Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia X

Kompromissande mellanmodell

Lägre pris med alla fördelar och nästan inga nackdelar, säger Sony. Men var är vattentätheten?

Publicerad 2016-07-09 - 05:00
Sony Xperia X
Jonas Ekelund

Först ut i den nya X-serien är denna mellanmodell som ska ge oss allt som är viktigt men till ett bättre pris. Som vanligt får vi lite ovanliga färgval med Xperia vilket gör att den sticker ut från mängden på ett kul sätt. Mobilen är mer avrundad än tidigare Z-serien vilket gör den skönare att hålla i. Däremot är den faktiskt inte längre vattentät! Det hade varit OK för budgetmodellen men så pass billig är inte X att vi tycker man måste kompromissa med det som tidigare var ett stort argument för en Xperia-mobil.

Skärmen är inte speciellt högupplöst men gör ingenting med den här skärmstorleken då man ändå inte störs av att det saknas detaljer. Tack vare en smal ram runt skärmen gör skärmstorleken också att mobilen får precis lagom storlek. Sony fortsätter att använda en IPS-panel vilket ger bra färgåtergivning, speciellt då man använder alla sina bildförbättringstekniker. Totalt sett en av de bättre skärmarna, även om den inte kommer upp i samma klass som AMOLED-skärmen i Galaxy S7.

Kameran har alltid varit en stark sida i Xperia-serien tack vare samarbetet med Sonys kameradivision. Hårdvaran är samma som i Z5 men den har fått en autofokus som förutsäger rörelser för skarpare bildserier. Den klarade visserligen motljus-testet okej men den överexponerade när vi gav den stora ljusskillnader. I bra ljusförhållanden tog den utmärkta bilder och i svagt ljus är den fortfarande en av de bästa. Lite brus men en aning förlust av detaljer. Dessutom måste vi säga att kameran är blixtsnabb.

På insidan hittar vi en av de bättre modellerna av Snapdragons mellanserie. Det gör att prestanda är på samma nivå som Huawei P9, vilket känns rimligt då de ligger i samma prisgrupp. Eller om man tittar bakåt, ungefär som Z5 när det gäller rena prestanda, men lite lägre när det kommer till spelgrafik. Detta är dock inget som märks till vardags utan allting flyter på bra när man använder den. Lyckligtvis har Sony även behållit batteritekniken, så även om kapaciteten är lägre på pappret behöver man inte ladda ofta.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Xperia X ska enligt Sony vara ett mer prisvärt alternativ till toppmodellen utan att man behöver offra något viktigt. Men med tanke på att det skiljer mindre än en tusenlapp till X Performance så tycker vi nog ändå att den också hade kunnat vara vattentät. Däremot är kameran fortfarande en av de bättre, speciellt i dåligt ljus. Den är dessutom riktigt snabb. Prestanda är på papperet inte de bästa men det märker man ärligt talat inte mycket av. Och batteritiden är fortsatt utmärkt.

Home tycker

Läcker design och snygga färger. Utmärkt batteritid. Rimligt pris och acceptabla prestanda. Bra kamera och stöd för högupplöst ljud. Inte längre vattentät. Känns väl bantad för den måttliga prisskillnaden till toppmodellen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen