentät! Det hade varit OK för budgetmodellen men så pass billig är inte X att vi tycker man måste kompromissa med det som tidigare var ett stort argument för en Xperia-mobil.

Skärmen är inte speciellt högupplöst men gör ingenting med den här skärmstorleken då man ändå inte störs av att det saknas detaljer. Tack vare en smal ram runt skärmen gör skärmstorleken också att mobilen får precis lagom storlek. Sony fortsätter att använda en IPS-panel vilket ger bra färgåtergivning, speciellt då man använder alla sina bildförbättringstekniker. Totalt sett en av de bättre skärmarna, även om den inte kommer upp i samma klass som AMOLED-skärmen i Galaxy S7.

Kameran har alltid varit en stark sida i Xperia-serien tack vare samarbetet med Sonys kameradivision. Hårdvaran är samma som i Z5 men den har fått en autofokus som förutsäger rörelser för skarpare bildserier. Den klarade visserligen motljus-testet okej men den överexponerade när vi gav den stora ljusskillnader. I bra ljusförhållanden tog den utmärkta bilder och i svagt ljus är den fortfarande en av de bästa. Lite brus men en aning förlust av detaljer. Dessutom måste vi säga att kameran är blixtsnabb.

På insidan hittar vi en av de bättre modellerna av Snapdragons mellanserie. Det gör att prestanda är på samma nivå som Huawei P9, vilket känns rimligt då de ligger i samma prisgrupp. Eller om man tittar bakåt, ungefär som Z5 när det gäller rena prestanda, men lite lägre när det kommer till spelgrafik. Detta är dock inget som märks till vardags utan allting flyter på bra när man använder den. Lyckligtvis har Sony även behållit batteritekniken, så även om kapaciteten är lägre på pappret behöver man inte ladda ofta.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Xperia X ska enligt Sony vara ett mer prisvärt alternativ till toppmodellen utan att man behöver offra något viktigt. Men med tanke på att det skiljer mindre än en tusenlapp till X Performance så tycker vi nog ändå att den också hade kunnat vara vattentät. Däremot är kameran fortfarande en av de bättre, speciellt i dåligt ljus. Den är dessutom riktigt snabb. Prestanda är på papperet inte de bästa men det märker man ärligt talat inte mycket av. Och batteritiden är fortsatt utmärkt.

Huawei P9
Huawei P9 är en kvalitetsmobil med innovativ kameralösning men dras med kompromisser på andra områden.
LG G5
LG G5 är en utmärkt mobil som du förmodligen inte kommer att köpa. Dess stora cirkusnummer är inte tillräckligt intressant.
HTC 10
HTC sticker ut hakan, rättar till nästan alla föregångarens brister, och når nästan hela vägen fram.
Honor 5X
En snygg mobil med stor skärm och lyxfunktioner. Vem hade trott att det kunde vara så billigt?
Apple iPhone SE
På utsidan ser den ut som gamla iPhone 5, men på insidan är den toppmodern.
Samsung Galaxy S7 Edge
Allt vi älskade med Galaxy S7 och dessutom den böjda skärmen som får folk att dregla av habegär.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.