Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy Gear Fit

Bra idé, nästan hela vägen

Samsung Galaxy Gear Fit verkar först vara rena drömmen som smart armband, men saknar ett par viktiga funktioner.

Av / 2014-05-31 - 05:00
Samsung Galaxy Gear Fit
Peter Gotschalk

Vid första ögonkastet är Samsungs Galaxy Gear Fit rätt så sexigt. Armbandet, som gott skulle kunna beskrivas som ett mycket smalt armbandsur, har en böjd Super AMOLED-färgskärm med touch-kontroll plus massor av funktioner som andra smarta armband saknar. Om Gear Fit kopplas till mobiltelefonen så visar den lilla skärmen ett medelande när det ringer eller när man får ett SMS eller e-postmeddelande. Man kan också använda Gear Fit för att styra musiken i telefonen, och armbandet kan lokalisera den inkopplade telefonen om man inte hittar den.

Utöver detta erbjuder Gear Fit naturligtvis en rad klassiska tracknings- och träningsfunktioner såsom stegräknare samt loggning av diverse aktiviteter som löpning, gång och cykling. Och som enda testdeltagare har den inbyggd pulsmätare. Å andra sidan har Gear Fit ingen funktion som loggar sömnen och kan inte heller ställa in alarm som till exempel kan påminna om längre perioder utan aktivitet.

Mer än någon annan testdeltagare kan Gear Fit användas utan en ansluten app, eftersom den mesta informationen går att läsa direkt i displayen. Men egentligen är det meningen att Gear Fit ska användas med Samsungs S Health-app, som finns förinstallerad i de senaste Samsung-mobilerna. Dessvärre fungerar synkroniseringen mellan armband och app inte helt optimalt. Använder man till exempel stegräkaren och vill ha över informationen från armbandet till appen, så synkroniseras bara antalet förbrända kalorier, medan antalet steg försvinner. Vi testade på tidiga utgåvor av Gear Fit och Samsung Galaxy S5, så det kan hända att detta är ett programvarufel, men en enkel Google-sökning avslöjar att Samsung hade samma problem med den ursprungliga Galaxy Gear-klockan. Svårigheten beror på att telefonen också kan logga aktiviteter och fungera som stegräknare och S Health-appen lyckas uppenbarligen inte hantera motsvarande information om den kommer från en parkopplad enhet som Galaxy Gear Fit.

När vi testade Gear Fit led den också av ett mer allvarligt problem. Armbandet sitter ju tvärs över handleden, så texten visades i rät vinkel på armen. I praktiken betydde det att betraktningsvinkeln blev så sned att man nästan måste vrida handen ur led för att kunna se vad som står på skärmen, vilket mycket snabbt blev extremt ansträngande. Vi hann dock prata med Samsung om problemet innan deadline och utan att ta åt oss hela äran – det är säkert andra som har klagat högljutt på just detta problem – så kom det ett par dagar senare en software-uppdatering som gör att texten kan visas vertikalt på skärmen, och alltså läsas av användaren utan att man måste vricka armen först. Snyggt räddat på mållinjen, Samsung!

Slutsats
Samsung Galaxy Gear Fit känns direkt som en läcker produkt, fullspäckad med funktioner. Inget annat armband i testet har inbyggd pulsmätare och det är också praktiskt att få en liten notis på handleden om telefonen ringer eller om det kommer ett SMS eller mail. Däremot saknar Gear Fit ett par viktiga funktioner som sömnloggning och alarm. Utan en möjlighet att läsa texten på tvären skulle Gear Fit vara nästan oanvändbart, men Samsung löste problemet som plågade de första prototyperna, vilket är en stor hjälp. Även om vertikal text på en mycket smal skärm också kan vara en smula ansträngande i längden.

galaxy_gear_fit_app

Home tycker

Knivskarp S-AMOLED-skärm, notiser från telefonen vid samtal och SMS. Pulsmätare och mediekontroll. Saknar viktiga funktioner som alarm och loggning av sömn. Synkronisering med S Health-appen fungerar inte heller optimalt.

Också i detta test:

5 smarta armband

Fitbit Flex

Budgetvarianten

Visar hur viktigt det är att appen som ingår är inbjudande och överskådlig. Vilket den tyvärr inte är här.

Marknadens bästa pris och kan det allra viktigaste.
Saknar avancerade funktioner som smarta alarm och detaljerad loggning av sömn. Största problemet är dock den ologiska konstruktionen och den användarovänliga appen.
Läs hela testet

Misfit Shine

Enkelt, elegant och effektivt

Misfit Shine kan inte lika mycket som vi hade velat men löser uppgiften på ett elegant och effektivt sätt. Och priset är det inget fel på.

Liten och lätt enhet som kan bäras överallt och som till och med ser bra ut. Appen är lättanvänd och Shine bjuder dessutom på ett par kul trick.
Det dräller inte av smarta funktioner i Shine, och så kan man tröttna på att hålla den tätt intill telefonen för att den ska synkroniseras.
Läs hela testet

Garmin Vivofit

För fitness-nördar

Det är bra att det här armbandet har en egen display, den tillhörande appen kräver tillvänjning.

Armbandet har en egen display, det är vattentätt ner till 50 meter och batteriet kan hålla i ett helt år. Appen har ganska så detaljerade möjligheter att hålla koll på träningen.
Appen som ingår, Garmin Connect, är inte gjord speciellt för Vivofit, och det märks. Bland annat måste man synkronisera app och armband manuellt. Vi saknar också en möjlighet att ställa in alarm.
Läs hela testet

Jawbone UP 24

Vi är bitna

Jawbone UP 2 är ett exempel på hur bra det kan bli när stil och funktion jobbar ihop.

En fulländad produkt som kombinerar läcker och robust design med användarvänlighet och massor av praktiska funktioner.
Är inte vattentät och kunde gott haft en lite mer användbar display på själva armbandet.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen