TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Samsung Galaxy Gear Fit

Bra idé, nästan hela vägen

Samsung Galaxy Gear Fit verkar först vara rena drömmen som smart armband, men saknar ett par viktiga funktioner.

forfatter
Publicerad 2014-05-31 - 05:00
L&B tycker
Knivskarp S-AMOLED-skärm, notiser från telefonen vid samtal och SMS. Pulsmätare och mediekontroll.
Saknar viktiga funktioner som alarm och loggning av sömn. Synkronisering med S Health-appen fungerar inte heller optimalt.
Specifikationer
 • Skärm: 1,84-tums S-AMOLED
 • Stöder: Samsung Galaxy S III + Note II och senare
 • Trådlöst och batteri: Bluetooth 4.0, 210 mAh, 3–4 dagars batteritid
 • Pris: 2 000 kr
 • samsung.se

Vid första ögonkastet är Samsungs Galaxy Gear Fit rätt så sexigt. Armbandet, som gott skulle kunna beskrivas som ett mycket smalt armbandsur, har en böjd Super AMOLED-färgskärm med touch-kontroll plus massor av funktioner som andra smarta armband saknar. Om Gear Fit kopplas till mobiltelefonen så visar den lilla skärmen ett medelande när det ringer eller när man får ett SMS eller e-postmeddelande. Man kan också använda Gear Fit för att styra musiken i telefonen, och armbandet kan lokalisera den inkopplade telefonen om man inte hittar den.

Utöver detta erbjuder Gear Fit naturligtvis en rad klassiska tracknings- och träningsfunktioner såsom stegräknare samt loggning av diverse aktiviteter som löpning, gång och cykling. Och som enda testdeltagare har den inbyggd pulsmätare. Å andra sidan har Gear Fit ingen funktion som loggar sömnen och kan inte heller ställa in alarm som till exempel kan påminna om längre perioder utan aktivitet.

Mer än någon annan testdeltagare kan Gear Fit användas utan en ansluten app, eftersom den mesta informationen går att läsa direkt i displayen. Men egentligen är det meningen att Gear Fit ska användas med Samsungs S Health-app, som finns förinstallerad i de senaste Samsung-mobilerna. Dessvärre fungerar synkroniseringen mellan armband och app inte helt optimalt. Använder man till exempel stegräkaren och vill ha över informationen från armbandet till appen, så synkroniseras bara antalet förbrända kalorier, medan antalet steg försvinner. Vi testade på tidiga utgåvor av Gear Fit och Samsung Galaxy S5, så det kan hända att detta är ett programvarufel, men en enkel Google-sökning avslöjar att Samsung hade samma problem med den ursprungliga Galaxy Gear-klockan. Svårigheten beror på att telefonen också kan logga aktiviteter och fungera som stegräknare och S Health-appen lyckas uppenbarligen inte hantera motsvarande information om den kommer från en parkopplad enhet som Galaxy Gear Fit.

När vi testade Gear Fit led den också av ett mer allvarligt problem. Armbandet sitter ju tvärs över handleden, så texten visades i rät vinkel på armen. I praktiken betydde det att betraktningsvinkeln blev så sned att man nästan måste vrida handen ur led för att kunna se vad som står på skärmen, vilket mycket snabbt blev extremt ansträngande. Vi hann dock prata med Samsung om problemet innan deadline och utan att ta åt oss hela äran – det är säkert andra som har klagat högljutt på just detta problem – så kom det ett par dagar senare en software-uppdatering som gör att texten kan visas vertikalt på skärmen, och alltså läsas av användaren utan att man måste vricka armen först. Snyggt räddat på mållinjen, Samsung!

Slutsats
Samsung Galaxy Gear Fit känns direkt som en läcker produkt, fullspäckad med funktioner. Inget annat armband i testet har inbyggd pulsmätare och det är också praktiskt att få en liten notis på handleden om telefonen ringer eller om det kommer ett SMS eller mail. Däremot saknar Gear Fit ett par viktiga funktioner som sömnloggning och alarm. Utan en möjlighet att läsa texten på tvären skulle Gear Fit vara nästan oanvändbart, men Samsung löste problemet som plågade de första prototyperna, vilket är en stor hjälp. Även om vertikal text på en mycket smal skärm också kan vara en smula ansträngande i längden.

galaxy_gear_fit_app

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Fitbit Flex

Budgetvarianten

Visar hur viktigt det är att appen som ingår är inbjudande och överskådlig. Vilket den tyvärr inte är här.

Marknadens bästa pris och kan det allra viktigaste.
Saknar avancerade funktioner som smarta alarm och detaljerad loggning av sömn. Största problemet är dock den ologiska konstruktionen och den användarovänliga appen.

Misfit Shine

Enkelt, elegant och effektivt

Misfit Shine kan inte lika mycket som vi hade velat men löser uppgiften på ett elegant och effektivt sätt. Och priset är det inget fel på.

Liten och lätt enhet som kan bäras överallt och som till och med ser bra ut. Appen är lättanvänd och Shine bjuder dessutom på ett par kul trick.
Det dräller inte av smarta funktioner i Shine, och så kan man tröttna på att hålla den tätt intill telefonen för att den ska synkroniseras.

Garmin Vivofit

För fitness-nördar

Det är bra att det här armbandet har en egen display, den tillhörande appen kräver tillvänjning.

Armbandet har en egen display, det är vattentätt ner till 50 meter och batteriet kan hålla i ett helt år. Appen har ganska så detaljerade möjligheter att hålla koll på träningen.
Appen som ingår, Garmin Connect, är inte gjord speciellt för Vivofit, och det märks. Bland annat måste man synkronisera app och armband manuellt. Vi saknar också en möjlighet att ställa in alarm.

Jawbone UP 24

Vi är bitna

Jawbone UP 2 är ett exempel på hur bra det kan bli när stil och funktion jobbar ihop.

En fulländad produkt som kombinerar läcker och robust design med användarvänlighet och massor av praktiska funktioner.
Är inte vattentät och kunde gott haft en lite mer användbar display på själva armbandet.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Första Xiaomi-mobilerna med Leica-linser lanserade i Kina Den nya Xiaomi 12S-serien består av tre mobiler: Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12S Pro och Xiaomi 12S.
För utomhusträning Finska Suunto gör, enligt egen utsago, produkter för att du ska hålla dig aktiv. Ännu så länge måste du dock göra jobbet själv.
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Nu kan du köpa Huawei Watch GT 3 Pro Titanium och Ceramic Nyligen skrev vi om en ny generation smarta produkter från Huawei som var på gång. Nu är väntan över för en del - Watch GT3 Pro finns att köpa.
Inga fler utgåvor av Samsungs folkmobil. Det kommer aldrig släppas någon Samsung Galaxy S22 FE.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend